ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΡΓΩΝ: Ανακατασκευάζεται και το στεγαστρο της νότιας προβλήτας

 

Ξεκίνησε η ανακατασκευή του στεγάστρου της νότιας προβλήτας στο Γαύριο

(Με την έναρξη των εργασιών της ανακατασκευής του σαθρού στεγάστρου της νότιας προβλήτας στο λιμάνι του Γαυρίου περάσαμε και βγάλαμε φωτογραφίες και στείλαμε μερικά ερωτήματα στο Γ. Μαντζώρο, σύμβουλο του δημάρχου και εκπρόσωπο της Άνδρου στο Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου. Μας απάντησε σε λίγες ώρες εξηγώντας πως διαπίστωσαν κι έφτασαν στην ανακατασκευή του στεγάστρου που είχε μεγάλα προβλήματα και είχε αφεθεί εδώ και χρόνια στην τύχη του δημιουργώντας κινδύνους για τους επιβάτες που κατέφευγαν σε αυτό. Με την ευκαιρία της αναφοράς σε ένα ακόμα έργο που γίνεται από τη νέα δημοτική αρχή στο λιμάνι μας ανέφερε και ένα προσεχές σχέδιο για δημιουργία μαρίνας μικρών σκαφών στο Γαύριο την επόμενη διετία - ΕΝ ΑΝΔΡΩ) 

Αγαπητό Εν Άνδρω,

Απαντώ στα ερωτήματα που έθεσες σχετικά με την έναρξη της ανακατασκευής του στεγάστρου αναμονής επιβατών της νότιας προβλήτας στο λιμάνι Γαυρίου που ξεκίνησε πριν δύο μέρες μετά από συνεχείς προσπάθειες και απίστευτη γραφειοκρατία. 

Καταφέραμε εξαιρετικά γρήγορα… ( μετά ένα χρόνο!!!) να ξεκινήσουν οι εργασίες για την πλήρη ανακατασκευή του στεγάστρου αναμονής επιβατών, στην νότια προβλήτα του λιμένα Γαυρίου Άνδρου. Το στέγαστρο ήταν σε άθλια στατική κατάσταση και από τις αρχές του 2020 , κρίθηκε ότι χρειάζεται άμεση επισκευή. Με την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Άνδρου-Τήνου διατέθηκε πίστωση 7.500 ευρώ και αναθέσαμε σε εργολάβο την άμεση έναρξη της επισκευής του.

Δυστυχώς με την έναρξη των εργασιών διαπιστώθηκε ότι όλες οι κολώνες με οπλισμένο σκυρόδεμα ,ήταν στα πρόθυρα ολικής κατάρρευσης, λόγω της κακής ποιότητας του σκυροδέματος της αρχικής κατασκευής. Όταν άρχισαν οι πρώτες εργασίες και αφαιρέθηκαν οι πέτρες του ντεκόρ, σύμφωνα με την αρχική μελέτη , αποκαλύφθηκε το μεγάλο πρόβλημα με την στατικότητα του κτιρίου. Έγινε άμεσα έλεγχος στατικής επάρκειας από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Άνδρου και το κτίριο κρίθηκε επικίνδυνο.

Η εύκολη λύση της άμεσης κατεδάφισης απορρίφθηκε ως τελείως ανεδαφική λόγω της σύνθετης και χρονοβόρου γραφειοκρατίας. Μετά από κοινή συνεννόηση με το ΔΛΤΤΑ και την ΤΥ Άνδρου, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε νέα μέθοδο ανακατασκευής του κτιρίου με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα από ειδικά μηχανήματα.

Ο πρώτος εργολάβος_-εμπειροτέχνης αποχώρησε οικειοθελώς και αναθέσαμε με νέα απόφαση του Λιμ.Ταμειου Άνδρου Τήνου, σε εργοληπτική εταιρεία με εγνωσμένη εμπειρία, το έργο. Είναι η ίδια που επισκεύασε το καταρρέον δημοτικό επί Σουσούδη και ανακατασκεύασε το καταρρέον Επισκοπείο επί Λοτσάρη.

Οι εργασίες ξεκίνησαν πριν από δύο ημέρες και εκτελούνται σύμφωνα με την μελέτη των μηχανικών του Δήμου και την σύμφωνη γνώμη του Λιμ. Ταμείου. Το έργο θα παραδοθεί σε ένα μήνα και θα είναι απόλυτα ασφαλές στους χρήστες του!

Αυτά για την ώρα. Σχεδιάζουμε στα δύο επόμενα χρόνια – μαζί με τον δήμαρχο - την κατασκευή μαρίνας στο Γαύριο. Μιλάμε με τα έργα μας κι όχι με αναρτήσεις μακετών, εξαγγελίες και χωρίς βάση καταγγελιών στο facebook… 

Γιώργος Μαντζώρος

Άμισθος σύμβουλος δημάρχου

Εκπρόσωπος Δήμου Άνδρου στο Λιμενικό Ταμείο