Νέα βήματα εκσυγχρονισμού στην Άνδρο: κανονισμοί για σφαγείο και κοιμητήρια...

 

Συνεχίζεται ο εκσυγχρονισμός και η οργάνωση του Δήμου Άνδρου με δύο νέους κανονισμούς που φέρνει η διοίκηση σε ανοικτή διαβούλευση στην κοινωνία του νησιού: ο πρώτος είναι ο κανονισμός του δημοτικού σφαγείου και ο δεύτερος ο κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων. Και οι δύο είναι κρίσιμοι για την σωστή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών που προσφέρει στους επαγγελματίες και στους δημότες. Και οι δύο όμως είναι σημάδια εκσυγχρονισμού και σε επίπεδο πολιτισμού.

Κανονισμός για το σφαγείο

 

Με την εισαγωγή σύγχρονου κανονισμού σφαγείων η Άνδρος ξεπερνά το μέχρι σήμερα ξεπερασμένο σύστημα σφαγής ζώων προς εμπορία που γινόταν με το μπακαλοτέφτερο. Εκτός όμως από την οικονομία και τον βιοπορισμό του ζητήματος της σφαγής είναι βεβαίως και δείγμα πολιτισμού. Μέχρι σήμερα το δημοτικό σφαγείο λειτούργησε χωρίς κανονισμό λειτουργίας. Και μέχρι το 2015 λειτουργούσε χωρίς καν νόμιμη άδεια λειτουργίας. Το 2014-2015 η δραστήρια αντιδήμαρχος Μαρία Μαμαή και ο τότε έπαρχος Δημήτρης Λοτσάρης συνεργάστηκαν στενά και κατάφεραν να αδειοδοτήσουν το σφαγείο του Γαυρίου.

Από το 2015 μπήκε μια τάξη με την αδειοδότηση από την Περιφέρεια και την ευθύνη έκτοτε την είχε με τη συνεχή παρουσία της η κτηνίατρος της Περιφέρειας. Τα πράγματα έκτοτε γίνονται σωστά (σφαγές και τα υπολείμματα της σφαγής). Σήμερα όμως ο Δήμος Άνδρου καλείται να κάνει - με 4 χρόνια καθυστέρηση - το επόμενο βήμα εκσυγχρονισμού.

Είναι ευτύχημα που κάποιοι άνθρωποι έκαναν σωστά την δουλειά τους αυτά τα χρόνια. Όμως πολύ πιο σωστό είναι να περάσει πλέον το σφαγείο σε μια σύγχρονη οργάνωση και με σύγχρονες προδιαγραφές και να μπουν όλα σε μια τάξη. Ώστε οι επαγγελματίες ή και άλλοι χρήστες του σφαγείου να ξέρουν εκ των προτέρων τους όρους λειτουργίας (τιμολόγηση, ωράριο, υποχρεώσεις κλπ). 

Κανονισμός για τα κοιμητήρια

 

Ανάλογη τάξη επιχειρείται να μπει - με την εισαγωγή ενιαίου κανονισμού κοιμητηρίων - για όλο το νησί. Μια τέτοια τάξη σηματοδοτεί και τον πολιτισμό μιας κοινωνίας. Το πώς θάβονται οι νεκροί, το πώς η όλη διαδικασία γίνεται με σωστό και αξιοπρεπή τρόπο, το πώς τα κριτήρια και οι διαδικασίες εκσυγχρονίζονται και εξομοιώνονται σε όλη την Άνδρο είναι θέμα πολιτισμού.

Αλλά και συνάμα θέμα αξιοπρεπούς συντήρησης των κοιμητηρίων του νησιού. Και για να συντηρηθούν σωστά τα κοιμητήρια πρέπει και ο Δήμος να έχει κάποια μικρά έσοδα ώστε και η μέριμνα για τους τόπους αυτούς που πάντα για όλους είναι τόποι σεβαστοί και ιεροί. Γιατί ο σεβασμός προς τους νεκρούς είναι δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Συμπέρασμα

Μετά τις τομές διαβούλευσης για τον κανονισμό τραπεζοκαθισμάτων και δημοσίων χώρων και του κανονισμού ύδρευσης που αναγγέλθηκαν πριν λίγες μέρες τώρα έρχονται προς ανοικτή συζήτηση δύο ακόμα κανονισμοί με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της κοινωνίας του νησιού μας. Με τους κανονισμούς οι πολίτες πλέον θα ξέρουν εκ των προτέρων τους κανόνες της διοίκησης (υποχρεώσεις και δικαιώματα) και θα αποφεύγεται το πελατειακό σύστημα που στα μικρά μέρη καταντούσε τρόπος ελέγχου της κοινωνίας. Από αυτή την άποψη η σημερινή διοίκηση προχωρά εκεί που οι προηγούμενοι δεν είχαν τολμήσει...

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

 

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ : Ανακοίνωση δημόσιας διαβούλευσης Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Σφαγείου 

Ο Δήμος Άνδρου ανακοινώνει ότι θέτει από σήμερα, Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020, σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου, το οποίο καταρτίστηκε κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 79 του Ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ), καθώς υπάρχει ανάγκη ρύθμισής του.

Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας είναι ουσιαστική στη διαμόρφωση των κοινών. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης ο Κανονισμός τίθεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, καθώς  και των τοπικών φορέων του Δήμου Άνδρου, προκειμένου να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις-προτάσεις τους.

Στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης δεκτές θα γίνονται μόνο επώνυμες, γραπτές παρεμβάσεις. Για τη συμμετοχή στη διαδικασία, επισκεφθείτε το link στον ιστότοπο του Δήμου Άνδρου: https://www.andros.gr/gr/dimos/diavoulefsi.html

 

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ: Ανακοίνωση δημόσιας διαβούλευσης Κανονισμού Λειτουργίας Κοιμητηρίων

Ο Δήμος Άνδρου ανακοινώνει ότι θέτει από σήμερα, Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου έως και την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020, σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας Κοιμητηρίων , το οποίο καταρτίστηκε κατ’ εφαρμογήν των άρθρων 75 και 79 του Ν. 3463/2006 (ΚΔΚ), καθώς υπάρχει ανάγκη ρύθμισής του.
Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας είναι ουσιαστική στη διαμόρφωση των κοινών.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης ο Κανονισμός τίθεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, προκειμένου να καταθέσει γραπτώς τις απόψεις-προτάσεις του.
Στη διαδικασία δεκτές θα γίνονται μόνο επώνυμες, γραπτές παρεμβάσεις.
Για συμμετοχή, επισκεφθείτε το link στον ιστότοπο του Δήμου Άνδρου: https://www.andros.gr/gr/dimos/diavoulefsi.html