Περί ζευγαρώματος του σπιζαετού και μία γνωμοδότηση για τις εργασίες στο Φραγκάκι!!!

Πότε, σε ποια φωλιά, ποιους μήνες και πόσο ενοχλείται στο ζευγάρωμα του ο σπιζαετός; Ερωτήματα με απαντήσεις θαμπές. Όσο θαμπό το Στενό μέσα στα σύννεφα των ημερών. Πάντως οι εργασίες πέρα από τον διάλογο των ημερών συνεχίζονται κανονικά...

Συνεχίζεται το σήριαλ των αντιδράσεων για το Φραγκάκι. Όπως πληροφορηθήκαμε έφτασε στην αστυνομία Άνδρου έγγραφο γνωμοδότησης του τμήματος περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο οποίο σημειώνεται πως υπάρχει φωλιά σπιζαετού στα 3 χιλιόμετρα από τις εκτελούμενες εργασίες και ως εκ τούτου υπάρχει παρενόχληση στο ζευγάρωμα του πουλιού. 

Σε συνοδευτικό έγγραφο της γνωμοδότησης δικηγόρος των καταγγελλόντων αναγράφει πως η περίοδος ζευγαρώματος του σπιζαετού είναι από Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο. Ζητείται λοιπόν η διακοπή κάθε εργασίας στο Φραγκάκι μέχρι το τέλος Ιουνίου. Βάση της διαμαρτυρίας είναι επιστολή συνεργάτη του πανεπιστημίου Κρήτης που γράφει τα ανωτέρω.

Το πρώτο αξιοπερίεργο είναι πως η εγκεκριμένη περιβαλλοντική άδεια της επιχείρησης, όπως και το LIFE Άνδρου, εντοπίζουν την περίοδο του ζευγαρώματος του σπιζαετού από τα μέσα Φεβρουάριου μέχρι τον Μάιο. Το δεύτερο αξιοπερίεργο είναι πως το τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καλεί την Αστυνομία Άνδρου να ελέγξει τα της φωλιάς και αν αληθεύει "να διακόψει τις εργασίες μέχρι το τέλος της περιόδου αναπαραγωγής του σπιζαετού"!!!

Στο σημείο αυτό προέκυψαν ερωτήματα και δυσκολίες:

(α) Πρώτον, πότε ζευγαρώνει ο σπιζαετός; Από αρχές Ιανουαρίου που λέει ο συνεργάτης του πανεπιστημίου Κρήτης ή από μέσα Φεβρουαρίου που λέει το LIFE Άνδρου και η ορνιθολογική εταιρεία; Εδώ διίστανται οι απόψεις…

(β) Δεύτερον, η αστυνομία πως θα ψάξει, που είναι η εφετινή ενεργή φωλιά του σπιζαετού; Δεδομένου ότι το πουλί έχει δύο-τρεις φωλιές στην περιοχή και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι εφέτος ενεργή;

(γ)  Πόσο ενοχλείται ο σπιζαετός από τις εργασίες που γίνονται; Και ποιες θεωρούνται οχλούσες; Αυτό με δεδομένο πως το LIFE Άνδρου έχει βρει φωλιά σπιζαετού στα Διποτάματα σχεδόν δίπλα στον επαρχιακό δρόμο Κορθίου-Χώρας. Το πουλί δεν έδειξε ποτέ να ενοχλείτε είτε από το άνοιγμα του δρόμου είτε από την κίνηση του και είναι εκεί αναπαραγόμενο επί χρόνια.

(δ) Γιατί το LIFE Άνδρου και η ορνιθολογική - που συμμετέχει σε αυτό - έχουν χαρακτηρίσει το Φραγκάκι ως ζώνη Β στην οποία επιτρέπεται η ανάπτυξη αιολικών σταθμών; Μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω;

Αυτά είναι τα δεδομένα. Και με αυτά τα δεδομένα θα διεξαχθεί ο νέος ανοικτός διάλογος, που προκάλεσε η επιστολή του συνεργάτη του πανεπιστημίου Κρήτης και η γνωμοδότηση της διεύθυνσης περιβάλλοντος Κυκλάδων. Σημειώνεται πως η διεύθυνση περιβάλλοντος Κυκλάδων δεν έχει αρμοδιότητα να διατάξει διακοπή εργασιών. Αυτό το δικαίωμα το έχουν μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν εκδώσει τις σχετικές αδειοδοτήσεις.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»