ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: Περί παρανομίας και νομιμότητας ή ότι φαντασιώνεται κάθε πικραμένος

Γράφει ο Γιώργος Γιαννίκος

Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ

 

Ο "κατ' επάγγελμα οικολόγος-ακτιβιστής" Α. Μαβής επιτίθεται στον μηχανολόγο-ηλεκτρολόγο Γ. Γιαννίκο στην Επιτροπή Ενημέρωσης για τις Ανεμογεννήτριες πριν ένα χρόνο. Ζητούσε την "μη παρακολούθηση της συζήτησης από πολίτες και ΜΜΕ"!!! Θεωρούσε την πληροφόρηση κλειστό προνόμιο του εαυτού του, ήθελε συζήτηση χωρίς διάλογο, μονόδρομη "ενημέρωση", διάλογο χωρίς πολίτες ή με πολίτες υπάκουους στα δικά του ακραία κελεύσματα. Περίεργη αντίληψη περί δημοκρατίας έχει ο κ. Μαβής και οι φίλοι του. Και το χειρότερο, στην "άμεση δημοκρατία" τους όποιος δεν συμφωνεί μαζί τους συκοφαντείται, αποκλείεται, περιυβρίζεται, προπηλακίζεται... 

Διαβάζοντας το πόνημα έξαρσης οίστρου και ψυχής, του γνωστού ανά την Άνδρο περιβαλλοντολόγου, οικολόγου- ακτιβιστή Αλεξάνδρου Μαβή, που συνέγραψε και ανέβασε στην «Κινηματογραφική Λέσχη Ανδρου», με αφορμή την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης πέντε (5) Α/Γ στο Φραγκάκι Κορθίου Άνδρου, μπαίνω στον πειρασμό να κάνω κάποιες σκέψεις και σχόλια ώστε κάποια πράγματα να γίνουν κατανοητά και να μπουν στη θέση τους.

Αρχίζω από το γεγονός της ευθείας ή υπαινικτικής εκτόξευσης κατηγοριών με Ντοναλντραμπικό τρόπο, κατά πάντων των αντιτιθέμενων στις απόψεις του, ώστε να μπορεί ο οιοσδήποτε να σκεφτεί και να τους χρεώσει χρηματισμό ή αποδοχή άλλων ωφελημάτων ή «δώρων». Προφανώς αγνές προθέσεις αναγνωρίζει ο εν λόγω κύριος μόνο στον εαυτό του και στους λίγου φίλους του.

Το Φραγκάκι. Ένα άγριο, άγονο, πέτρινο βουνό, που ο κ. Μαβής ανησυχεί ιδιαιτέρως για την πτώση της αξίας της γης των παρακείμενων στις ανεμογεννήτριες οικοπέδων!!! Αυτό γράφει στο πόνημα του που δεν έστειλε στο Εν Άνδρω στα πλαίσια της "ενημέρωσης" του μονόλογου που καταλαβαίνει σαν δημοκρατία!!!

Ειδικότερα καταφέρεται κατά:

- Του Δημάρχου ως ανθρώπου που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των «ανεμογεννητριάδων»!!!
- Των συντελεστών της ομάδας μελέτης LIFE  της Ζώνης Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ  Νότιας  Ανδρου!!! και των συντελεστών αυτής:
- Της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας!!!
- Της εταιρείας Περιβαλλοντικών Συμβούλων NCC και του υπευθύνου της Τάσου Δημαλέξη!!!
- Του συντονιστή Μηχανικού του Δήμου Άνδρου!!!

Όλοι αυτοί χαρακτήρισαν ως Ζώνη Α προστασίας όλη την παράκτια περιοχή του Κορθίου, καθώς και την περιοχή Ράχη πάνω από τους οικισμούς. Και ως Ζώνη Β το Φραγκάκι, όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση Α/Γ.

Ακόμα καταφέρεται κατά:

-Της εταιρείας GREEK WINDPOWER και των στελεχών της που μετά από δεκαπέντε χρόνια αδειοδοτικής προσπάθειας, τηρώντας κατά γράμμα την προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία και μετά από ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου για το έργο το 2012 και μετά απορριπτική απόφαση του ΣτΕ, στην οποία προσέφυγε ο Αλ.Μαβής και η ομάδα του, ξεκινά τελικά την υλοποίηση του έργου.

Το Φραγκάκι. Μια ευρύτερη φωτογραφία του πέτρινου βουνού. Στην "τουριστική" ή "οικιστική" αξιοποίηση της περιοχής προσβλέπει - κατά πως γράφει ο ίδιος - στο πόνημα του και ανησυχεί για την πτώση της αξίας των οικοπέδων του Στενού!!!  

Επιπλέον καταφέρεται κατά:

- Των μελετητών της Εταιρείας που λέει πως υπέβαλαν ψευδείς μελέτες και δηλώσεις
- Των δικαστών του ΣτΕ λέγοντας πως προσφυγή κατά της απόφασης των  θα καταθέσει  στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θεωρώντας πως θα δικαιωθεί!!! Και η Ελλάδα για το λόγο αυτό θα πληρώσει μεγάλα πρόστιμα !!!
- Των ξεχασμένων από όλους ξωμάχων κτηνοτρόφων της Πίσω Μεριάς που αντί πινακίου φακής «ξεπουλάνε» την περιοχή τους!!!
- Και του site Εν Άνδρω, που το διαχειρίζεται ένας έγκυρος επαγγελματίας δημοσιογράφος και που κατάφερε να έχει πολύ μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία της Άνδρου, αλλά και στις Κυκλάδες και στην Αττική.

Για λόγους εντυπώσεων ο κ. Μαβής θέτει το ερώτημα «ποιος και πότε αδειοδότησε τον δρόμο που η εταιρεία χαρακτηρίζει «υφιστάμενη οδοποιία» αναφερόμενος στον δημοτικό δρόμο προς το Στενό, που άνοιξε προ εικοσαετίας η τότε ΔΕΗ, για την ηλεκτρική σύνδεση Ανδρου-Τήνου.

Αγνοεί πλήρως ότι ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται καθημερινά εδώ και 20 χρόνια για να βιοπορίζονται οι λίγοι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι - μελισσοκόμοι της περιοχής και τους έχει βοηθήσει να μην φύγουν από τον τόπο τους όπως οι περισσότεροι συγχωριανοί τους. Φαίνεται ότι ο Αλ. Μαβής και η παρέα του ονειρεύονται μια Άνδρο χωρίς χωρικούς Ανδριώτες (μόνον Αθηναίους εποίκους, μικροαστούς και ψευτοκουλτουριάρηδες). Μια Άνδρο με  χωριά φαντάσματα, με γκρεμισμένα σπίτια και χωρίς κατοίκους…

Κατά της διάνοιξης αδειοδοτημένων δρόμων στο Στενό ο κ. Μαβής!!! Κατά του υπάρχοντος δρόμου στο Στενό που διάνοιξε η ΔΕΗ πριν 20 χρόνια ο κ. Μαβής!!! Αλλά και υπέρ της "οικιστικής αξιοποίησης" και της διατήρησης της αξίας των "οικοπέδων" στο Φραγκάκι και στο Στενό ο κ. Μαβής!!! Πως θα πάνε οι "οικιστές" στα "οικόπεδα" του Στενού; Με ιπτάμενα αυτοκίνητα; Με drone; Ή, μήπως με τα πόδια; Κάπως περίεργα τα γράφει ο κ. Μαβής... 

Θυμίζουμε πως ο κ. Α. Μαβής προσπάθησε τα περασμένα χρόνια με συνεχείς καταγγελίες να σταματήσει την κατασκευή  της  ορεινής οδοποιίας προς τους Αγίους Σαράντα στην Κουβάρα. Διατεινόταν ψευδώς πως η διοίκηση Γλυνού-Θεολόγου τον έκανε για τις Α/Γ!!! Μόνο που είχαν απορριφθεί όλες οι προτάσεις για Α/Γ σε όλο το Πέταλο και στην Κουβάρα!!! Φυσικά δεν τον ενδιαφέρει, πως αυτός ο δρόμος έδωσε τη δυνατότητα επισκευής και ανάδειξης του παλαιοχριστιανικού ξωκλησιού,  όπως και τη δυνατότητα επίσκεψης της μαγευτικής αυτής περιοχής στους κατοίκους της Άνδρου.
Ο κ. Μαβής κατ’ επάγγελμα οικολόγος, διαμαρτύρεται για τις μηνύσεις που υπέβαλε η εταιρεία για τις ψευδείς καταγγελίες αυτού και του Ν.Αυγουστή, με τις οποίες παρέσυραν και άλλους να συνυπογράψουν, για δήθεν κατασκευή έργων οδοποιίας μήκους χιλιομέτρων, που έκανε παράνομα η εταιρεία, χωρίς άδεια. Αποκρύπτοντας πως επρόκειτο για οδοποιΐα που έγινε προ εικοσαετίας!!!

Επιπλέον λέει και  φαιδρότητες, όπως ότι οι Α/Γ θα εμποδίσουν την οικιστική ανάπτυξη στο Φραγκάκι!!! Και στο Στενό!!! Μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν τέτοιοι ισχυρισμοί, όταν σε όλη την περιοχή δεν υπάρχει ούτε ένα κατοικημένο σπίτι!!! Μόνο θυμηδία προκαλεί η πλήρης άγνοια της ιστορίας της Άνδρου στην οποία ατυχώς  για τον κ. Μαβή, αρχαιολόγοι και ιστορικοί  ουδέποτε διαπίστωσαν, στην ιστορία του νησιού, οικισμούς σε όλη την περιοχή του Στενού λόγω του κακοτράχαλου άγονου εδάφους και των πολύ σκληρών καιρικών συνθηκών.

Αν όμως ποτέ βρεθεί ένας αιθεροβάμων επενδυτής, που θα σκεφτόταν κάποια τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, σίγουρα θα βρει απέναντι του τον Μαβή και τις κινητοποιήσεις  της ομάδας του!!!

Φραγκάκι, Στενό Άνδρου. Ποιος νοιάστηκε ή ρώτησε τι θέλουν οι λίγοι εναπομείναντες μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι που ακόμα ζουν και εργάζονται στο κακοτράχαλο Στενό; Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή των περιπλανώμενων "ειδικών" που μιλά περιφρονητικά για τους τελευταίους ξωμάχους των δύσκολών περιοχών του νησιού; Κάποιοι μιλούν γι' αυτούς, αλλά χωρίς αυτούς. 

Αφήνω για το τέλος το «αφήγημα» περί ΒΑΠΕ, που αποτελεί καθρεφτάκια για ιθαγενείς! Όμως κάπως θα πρέπει ο κατ’ επάγγελμα «οικολόγος» να εμφανίζεται και ως πολέμιος των Α/Γ, αλλά υπέρμαχος κάποιων ΑΠΕ, λέγοντας και απιθανότητες όπως «υδροηλεκτρικά έργα αντλησιοταμίευσης» ή έργα «γεωθερμίας και βιομάζας) που δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στο νησί.

Δυστυχώς κύριε Μαβή η Άνδρος δεν ανήκει μόνον στους κατ’ επάγγελμα οικολόγους ακτιβιστές που θεωρούν ότι αυτοί και μόνο έχουν την αποκλειστικότητα και το δικαίωμα να μιλάνε γι’ αυτήν. Μπορεί να μην σας ενδιαφέρει, αλλά είναι κρίμα να εξακολουθούν να φεύγουν  τα νέα παιδιά του Κορθιου στην Αθήνα ή στους συγγενείς τους στην Αμερική για να επιβιώσουν, επειδή κάποιοι βολεμένοι στοχοποιούν κάθε αναπτυξιακή επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί (εκτός από μπαρ και μεζεδοπωλεία)…

(Αλήθεια με την ευκαιρία δεν μας πληροφορήσατε τί έγινε με την «δημοσκόπηση» του μεζεδοπωλείου των Αποικίων που κάλεσε τους 100 περίπου συλλόγους του νησιού να εκφράσουν άποψη για τις Α/Γ; Μήπως οι περισσότεροι  απαξίωσαν να απαντήσουν;)

Όσο για το ένα από τα τρία ζευγάρι σπιζαετών της Ανδρου που ζει στην ευρύτερη περιοχή, να είστε σίγουρος ότι όπως έζησε εκεί κάποιες εκατοντάδες χρόνια, θα συνεχίσει να ζει και αύριο. Και όπως κάθε χρόνο το αητόπουλο που γεννιέται θα φεύγει  για αλλά μέρη, γιατί έτσι είναι η ζωή των σπιζαετών και έτσι θα συνεχίζεται χωρίς αυτόκλητους προστάτες…