Καταδικάζουν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ την στοχοποίηση του αστυνομικού διοικητή Άνδρου.

 

 Παίρνουν διαστάσεις στους κύκλους της αστυνομίας οι πιέσεις, οι απειλές και η στοχοποίηση από τους ακτιβιστές του αστυνομικού διοικητή Άνδρου και εξέδωσε ανακοίνωση η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου με την οποία τον στηρίζει πλήρως και ανεπιφύλακτα στην εκτέλεση του έργου του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ρόδος, 23 Νοεμβρίου 2020

 Αναφορικά με προσωποποιημένη επίθεση που δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ανδρου από συγκεκριμένα πρόσωπα, στα οποία βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση των προϋποθέσεων μετακίνησης κατ’ εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το Σωματείο μας στηρίζει και τάσσεται στο πλευρό των μελών του και κάθε Αξιωματικού που επιτελεί το καθήκον του με ευσυνειδησία, σθένος και αξιοπρέπεια.

Όποιος δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της τρέχουσας περιόδου, ας αποδεχτεί τουλάχιστον τις συνέπειες των ενεργειών του και όχι να προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες σε στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, που καθημερινά πραγματοποιούν ελέγχους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, σεβόμενοι απόλυτα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και εφαρμόζοντας τους νόμους του Κράτους.   

Η παρούσα Ανακοίνωση δεν έχει σκοπό την πρόκληση στείρας αντιπαράθεσης, άλλα την υπενθύμιση ότι σε κάθε περίπτωση βεβαίωσης παράβασης διοικητικού προστίμου υφίσταται συγκεκριμένη διαδικασία και Αρχές να κρίνουν τυχόν αντιρρήσεις των θιγόμενων.

Οποιοσδήποτε στρέφεται εναντίων των μελών μας θα βρίσκει απέναντι του ολόκληρη την Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου.

Καλούμε την Ηγεσία του Σώματος να προστατεύσει τους αστυνομικούς που απειλούνται και βάλλονται στο πλαίσιο εκτέλεσης της αποστολής τους.

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αναστάσιος Ι. ΖΗΦΟΣ

Αστυν. Υποδ/ντής

 

Ο

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Πέτρος Β. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Αστυνόμος Α’

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο κύριος giannis αναρωτιέται για ζητήματα ασφάλειας. Το πρόβλημα είναι ότι η αίσθηση ασφάλειας των πολιτών καταργείται όταν βασίζονται στην υποκειμενική διάθεση των αστυνομικών οργάνων για το εάν θα τους καταλογιστεί πρόστιμο για παράνομη μετακίνηση ή όχι. Αυτό δεν αφορά μόνο την Άνδρο αλλά όλη την επικράτεια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Aπό ασφάλειες πως πάμε?
Κάνουμε καμία προσφορά εκεί στους εργολάβους???

This comment was minimized by the moderator on the site

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκύπτει καταλογισμός προστίμου για γιουχάισμα και προπηλακισμό, ούτε και σχετική μαρτυρία και επιβεβαίωση των αστυνομικών για τις εν λόγω καταγγελίες των χειριστών μηχανημάτων. Κατά συνέπεια ο όποιος διάλογος εικάζεται ότι υπήρξε ή ισχυρίζονται οι χειριστές των μηχανημάτων ότι υπήρξε, δεν μπορεί με ασφάλεια να ταξινομηθεί ως γιουχάισμα, ως χαιρετισμός, ως φιλική συζήτηση ή ως μη-διάλογος καθώς δεν υπήρξαν μάρτυρες πέρα από τους εμπλεκόμενους. Οι όποιοι ισχυρισμοί λοιπόν περί επιθετικής στάσης των επισκεπτών δεν μπορούν να τεκμηριωθούν και ως εκ τούτου είναι λογια του αέρα, ο οποίος αέρας όπως είναι γνωστό, υπάρχει σε αφθονία στην Άνδρο. Όσο για τις μηχανοκίνητες εκδρομές στα βουνά, το σύνθημα δόθηκε από τη σύζυγο του πρωθυπουργού που οδηγούσε μηχανή.
Να ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου για ένα υψηλότερου επιπέδου δημόσιο διάλογο.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Για τον "φιλικό χαιρετισμό" έχουν ήδη καταθέσει οι χειριστές των μηχανημάτων όπως μας είπαν από χτες...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Οριστική απάντηση στο ζήτημα των μετακινήσεων στα βουνά έδωσε στις 29/11 ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του. Με τα βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ και τους απεικονίζουν, τον μεν πρωθυπουργό να κάνει ποδήλατο στην Πάρνηθα και τη δε σύζυγο του να κάνει βόλτα με μηχανή επίσης στην Πάρνηθα, δόθηκε το ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες ότι οι βόλτες στο βουνό είναι απολύτως νόμιμες. Το παράδειγμα αυτό έρχεται σε απόλυτη αρμονία με τις προγενέστερες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού κατά την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρχει ανοχή για τις βόλτες στο βουνό. Κατά συνέπεια θα ήταν χρήσιμο οι αστυνομικές αρχές της Άνδρου να επανεξετάσουν το πρόγραμμα των περιπολιών τους στα βουνά της Άνδρου και η επιτροπή που εξετάζει τις ενστάσεις επί των προστίμων να λάβει υπόψιν της τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού και της συζύγου του στην Πάρνηθα.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Είναι παρήγορο που ο πρωθυπουργός της χώρας έδωσε το σύνθημα για εκδρομές με ΙΧ "γιουχαϊσματος και προπηλακισμών" όπως λένε οι χειριστές μηχανημάτων και στα βουνά της Άνδρου. Ευχόμαστε και σε ανώτερες μορφές πάλης...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να παραθέσουμε τη δήλωση του Πρωθυπουργού στις αρχές Νοεμβρίου όταν ανακοινώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας.

Ο κόσμος πρέπει να βγαίνει, να περπατάει, να κάνει ποδήλατο, να τρέχει εφόσον τηρούνται οι κανόνες. Η ατομική άθληση σε εξωτερικούς χώρους, μια βόλτα στο βουνό, είναι πράγματα, στα οποία θα είμαστε πιο ανεκτικοί σε σχέση με το Μάρτιο.

Από το παραπάνω άρθρο δεν προκύπτει ποιού κωδικού έγινε χρήση αλλά από τη δήλωση του πρωθυπουργού έπεται ότι ο κωδικός για άσκηση φαίνεται να είναι απολύτως συμβατός με μια έξοδο προς το βουνό. Να σημειωθεί επίσης ότι ενώ υπάρχει σύσταση για άσκηση σε κοντινή απόσταση από το σπίτι δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση. Ιδίως για τις εξορμήσεις στα βουνά η προτροπή του πρωθυπουργού θα έχανε το νόημά της αν αφορούσε μόνο τους λιγοστούς κατοίκους περιοχών πολύ μεγάλου υψομέτρου και ταυτόχρονα εξαιρούσε τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Ωστόσο όλα αυτά έχουν ένα βαθμό ασάφειας και επιδέχονται ποικίλων ερμηνειών. Κατά συνέπεια ο πολίτης είναι απολύτως εξαρτώμενος από τον τυχαίο και υποκειμενικό παράγοντα που είναι η κρίση του αστυνομικού οργάνου που διεξάγει τον έλεγχο όπως αναλύσαμε σε σχόλιο παρακάτω.

Σχετική με το θέμα μας είναι και το άρθρο διαμαρτυρίας ενός κατοίκου της Άνδρου που δημοσιεύτηκε στο εν Άνδρω στις 4/11/2020, λίγες μέρες πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων αλλά με την υποχρέωση καθολικής χρήσης μάσκας σε ισχύ. Το άρθρο εμφανίζεται υπό τον τίτλο Διαμαρτυρία για μη τήρηση των μέτρων και αφορά τη Χώρα της Άνδρου. Μεταξύ άλλων ο διαμαρτυρόμενος πολίτης παρατηρεί:

Η Αστυνομία της Άνδρου είναι ΑΠΟΥΣΑ. Ούτε ένας έλεγχος δεν έγινε εχθές και σήμερα.

Η πιο πιθανή εξήγηση λοιπόν για την απουσία της αστυνομίας και των ελέγχων στη Χώρα φαίνεται να είναι η πιθανή οργάνωση από τις αρχές περιπολιών στους ορεινούς όγκους του νησιού για την επιτήρηση της επιβολής των μέτρων. Δεδομένου ότι οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί είναι περιορισμένες φαίνεται να μην επαρκούν για την ταυτόχρονη επιτήρηση των κανόνων στη χώρα της Άνδρου και στα βουνά της Άνδρου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι περιοριστικές αποφάσεις δεν αλλάζουν καθόλου. Θες να μας πεις τι μήνυμα έστειλαν ώστε να είναι νόμιμη η επίσκεψη τους στο βουνό;
Το 2 για ψώνια, το 4 παροχή βοηθειας η μήπως το 6 για άθληση;; Και τι απόσταση είχε το σπίτι του εκάστοτε περηπατητη ώστε να είναι σε κοντινή απόσταση το Φραγκακι;; Έχετε λαλήσει τελείως;
Τα κόβετε στα μέτρα σας τα παρουσιάζετε εντελώς φυσιολογικά μήπως και καλύψετε την ανωμαλία που σας διακατέχει .
Σαφώς να γίνουν επηδημιολογικες μελέτες στα βουνά...σε όλα τα "ζωντανά" που τα σεργιανανε!

This comment was minimized by the moderator on the site

Κατανοητή και η ανησυχία της Απορίας για την τήρηση κάποιων κανόνων προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πρακτικά προβλήματα. Να διευκρινήσουμε αρχικά ότι στην εν λόγω περίπτωση δεν υπάρχει ζήτημα με νόμους που τηρούνται ή δεν τηρούνται αλλά για υπουργικές αποφάσεις που ως τέτοιες μάλλον έχουν ασθενέστερη δημοκρατική νομιμοποίηση. Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις λοιπόν που αφορούν τα περιοριστικά μέτρα αλλάζουν κάθε πέντε με δέκα ημέρες περίπου και κατά συνέπεια είναι πολύ εύκολο να μην αντιληφθούμε έγκαιρα κάποια και να ενημερωθούμε σωστά για όλες τις λεπτομέρειές της που μας αφορούν. Το μεγαλύτερο πρακτικό πρόβλημα όμως είναι ότι ο έλεγχος της εφαρμογής τους βασίζεται στη δυσπιστία ή την ευπιστία κάθε ενός μεμονωμένου αστυνομικού οργάνου. Είναι πιθανό λοιπόν να βγει κάποιος από το σπίτι του αφού πρώτα έχει στείλει ένα sms ή έχει συμπληρώσει τη σχετική φόρμα, να κληθεί για έλεγχο από ένα συνεργείο της αστυνομίας που εποπτεύει τα μέτρα, να επιδείξει τη βεβαίωσή του και να τον αφήσουν να συνεχίσει το δρόμο του χωρίς πρόστιμο. Ωστόσο τα αστυνομικά όργανα στο δεύτερο συνεργείο που θα συναντήσει τυγχάνει να είναι πιο δύσπιστα και να μην αποδέχονται τους ισχυρισμούς του παρά την επίδειξη της βεβαίωσης που φέρουν και να του καταλογίσουν πρόστιμο. Ίσως μάλιστα πριν φτάσει στο σπίτι του να συναντήσει και τρίτο κλιμάκιο της αστυνομίας το οποίο θα τον αφήσει μετά τον έλεγχο χωρίς πρόστιμο όπως το πρώτο. Ίσως κάτι τέτοιο να είναι πιο πιθανό να συμβεί στην Άνδρο που τα κλιμάκια της αστυνομίας μάλλον οργώνουν όλα τα βουνά προκειμένου να διεξάγουν ελέγχους μετακίνησης. Ακόμα πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση αν μεταξύ των ελεγχόμενων βρίσκεται συγγενής των δύσπιστων αστυνομικών οργάνων που διεξάγουν τον έλεγχο. Εκεί τα διλήμματα είναι μεγάλα και οι αποφάσεις δύσκολες. Μια πρακτική αν και κοστοβόρα λύση λοιπόν θα ήταν όλοι μας, ακόμα και ο κύριος ή η κυρία Απορία, που μάλλον τηρεί αυστηρά τα μέτρα, να προϋπολογίζουμε μια δαπάνη 300 ευρώ για την απρόβλεπτη περίπτωση που θα τύχει να κληθούμε για έλεγχο από ένα δύσπιστο αστυνομικό όργανο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Βρε πάτε καλά; Όπου σας βολεύει γιατί δεν πήγε η αστυνομία και όπου δε σας βολεύει γιατί πήγε; Έχετε βγει παραέξω απ' την Άνδρο; Αλίμονο με αυτά που ζούμε και τη βλακεία του κόσμου, όπως αποδεικνύεται, αν δεν υπάρχει αστυνόμευση. Ξέρετε υπάρχουν νόμοι, κανόνες, υποχρεώσεις και άλλα πολλά που μάλλον σας εξυπηρετεί και τα έχετε ξεχάσει ως φαίνεται.

This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι κατανοητή και συγκινητική η προσπάθεια της ένωσης των αστυνομικών νοτίου Αιγαίου να στηρίξουν τους συναδέλφους τους. Η ανακοίνωσή τους όμως έχει μικρή αξία καθώς δεν ήταν παρόντες στο περιστατικό αλλά και όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι για τις επισκέψεις στο βουνό θα υπάρχει ανοχή. Καλό θα ήταν να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το τι ισχύει για τις επισκέψεις στο βουνό και σε ποιό βαθμό ισχύει η δήλωση του πρωθυπουργού ή εάν έχει ανακληθεί. Καλό θα ήταν επίσης να γίνουν τεστ και από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στους ορεινούς όγκους της χώρας αλλά και να δημοσιευτούν επιδημιολογικές μελέτες που να δείχνουν την επικινδυνότητα ή μη της μετάβασης των πολιτών στα βουνά της χώρας. Αν δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές η αστυνομία μάλλον οργανώνει τις περιπολίες της κατά την κρίση της. Στην περίπτωση της Άνδρου και όπως φαίνεται του Νοτίου Αιγαίου οι οι αστυνομικές αρχές έκριναν μάλλον ότι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις περιπολίες στα βουνά. Καλό θα είναι να δούμε μελέτες δημοσιευμένες για την επικινδυνότητα των βουνών την εποχή της πανδημίας ώστε οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι και να αποφεύγουν τα βουνά σε περίπτωση που εκεί ο κίνδυνος είναι αυξημένος προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους ανεξάρτητα από τα πρόστιμα και τις κυρώσεις.

This comment was minimized by the moderator on the site

15αυγουστος στην Άνδρο, με μπαράκια να ξεχειλιζουν από κόσμο κι η αστυνομία απολύτως απούσα.....παραδόξως παρούσα στο Φραγκακι....δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την βάση τους από την οποία δεν ξεκολλάνε ούτε με γερανό. Μην μας προκαλείτε κύριοι! Ας κάνουν την δουλειά τους πρώτα και μετά να τους προστατεύσετε.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
15αυγουστος στην Άνδρο, με μπαράκια να ξεχειλιζουν από κόσμο... και οι ακτιβιστές στα μπαράκια. Το Φραγκάκι προχωρά στις τελευταίες εγκρίσεις περιβαλλοντικές και νομικές. Και η Αστυνομία παρούσα στο Μπατσί να τσακώνεται με τον Chile και το Μπούκα και να γράφει 10 καταστηματα για μη τηρηση του κορονοϊού. Και το Εν Άνδρω να δημοσιεύει και να ξαναδημοσιεύει τα τεκταινόμενα. Τελικά έκλεισαν αρκετά μπαρ 15αυγουστο και ηρέμησαν όλοι.
Αυτά συνεβησαν στην Άνδρο και ο άλλος που ήταν στο βασίλειο της Δανιμαρκίας βλέποντας την Άνδρο με το κιάλι γράφει εδώ ένα κάρο ψέματα περί προστασίας, ενώ ξέρει ποιοι αυτόκλητοι αυτοαναγορεύονται με κυκλώπεια ψέματα "προστάτες" της Άνδρου...
ΕΙΠΑΜΕ ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΔΙΦΡΑΓΚΑ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑΚΙΑ...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
Περισσότερα