ΔΙΟΙΚΗΣΗ: πρώτη φορά απολογισμός! - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: για μια ακόμα φορά χαμένη στο διάστημα!...

 

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ…

Ανοίγοντας το συμβούλιο των πεπραγμένων της μέχρι τώρα 16μηνης θητείας της σημερινής διοίκησης ο πρόεδρος του Λευτέρης Μπάλλας - στέλεχος πολύπειρο που είναι παρών στα στην τοπική αυτοδιοίκηση 30 συναπτά έτη - είπε: «πρώτη φορά γίνεται απολογισμός στο ΔΣ από το 2011»! Κι ήταν αλήθεια, πρώτη φορά έγινε δημοτικό συμβούλιο με την παρουσία βουλευτή, αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, επάρχου, δημοτικών συμβούλων, κοινού (περίπου 135 άτομα) όπου ένας δήμαρχος και μια διοίκηση κατέθεσε γραπτά και προφορικά το τι έκανε κι εξήγησε που καθυστέρησε και τι μένει να κάνει.

Την φράση του Λ. Μπάλλα επιβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης στην ομιλία του, όπου συνόψισε πως πρώτη φορά γίνεται απολογισμός στις Κυκλάδες με τρόπο που προβλέπεται από το νόμο. Και την φράση επανέλαβε και ο Έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λάσκαρης, που υπογράμμισε πως: "η διαδικασία προβλέπεται, όμως λίγοι την τόλμησαν…" Τέλος ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ν. Συρμαλένιος υπερθεμάτισε λέγοντας πως: «δεν μας έχουν συνηθίσει οι άλλοι δήμοι σε τέτοια διαδικασία κάνοντας απολογισμό πεπραγμένων και ενημέρωση»…

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ…

Ο δήμαρχος Άνδρου ξεκινώντας υπογράμμισε την άριστη συνεργασία περιφέρειας – επάρχου – δημοτικής αρχής. Και αυτό οδήγησε «μια Άνδρο που βρισκόταν σε λήθαργο» και απείχε από την διεκδίκηση μεγάλων έργων να «έχει πιάσει ρυθμό». Και παρέθεσε – λίγο βιαστικά – μια σειρά βασικά έργα που γίνονται ή που επίκεινται στο επόμενο διάστημα στην Άνδρο όπως:

 - Στο Γαυριο ανέφερε την μελέτη για το κλειστό γυμναστήριο, την ένταξη για χρηματοδότηση της μελέτης του πολιτιστικού κέντρου που ήταν χορηγία της εταιρείας ΕΝΤΕΚΑ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης, την επερχόμενη δημοπράτηση της ανάπλασης του λιμένα, τη μελέτη περιβάλλοντος του νέου περιφερειακού του Γαύριου, το σταθμό επιβατών που ανακατασκευάστηκε, την γλίστρα και το ελικοδρόμιο που κατασκευάστηκαν…

  -  Στη Χώρα ανέφερε το αποχετευτικό Λειβαδίων και Μεσαριάς, που ολοκληρώνεται, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, που ολοκληρώθηκαν, τα έργα οδοποιίας, που προχωρούν και τελειώνουν στην πόλη, τα έργα στο Νειμποριό, που θα τελειώσουν, την ανακατασκευή του Επισκοπείου και τις επισκευές των δύο κτιρίων των δημαρχείων, το μουσείο Καΐρη, που αναμένεται να επανέλθει, το κυνοκομείο/κτηνιατρείο, το ναυτικό μουσείο, την ψηφιοποίηση της Καΐρείου Βιβλιοθήκης…

  -  Στο Κόρθι ανέφερε την μελέτη ολοκλήρωσης του πολυχώρου, την ολοκλήρωση της μελέτης του αλιευτικού καταφυγίου, την μελέτη του δρόμου Ζαγανιάρη – Κορθίου, την επικείμενη αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης…

  -  Στο Μπατσί ανέφερε τα δίκτυα ύδρευσης, που θα μελετηθούν και αντικατασταθούν, την  ακτομηχανική μελέτη, που θα δώσει λύση στην παραλία και το συνεδριακό κέντρο που έχει ανάγκη για να προχωρήσει ο τουριστικός οικισμός…

Ακόμα μίλησε για την θεσμική οργάνωση του Δήμου με το νέο οργανισμό και μια σειρά κανονισμού που δεν υπήρχαν και ταξινομούν με νόμιμο τρόπο τα προβλήματα (κανονισμοί τραπεζοκαθισμάτων, ύδρευσης/αποχέτευσης κλπ). Την καταγραφή της περιουσίας του Δήμου που ξεπερνά τα 500 ακίνητα, τα οποία  καταγράφονται για να διασφαλιστεί η περιουσία του δήμου. Και την οργάνωση του στόλου των αυτοκινήτων του Δήμου.

Ολοκληρώνοντας την βιαστική περιήγηση του, ο δήμαρχος, στα κύρια έργα του νησιού και σε μια προσπάθεια να δώσει μια πιο λεπτομερειακή εικόνα όλων των πεπραγμένων παρουσίασε μια σειρά αναλυτικών καρτών με όλους τους επιμέρους τομείς και το έργο τους. Εδώ μάλλον μακρηγόρησε διαβάζοντας πίνακες επί πινάκων, λεπτομέρειες, ενδιαφέρουσες ίσως, αλλά ατέρμονες. Θα μπορούσε να τα είχε απλώς παρουσιάσει πιο συγκεντρωτικά τους τομείς και να μοιράσει ηλεκτρονικά προς δημοσίευση τους πίνακες. Όμως σε μια πρώτη και εντελώς πρωτότυπη διαδικασία λάθη γίνονται. Στην επόμενη παρουσίαση λογικό να αποφευχθούν…

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ…

Στην παραπάνω μακροσκελή εισήγηση του δημάρχου επιχείρησε να απαντήσει ένας μάλλον πρόχειρος, παγωμένος κι εκτός κλίματος Θ. Σουσούδης, που χάθηκε σε απίστευτα μονοπάτια μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και σε ατέρμονες «υιοθεσίας» έργων της σημερινής διοίκησης. Όσα δεν συμπεριέλαβε – ο πρώην δήμαρχος – στο "πρόγραμμα υιοθεσίας" του επιχείρησε να «τα κάψει» με λεκτικές φιοριτούρες. Για μια ακόμα ο κ. Σουσούδης αποδείχθηκε πολύ "λίγος" πολιτικά.

Η μίζερη τοποθέτηση του κ. Σουσούδη ξεκίνησε μιλώντας αστόχαστα για τα έξοδα της τελετής ορκωμοσίας, που πλήρωσε η περιφέρεια. Χωρίς να το καταλάβει συνέχισε - εμμέσως πλην σαφώς - τις επιθέσεις κατά των Χατζημάρκου-Λεονταρίτη στις οποίες διακρίθηκε επί 5ετία!!!

Λάτρης των μονολόγων ο κ. Σουσούδης προσπάθησε να συγκρίνει τις απολογητικές ομιλίες του για την αλλαγή γραμμής στον ΧΥΤΥ της Άνδρου το 2015 (προεκλογικά έλεγε όχι και μετά είπε ναι) σαν απολογισμό του «έργου» του!!! Επιχείρησε ακόμα να συγκρίνει την φιέστα σε αθηναϊκό κοινό του όπου παρουσίασε το «έργο» της πρώτης χρονιάς του με την θεσμική διαδικασία επίσημου απολογισμού με λόγο και αντίλογο στο ΔΣ της Άνδρου!!! Έκτοτε δεν ξανάκανε κανέναν απολογισμό... 

Έφτασε στο απίστευτο σημείο να αντιπαρατίθεται μικροπολιτικά με τον δήμαρχο – λοξοδρομώντας από κάθε απολογισμό έργου – επιτιθέμενος στο ΕΝ Άνδρω και προσωπικά στον διαχειριστή του «υιοθετώντας» στην απέλπιδα προσπάθεια του κάτι να πει ακόμα και τον αλήστου μνήμης υβριστή Ν. Μάνεση! Στο σημείο αυτό τον διέκοψε ο κ. Μπάλλας λέγοντας του πως είναι εκτός θέματος. Κι εκεί πετάχτηκε από τα «ορεινά» του διαδικτύου ο κ. Καπάκης ωρυόμενος… "περί λογοκρισίας"!!!

Αλλά δεν αντιπαρατέθηκε μόνο με τον διαχειριστή του Εν Άνδρω ο κ. Σουσούδης, αλλά και με τα δύο πρώην στελέχη του, τον Λ. Μπάλλα και τον Δ. Λάσκαρη, που τόλμησαν και μίλησαν πως απολογισμός επίσημος γίνεται πρώτη φορά στην Άνδρο…

 

Μίλησε επίσης περί ειλικρίνειας ο ανειλικρινής στην περίπτωση και του ΧΥΤΥ και των ανεμογεννητριών κ. Σουσούδης! Και είπε μετά 5 χρόνια «εκκωφαντικής σιωπής» και ενάμιση χρόνο σκληρής αντιπολίτευσης, για τις ανεμογεννήτριες πως «δεν είναι αντίθετος με ανεμογεννήτριες»!!! Έχει βγάλει ενάμιση χρόνο στο ξάγναντο τους Τρανάκο-Αντώνογλου-Βιδάλη να λένε και γράφουν τόσα για τις ανεμογεννήτριες και να που μαθαίνουν και οι τρεις εντελώς ξαφνικά στο συμβούλιο πως ο αρχηγός τους… «δεν είναι κατά των ανεμογεννητριών». Τέτοια «ειλικρίνεια» ο παντελώς πελαγωμένος κ. Σουσούδης!!!

Και ο πρώην δήμαρχος κατέληξε μιλώντας για πλεονασματικούς και ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, για τον βιολογικό της Υδρούσας (που αυτός σταμάτησε το 2015 !), αλλά και για την ανάγκη «καλού κλίματος στο νησί»!!!

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΠΑΚΗΣ...

Ο κ. Καπάκης ξεκίνησε με την ιστορική διαπίστωση πως: «όλοι παλεύουμε για το καλό!» Ποιο "καλό" όμως δεν εξήγησε. Αυτός πάντως πάλεψε με κάθε τρόπο επί 5ετία κατά του Θ. Σουσούδη για να μην γίνει ΧΥΤΥ στην Άνδρο. Και τώρα παλεύει να μην μπει ούτε μια ανεμογεννήτρια στο νησί! Αφού πρώτα αποδέχτηκε όλες όσες είχαν αδειοδοτηθεί!

Μίλησε για συνεργασίες και συναινέσεις και μετά κατηγόρησε… την κυβέρνηση γιατί με τις αλλαγές της νομοθεσίας το καλοκαίρι του 2019... έχασε τον ρόλο του συγκυβερνήτη που νόμιζε πως είχε με την μπαχαλοποίηση της απλής αναλογικής!

Μίλησε για ενότητα - ο ουδέποτε συναινών σε τίποτα - κ. Καπάκης. Αυτός που κατηγορούσε τον Σουσούδη επί 5ετια για διχαστικό τώρα συνεχίζει και σήμερα – μαζί με τον Σουσούδη – να κατηγορούν τον Λοτσάρη… για διχαστικό!!! Μίλησε για «τοξικό κλίμα» ο πλέον διχαστικός και τοξικός πολιτικός της Άνδρου! 

Το αποκορύφωμα του ανορθολογισμού του ήταν πως μίλησε για τα «μικρά έργα πνοής» των χωριών!!! Μην αντιλαμβανόμενος την αντίφαση της φράσης: μικρά έργα… πνοής στα χωριά!!!

Επιτέθηκε στους άμισθους συμβούλους! Αδιανόητο να ενοχλεί τον «αριστερό ιδεολόγο» το «άμισθοι». Τον ενοχλεί προφανώς το «σύμβουλοι». Δηλαδή, το ότι κάποιοι συστρατεύονται στον αγώνα για την Άνδρο παράγοντας έργο που οι τέσσερις δικοί του αιρετοί κάνουν ότι μπορούν να κατεδαφίσουν. Τον ενοχλεί το έργο των άμισθων  Γ.Μαντζώρου και Ιωάννας Σαραβάνου ή της Σοφίας Ντουντασάκη… Τον ενοχλούν μάλλον τα έργα…

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ…

Μετά μίλησαν οι σύμβουλοι. Ο Δ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ είπε για «επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ο αναπτυξιακός οργανισμός με τα άλλα νησιά». Ο Β.ΑΔΑΜΗΣ για "έργο πνοής" το 20ετές master plan στο Γαύριο. Μετά τα "μικρά έργα πνοής" είχαμε τα φαραωνικά έργα πνοής!!! Ο Γ. ΜΠΑΚΕΛΑΣ, που είπε πως ενοχλείτε από το ΕΝ ΑΝΔΡΩ!!! Η Τ. ΜΑΜΑΗ που μελαγχολικά είπε πως διαφωνεί με τα έργα, αλλά συμφωνεί με τα έργα… της  διαφάνειας και της ενημέρωσης! Μπέρδεψε προφανώς τι είναι έργα και τι διαδικασίες. Η Α.ΜΑΚΡΗ μίλησε για την καλή συνεργασία της με στέλεχος του τοπικού Γαύριου. Και ο Σ. ΤΣΑΟΥΣΗΣ, που έθεσε το ιστορικό ερώτημα: «γιατί ο δήμαρχος δεν ευχαρίστησε την αντιπολίτευση;» Και κατέληξε υπαινικτικά κατά του ΕΝ ΑΝΔΡΩ διερωτώμενος: «Ποιος θέτει την ατζέντα;». Θα ήταν καλό ο μαθητευόμενος σύμβουλος Τσαούσης να διαβάσει την ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ του Ουώλτερ Λίπμαν, που έχει δώσει τις απαντήσεις στο "μνημειώδες ερώτημα του" από το 1919! Και αντί για περισπούδαστες εξυπνάδες να αναρωτηθεί ο ίδιος: "Πως τίθεται η ατζέντα;"

Τέλος μίλησε ο πρόεδρος Κορθίου ο Γ.ΑΝΤΩΝΕΛΛΟΣ που υπονόησε προς τους σκληρά αντιπολιτευόμενους πως καλό θα ήταν να μετριάσουν το αντί και να πολιτευθούν δημιουργικά λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «εκλεγήκαμε για να πολιτευτούμε κι όχι για να αντιπολιτευτούμε…». Και συμφώνησε με τα έργα λέγοντας πως είναι τα έργα υποδομής, που κρατάνε τους νέους στο νησί.

 

Στη δευτερολογία του ο Γ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας του αναπτυξιακού οργανισμού Άνδρου-Τήνου-Μυκόνου και κατέληξε πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα για να πάρει εμπρός η Άνδρος…

Στο κλείσιμό του ο Λ. Μπάλλας σημείωσε πως σύσσωμη η αντιπολίτευση, στο σύνολο της, αντί να εστιάσει στον απολογισμό του δημοτικού έργου πελαγοδρόμησε εντελώς αποπροσανατολισμένη σε επιθέσεις κατά του ΕΝ ΑΝΔΡΩ!!!…

ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ: Την πολιτική ατζέντα την θέτουν οι πρωταγωνιστές και τα συμβάντα. Και την διαχειρίζονται τα ΜΜΕ, στο μέτρο που έχουν αξιοπιστία, συνέπεια, καθημερινότητα, γνώση συγκρότηση. Δεν την θέτουν οι φωνές, οι κραυγές. Αυτά διαρκούν στιγμές και χάνονται. Και πρωταγωνιστές είναι αυτοί που κάνουν έργα και δημιουργούν. Πρωταγωνιστές δεν είναι οι κομπάρσοι που αυτοθαμαύζονται, οι περιπλανώμενοι από στέκι σε στέκι και όσες καταθέτουν την μελαγχολία τους. Όλα αυτά τα ορατά δια γυμνού οφθαλμού από όλους. Και τα ΜΜΕ που σέβονται τον ρόλο τους τα παρουσιάζουν. Και βεβαίως η κοινωνία στον δημόσιο διάλογο που γίνεται κρίνει τους πάντες...

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»