Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας Δημάρχου, Δ.Σ. και Επάρχου για το κλείσιμο της Πειραιώς στη Χώρα Άνδρου

 

Τράπεζα Πειραιώς, υποκατάστημα Γαυρίου, φωτογραφία αρχείου ΕΝ ΑΝΔΡΩ

(Κλείνει η Τράπεζα Πειραιώς - στα πλαίσια των περικοπών που γίνονται - το υποκατάστημα της στην Χώρα και μετατρέπει το παράρτημα της στο Γαύριο σε κανονικό υποκατάστημα που θα λειτουργεί κανονικά όλο τον χρόνο. Το να λειτουργεί κανονικά τπυ Γαυρίου ήταν πάγιο αίτημα όλων γιατί το Γαύριο είναι το κεντρικό λιμάνι της Άνδρου κι ήταν εξωπραγματικό το λιμάνι του νησιού να μην έχει έστω και ένα τραπεζικό υποκατάστημα. Πολλές φορές μέχρι σήμερα έπαρχοι και δήμαρχοι του νησιού είχαν παρέμβει για να είναι ανοικτό όλο τον χρόνο το πρακτορείο της Τράπεζας στο Γαύριο ζητώντας να γίνει κι αυτό υποκατάστημα. Κάτι που στήριξε και το Εν Άνδρω σε πολλές παρεμβάσεις του.
Τελικά η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να το αναβαθμίσει σε υποκατάστημα το Γαύριο και συνάμα να κλείσει το υποκατάστημα της Χώρας διατηρώντας ένα μόνο υποκατάστημα στο νησί. Κάτι που έχουν κάνει από καιρό όλες οι ιδιωτικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Άνδρο. Η τοπική πολιτική ηγεσία εκτιμά πως με την κίνηση αυτή της Τράπεζας υποβαθμίζεται ο οικονομικός κύκλος του νησιού και διαμαρτύρεται ζητώντας να παραμείνουν ανοικτά και τα δύο καταστήματα της Πειραιώς: και στη Χώρα και στο Γαύριο! Κάτι που φαίνεται πολύ δύσκολο με την οικονομική κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία. Παρακάτω δημοσιεύουμε σχετικές διαμαρτυρίες του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου και του Επάρχου Άνδρου - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ  

Ο Δήμαρχος Άνδρου και το Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή το κλείσιμο του Καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Χώρα Άνδρου, σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 και από ώρα 19:00 -20:00 αποφάσισαν ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος :

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς, ο Δήμος Άνδρου ζητά να συνεχίσει να λειτουργεί  το κατάστημα της στη Χώρα Άνδρου. Από το έτος 1963 ως Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, λειτούργησε μέχρι το έτος 2012 όπου απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. Μέχρι σήμερα συνεχίζει και εξυπηρετεί τις ανάγκες συνταξιούχων, επιχειρήσεων και αγροτών της περιοχής της Χώρας και του Κορθίου και των γύρω από αυτές τις περιοχές χωριών και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες στη Χώρα. Το κλείσιμο του καταστήματος αναγκάζει τους κατοίκους των ανωτέρω περιοχών και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους είτε να διανύσουν 40 χιλιόμετρα περίπου κάτω από αντίξοες τον χειμώνα συνθήκες για να κάνουν κάποια τραπεζική συναλλαγή είτε να προβούν σε αλλαγή τραπεζικού ιδρύματος. Η μεγάλη έκταση του νησιού και συνάμα η έλλειψη τακτικής συγκοινωνίας δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την ομαλή εξυπηρέτηση κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών  που βιώνουμε λόγω του covid-19.

Για όλα τα παραπάνω κρίνεται αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί . 

Ο Δήμαρχος Άνδρου Λοτσάρης Δημήτριος

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ελευθέριος Μπάλλας

Τα μέλη του Δ.Σ. Δήμου Άνδρου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ  ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Άνδρος, 11.11. 2020 
ΘΕΜΑ: Επιστολή διαμαρτυρίας για το κλείσιμο καταστήματος στην Χώρα Άνδρου 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε – Διοικητικό συμβούλιο,

     Η διοίκηση της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ  αποφάσισε αιφνιδιαστικά και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, το κλείσιμο του καταστήματος στην Χώρα της Άνδρου, γεγονός το οποίο δυστυχώς ενισχύει την αποδυνάμωση και υποβάθμιση της Άνδρου, καθώς γεννά σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, επιχειρηματιών, καταστηματαρχών και συνταξιούχων.    

Δια της παρούσας επιστολής, και εκπροσωπώντας τους πολίτες της Άνδρου, επιτρέψτε μου να εκφράσω την πλήρη αντίθεση και την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας, σε αυτή σας την απόφαση.

     Θα ήθελα επίσης να σας εκφράσω την αγανάκτηση και πικρία των συνδημοτών-πελατών της Τράπεζας Πειραιώς, και ταυτόχρονα τη δική μου διαμαρτυρία για  την απόφασή σας, η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στην τοπική μας κοινωνία.

     Το κατάστημα στην Χώρα της Άνδρου, πρωτεύουσας του νησιού, πέραν των επαγγελματιών εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ατόμων της τρίτης ηλικίας αλλά και ευπαθών ομάδων, οι οποίοι αδυνατούν να καταφύγουν σε συναλλαγές μέσω internet. Στην περίπτωση που αυτό κλείσει, θα υπόκεινται πλέον σε μεγάλη ταλαιπωρία προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, διότι καλούνται να μεταβαίνουν με συγκοινωνία στο κατάστημα του Γαυρίου Άνδρου που απέχει 40χλμ.

     Να υπενθυμίσω ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας καθώς και όλοι οι συνταξιούχοι αγρότες του νησιού, ήταν αυτοί που πρώτοι μετέφεραν τις συντάξεις τους σε λογαριασμούς του εν λόγω καταστήματος όταν αυτό λειτουργούσε ως Αγροτική Τράπεζα.
     Άλλη μια σοβαρότατη αιτία αναστάτωσης και δυσκολίας που θα έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του συγκεκριμένου καταστήματος της Τράπεζάς σας, είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κατάστημα εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό την έντονη αγροτική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής, δεκάδες επιχειρήσεις και  εργαζόμενους και εκατοντάδες τουρίστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά συνέπεια,  η κατάργηση του  τραπεζικού καταστήματος θα φέρει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ανάπτυξη της περιοχής.

     Τέλος, συνυπολογίζοντας τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις του νησιού, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, ότι μας οδηγείτε στο να σταθμίσουμε και εμείς ως τοπική κοινωνία τις σχέσεις μας με την τράπεζά σας και να εξυπηρετηθούμε από άλλα τραπεζικά ιδρύματα της περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

     Για τους άνωθεν κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, παρακαλούμε όπως αναστείλετε την εν λόγω απόφαση και να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Χώρας Άνδρου και της ευρύτερης περιοχής με 30 και πλέον οικισμούς. Με αυτό τον τρόπο, θα ενισχύσετε τον κοινωνικό χαρακτήρα της τράπεζάς σας, ο οποίος υποβαθμίζεται με το κλείσιμο του καταστήματος.

Με εκτίμηση

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Π.Ε ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ