Καλόγεροι Ζουράφα: δυο νησιά «κλειδιά» στο Αιγαίο και το άρθρο του «εν Άνδρω» το 2016!

 

 Οι Καλόγεροι μεταξύ Άνδρου και Χίου

Τα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης με εκτενή ρεπορτάζ του αναφέρουν τη γεωπολιτική σημασία δυο ελληνικών βραχονησίδων σε ότι αφορά κυρίως την κυριαρχία στο Αιγαίο και την χάραξη της ΑΟΖ. Στα ελληνικά δημοσιεύματα (Πρώτο Θέμα κλπ) αναφέρεται το «εν Άνδρω» για την εμπεριστατωμένη έρευνα, που δημοσίευσε και αφορά την ιστορία και τους θησαυρούς που κρύβονται στο βυθό γύρω από τους Καλογέρους.

Συγκεκριμένα γράφει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σε σημερινή δημοσίευση του (9/10) όπου αναφέρει το site μας και τον αρθρογράφο μας:

Ζουράφα (Σγόραφα) και Καλόγεροι

Η Ζουράφα ανατολικά της Σαμοθράκης.

"Οι περιπτώσεις των νησιών που αναφέραμε… θυμίζουν τις αντίστοιχες δύο ελληνικών νησιών στα οποία έχουμε αναφερθεί σε ξεχωριστά άρθρα. Πρόκειται για τη Ζουράφα ή Σγόραφα ή Λαδόξερα, 5,8 ν.μ. ανατολικά της Σαμοθράκης, χάρη στην οποία η χώρα μας επεκτείνει σημαντικά τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχίας της προς τα ανατολικά. Δυστυχώς, η Ζουράφα διαβρώνεται από τη θάλασσα και σήμερα έχει έκταση περίπου ένα στρέμμα, όταν παλαιότερα είχε έκταση εννιά! Περισσότερα στο άρθρο μας της 25/9/2016".

Οι Καλόγεροι μεταξύ Άνδρου και Χίου.

"Οι Καλόγεροι, δύο βράχοι μεταξύ Άνδρου και Χίου, αποτελούν το «κλειδί του Κεντρικού Αιγαίου» Και αυτοί κάποτε ήταν κατοικημένοι, ωστόσο μετά από ένα μεγάλο σεισμό, πιθανότατα το 1650, ερημώθηκαν και μεγάλο μέρος τους βυθίστηκε στη θάλασσα. Περισσότερα, στο σχετικό μας άρθρο στις 24/7/2016. Οι Καλόγεροι, στους οποίους υπήρχε μοναστήρι, όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε παλιές γκραβούρες, λειτουργούσαν ως ένα είδος τράπεζας, καθώς εκεί φύλαγαν μεγάλο μέρος από χρήματα και άλλα αγαθά, έμποροι πειρατές κλπ. Μετά την έκρηξη του 1650 (;), πολύτιμα αντικείμενα βρέθηκαν στον βυθό του Αιγαίου.

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Δημήτρη Σταυρόπουλου στο «εν Άνδρω» (7/12/2016), διαβάζουμε ότι όλα αυτά, έχουν αξία πολλών δις ευρώ και ότι στην Διεύθυνση Ενάλιων Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει εμπιστευτικός φάκελος για τους θησαυρούς των Καλόγερων που βρίσκονται στο βυθό του Αιγαίου. Ωστόσο, τα βάθη γύρω από τις νησίδες (από 117 ως 543 μ.), καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε προσπάθεια ανέλκυσής τους."

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 9/10/20