Πως κέρδισε ο Joe Biden - Ο θρίαμβος της υπομονής και της επιμονής!

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη

Οικονομολόγου – Πολιτικού Αναλυτή - Συγγραφέα

 

Ο Joe Biden

(Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης είναι οικονομολόγος, πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας 4 επιτυχημένων βιβλίων πολιτικής λογοτεχνίας. Έκανε μεταπτυχιακά και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη επί 15 χρόνια. Υπήρξε συνεργάτης σε θέματα εκπαίδευσης του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου και αργότερα σύμβουλος στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Έχει συνεργαστεί κι άλλες φορές με το Εν Άνδρω. Το παρακάτω κείμενο στρατηγικής περιγράφει με απλό και κατανοητό τρόπο τα βήματα στρατηγικής του Joe Biden από το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας του μέχρι την τελική νίκη - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Όταν ο Joe Biden ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ και διαβεβαίωνε ότι είναι ο μόνος υποψήφιος που μπορούσε να νικήσει τον Donald Trump, γέλασε και ο...φαλακρός αετός από το λογότυπο της Προεδρίας. Ο Joe ήταν εκεί στα 76 του και επί δύο χρόνια... συνταξιούχος!

Οι προοδευτικοί του κόμματός του ούτε καν τον πήραν στα σοβαρά. Ο Joe, όπως έγραψε κάποια εφημερίδα ήταν "too old, too white, too centrist and too... yesterday!" Αμνός για το...Πάσχα των Καθολικών.

Στις πρώτες προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, στην Iowa ήρθε... 4ος και καταϊδρωμένος και στο New Hampshire... 5οςΣ' αυτές τις προκριματικές έλαμψαν τα αστέρια των Δημοκρατικών, παλιά και νέα, μια μαύρη, ένας gay, ένας αριστερός και μια...προοδευτική!

Ο γέρο Joe, με λίγα χρήματα και ακόμα λιγότερους συμβούλους και ψηφοφόρους, συνέχιζε να κάνει αυτό που ήξερε 40 τόσα χρόνια. Να επισκέπτεται κοινότητες, να ανταλλάσσει χειραψίες, να μιλάει για τα θέματα που γνωρίζει, να δείχνει ένα ανθρώπινο πρόσωπο!

Το... μυρμήγκι κάτι ήξερε και από... στρατηγική! Ήταν, επίσης, γνωστό ότι είναι υπομονετικός και επίμονος! Άλλωστε είχε κάνει… πέντε προτάσεις γάμου στη γυναίκα του, μέχρι να του πει το «ναι»!

Έτσι, ο Biden αντί να σπαταλάει τις δυνάμεις του στις μικρές Πολιτείες, συγκέντρωσε όλη του την προσπάθεια στη Super Tuesday. Σε μια μέρα που διεξάγονται ταυτόχρονα εκλογές σε 13 Πολιτείες. Και ο Βiden δικαιώθηκε! Κέρδισε τις 10 από τις 13 Πολιτείες!

Barak Obama & Joe Biden

Τα... "αστέρια", άρχισαν να αποχωρούν το ένα μετά το άλλο, ο γέρο Joe άρχισε πλέον να προβάλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα του κόμματος του. Ο ίδιος επέμενε να λέει ότι θα μπορούσε να νικήσει και τον Trump. Με την νίκη αυτή άρχισαν να έρχονται σύμβουλοι, να τον... ανακαλύπτουν χρηματοδότες και δωρητές, να ξανα-συστήνεται στον τύπο!

Όταν η Αμερική ξεσηκώθηκε με τον βίαιο θάνατο το George Floyd και ο Τrump επένδυε στο μίσος, ο Joe αποκάλυπτε το ανθρώπινο πρόσωπό του και μιλούσε με τους γονείς του Floyd και για την ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης.

Κάπου εκεί, χτύπησε η λαίλαπα της πανδημίας. Ο Trump σ' εκείνες τις καθημερινές του εμφανίσεις εξαΰλωσε όλο του το πολιτικό κεφάλαιο. Έδειχνε ανακόλουθος, αλαζών, υπερόπτης και με μεγάλη ευκολία έλεγε ψέματα.

Το... μυρμήγκι, από την άλλη πλευρά, μιλούσε με συμπόνοια, έδινε τον πρώτο λόγο στους επιστήμονες, ζητούσε από τους Αμερικανούς ως ένας σεβάσμιος παππούς, ν΄' ακούν τις οδηγίες των ειδικών! Και έδινε ο ίδιος το παράδειγμα!

Επειδή η πανδημία άλλαξε αναγκαστικά το πρόγραμμά του, ο Biden προσαρμόστηκε και έστησε, με τη βοήθεια εννοείται των συμβούλων του, ένα θηριώδη μηχανισμό διαδικτυακής προβολής. Θα πρέπει να είναι ο μοναδικός Αμερικανός υποψήφιος Πρόεδρος που έκανε την προεκλογική του εκστρατεία από το... σπίτι του!

Ο Biden έκλεισε τ' αυτιά στις εισηγήσεις των... προοδευτικών του κόμματός του και συγκεντρώθηκε σ' αυτά που ήξερε να κάνει. Να κερδίσει τις Πολιτείες που επικράτησε η Hillary και έβαλε στόχο τρείς Πολιτείες, που κατά τη γνώμη του θα του έδιναν την νίκη. Pennsylvania, Michigan, Wisconsin. Τις ονόμασε "Blue wall". Που τον έχανες, που τον εύρισκες, έκοβε βόλτες στην Pennsylvania. Στο γειτονικό Delaware μεγάλωσε και ήταν γερουσιαστής, αλλά στην Pennsylvania γεννήθηκε, εκεί θα τον ψήφιζαν.

Joe Biden & Kamala Harris

Έτσι, από τα μέσα καλοκαιριού, άρχισε να χτίζει μια διαφορά με τον Τrump που μερικές φορές ξεπερνούσε και τις 10 μονάδες. Όμως, δεν ήταν λίγοι αυτοί που πόνταραν ότι ο γέρο Joe δεν θ΄ αντέξει στην.. καταιγίδα Τump. Θα τον συντρίψει στα debates έλεγαν. Το πρώτο debate ήταν καταστροφικό για τον Πρόεδρο. Ο γέρο Joe αποδείχθηκε σκληρό καρύδι.

Όταν η διαφορά άρχισε να παγιώνεται και ο χρόνος να λιγοστεύει, άρχισαν να πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα, νομίζοντας ότι θα τον κάμψουν. Για έναν άνθρωπο που έχασε την πρώτη γυναίκα του και την νεαρή του κόρη σε ατύχημα, ενώ πήγαιναν για τα ψώνια των Χριστουγέννων, που ξεπέρασε δυο εγχειρήσεις στο κεφάλι, που βίωσε την τραγωδία με την απώλεια του γιού του το 2015, ήταν αστείο ακόμα και να ελπίζει κάποιος ότι θα μπορούσε να καμφθεί από προεκλογικές αλητείες.

Και όσο ο αντίπαλος, ο Τrump δηλαδή, όξυνε τα πνεύματα και τη ρητορική του, ο "sleepy Joe", όχι μόνον δεν... τσίμπαγε, αλλά κέρδιζε πόντους μετριοπάθειας, ευγένειας και πολιτικού πολιτισμού. Ήταν η ήρεμη δύναμη!

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Ο Joe Biden, δικαιώθηκε για την επιμονή του. Η μεθοδικότητά αποδείχθηκε αποτελεσματική και η στρατηγική του οξυδερκής. Έριξε στον καναβάτσο, με μικρά επίμονα χτυπήματα, έναν προκλητικό, αλαζόνα και αυθάδη αντίπαλο που νόμιζε ότι οι εκλογές θα ήταν μια βόλτα στο πάρκο κρατώντας από το χέρι τη Μελάνια. Ο Biden με μια πολύ σπουδαία γυναίκα-βράχο, δασκάλα, ήξερε ότι η μεγάλη νίκη έρχεται με πολλές μικρές και καθημερινές νίκες.

Μια Αμερική βαθιά διχασμένη και ταλαιπωρημένη χρειάζεται έναν Πρόεδρο που δεν θα έχει ως στόχο την επανεκλογή του, αλλά την πολιτική του παρακαταθήκη και την υστεροφημία του. Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει την επιτυχία. Όμως, ο Joe Biden είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στον κατάλληλο χρόνο. Αναλαμβάνει 46ος Πρόεδρος σε μια κρίσιμη στιγμή. Η ιστορία περιμένει να συνομιλήσει μαζί του....