Η χωροταξία και η Άνδρος: "ιστορία παλιά/ θα σου πω άλλη μια φορά..."

 

(Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την σύσκεψη που προκάλεσε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για το χωροταξικό της Άνδρου. Στην ευρεία σύσκεψη παραβρέθηκαν όλοι οι φορείς της Άνδρου και επί ώρες κατέθεταν απόψεις. Η διαβούλευση συνεχίστηκε στη συνέχεια με υπομνήματα και προτάσεις. Κάποιοι κατέθεσαν και γραπτά τις απόψεις τους. Η τότε κυβέρνηση σταμάτησε την χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του χωροταξικού Ν. Αιγαίου το 2016 για... 136.000 ευρώ!!! Δεν μπόρεσε ποτέ να τα βρει για να ολοκληρωθεί ο γενικός χωροταξικός σχεδιασμός σχεδιασμός - αν και ξόδεψε δισεκατομμύρια για πολλά άλλα πράγματα. Το 2020 βρέθηκαν όπως φαίνεται τα 136.000 ευρώ! Κι έτσι σήμερα είμαστε στην τελική φάση διαβούλευσης του γενικού χωροταξικού όλων των φορέων της Άνδρου: και αυτών που κατέθεσαν προτάσεις και απόψεις το 2015 και αυτών που το... ξέχασαν μέχρι σήμερα... ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Δήμος Άνδρου - Δελτίο Τύπου

Σε πρόσκληση για την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 προχώρησε ο Δήμος μας. Μοναδικό θέμα αποτελεί η ενημέρωση-συζήτηση και κατάθεση προτάσεων επί του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Στην συνεδρίαση θα συμμετέχει και ο μελετητής προς πλήρη ενημέρωση όλων.

Να σημειωθεί ότι η σχετική μελέτη θα παραληφθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί το γενικό πλαίσιο και εν συνεχεία θα ακολουθήσει εξειδίκευση του Χωροταξικού Σχεδιασμού ανά Νησί.

Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη από το 2015 όταν ο τότε Έπαρχος και σημερινός Δήμαρχος Δημήτρης Λοτσάρης πραγματοποίησε στο Ξενοδοχείο «ΠΕΡΡΑΚΗΣ» συγκέντρωση ενημέρωσης και διαβούλευσης γύρω από την μελέτη.  Σ αυτήν συμμετείχε ο Δήμος, πρώην Δήμαρχοι, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς όπως  εκπρόσωποι του Συλλόγου Μηχανικών, του σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων, του συλλόγου Αλιέων και πολλοί άλλοι

Εν συνεχεία κλήθηκαν οι φορείς σε διαδοχικές συναντήσεις στο Επαρχείο Άνδρου και με την συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Επαρχείου έγινε καταγραφή προτάσεων και παρατηρήσεων. Υπήρξε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία κατεγράφησαν οι απόψεις του Δήμου. Τέλος, οι απόψεις των φορέων μέσω της ανωτέρω διαδικασίας, του Δήμου και του Επαρχείου κατατέθηκαν στον μελετητή. Από τα μέσα Ιανουαρίου η μελέτη βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης και μπορεί ο καθένας να υποβάλλει τις απόψεις και τις προτάσεις του.

Χαιρετίζουμε το με καθυστέρηση 7 χρόνων!!! ενδιαφέρον του Γ Καπάκη για την εν λόγω μελέτη. Να του θυμίσουμε όμως ότι ως Κυβερνητικός Παράγοντας ΔΕΝ έκανε απολύτως τίποτα για να εξασφαλίσει τους αναγκαίους χρηματικούς πόρους ώστε η μελέτη να μην καρκινοβατεί για 7 χρόνια. Δεν κατέθεσε ποτέ κάποια συγκεκριμένη πρόταση και δεν συμμετείχε σε καμία διαδικασία.

Ξαφνικά στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο θυμήθηκε μια μελέτη που μετά από 7 χρόνια απουσίας του βρίσκεται στην τελική της φάση. Ελπίζουμε, έστω κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, να υποβάλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις.

Εκ του Δήμου