ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Προς διευθέτηση το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες...

 

 (Όπως πρώτοι είχαμε προαναγγείλει από τις αρχές Μαρτίου - όμως αρκετοί δεν μας πίστεψαν τότε - η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα που δημιούργησαν οι δασικοί χάρτες που ξεκίνησαν με το προεδρικό διάταγμα του 2016 και ολοκληρώθηκαν το 2018 ήρθε ήδη σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και επισήμως δηλώνοντας ανοικτά πως "ξέρει τα σφάλματα των δασικών χαρτών κι είναι αποφασισμένη να τα διορθώσει". Ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια σταθερή θέση έναντι όλων των κυβερνήσεων ζήτησε να λυθούν τα προβλήματα "χωρίς να στείλουν  τους πολίτες στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν την περιουσία τους". Παρακάτω τα κυριότερα σημεία του δελτίου τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ρόδος, 30 Μαρτίου 2021

 - Κώστας Σκρέκας προς Γιώργο Χατζημάρκο : «Ξέρουμε τα σφάλματα των Δασικών Χαρτών και είμαστε αποφασισμένοι να τα διορθώσουμε» 

-  Γ. Χατζημάρκος: «Να δοθεί τέλος στις παραδοξότητες  και τις αδικίες. Το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες δεν μπορεί να λυθεί στέλνοντας τους πολίτες στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν την περιουσία τους»

Σε τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το κρίσιμο ζήτημα των δασικών χαρτών στα νησιά, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, χθες το μεσημέρι. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων,  Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος  Χατζημάρκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και εκ μέρους του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η Άρτεμις Αλεξιάδου.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα αντανακλαστικά και τη βούλησή της να θεραπεύσει τις εξωφρενικές καταστάσεις που λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου, προκάλεσε στα νησιά η κατάρτιση  των δασικών χαρτών βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 32/2016 αλλά και βάσει του απαράδεκτου εγγράφου του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με αριθμ.27639/11-5-2018, που ισοδυναμούν με μια πρωτοφανή επίθεση κατά της ιδιωτικής περιουσίας.

Τόνισε πως η απαρχή του προβλήματος ήταν το Προεδρικό Διάταγμα του 2016 και πως η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου ήταν η πρώτη που είχε μιλήσει τότε με πολύ σκληρή γλώσσα για τις καταστάσεις που διαμορφώνονταν στα νησιά και ισοδυναμούσαν με δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας. Με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος, το ΠΔ απαξιώνει και σε σημαντικό βαθμό ακυρώνει την κύρια οικονομική δραστηριότητα των νησιών, που αφορά τον ευρύτερο κύκλο του τουριστικού προϊόντος και θέτει  σε  κίνδυνο τόσο τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά ακόμη και την  ίδια την  επιβίωση των κατοίκων και το μέλλον των οικογενειών τους, την ασφάλεια των συναλλαγών, την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και την  θεμελιώδη εμπιστοσύνη που θα πρέπει το κράτος να παρέχει στους πολίτες του...

 

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα δήλωσε: «Ξέρουμε τα σφάλματα και είμαστε αποφασισμένοι να τα διορθώσουμε», δήλωση που προκάλεσε την ικανοποίηση του κ. Χατζημάρκου, ο οποίος κάλεσε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στη Ρόδο, μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό νομοθέτημα, για να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.  Ο Περιφερειάρχης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Σας περιμένουμε να συζητήσουμε από κοντά όλα αυτά τα ζητήματα, με την ευχή να έχετε ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο και να ανακοινώσετε ο ίδιος την επίλυση αυτού του ζητήματος που έδωσε μεγάλη αγωνία και έβαλε σε περιπέτεια την οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών».

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η όλη ιστορία πάντως μοιάζει σα να βγήκε ένας νόμος που να λέει: "Είστε όλοι ένοχοι. Αποδείξτε ένας ένας ότι δεν είστε".
Η μοναδική δίκαιη λύση είναι να μην απαιτηθεί ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των ιδιοκτητών για να αποδείξουν ότι η περιουσία τους δεν είναι δάσος. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν ληστεία εις βάρος του. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον κάποιος δεν υποβάλει ένσταση γιατί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα - μην μου πείτε ότι αρκούν 300 ευρώ, δεν είναι σίγουρο ότι περισσεύουν σε όλους - και χάσει τα κτήματά του, η πολιτεία να τους επιστρέψει όσους φόρους ΕΝΦΙΑ και τυχόν μεταβιβάσεων είχαν πληρώσει στο παρελθόν. Και αυτό δίκαιο.
Ωστόσο, η πλέον ενδεδειγμένη λύση θα είναι η εξής: Αντί να αποδείξουν οι ιδιοκτήτες στην πολιτεία ότι τα πατρογονικά κτήματά τους ΔΕΝ είναι δάσος, να αποδείξει η πολιτεία σε αυτούς ότι ΕΙΝΑΙ δάσος. Να πληρώσει δηλαδή μηχανικούς, τοπογράφους, δικηγόρους και δικαστικά έξοδα για να δικαιωθεί.
Και μην πείτε ότι αρκεί η αεροφωτογραφία γιατί αυτό αφορά μόνον μη πολιτισμένες και μη ευνομούμενες πολιτείες. Χωρίς τίτλους, συμβολαιογραφικά γραφεία, υποθηκοφυλακεία και πάνω από όλα, εφορίες. Που φορολογούν τα άπαντα. Εξάλλου, πολλοί γνωρίζουν πόσο δύσκολο ήταν να καθαριστεί για να μην "δασώσει" κάποιο κτήμα που πλέον δεν καλλιεργούταν λόγω εμπλοκής(?) της...δασικής υπηρεσίας. Στο δικό του κτήμα. Το οποίο ο ιδιοκτήτης δεν μπορούσε να καθαρίσει νόμιμα, ή κάποιος άλλος μπορεί να ήθελε κατ' επιλογή του να το κάνει να μοιάζει για δάσος, για να πηγαίνει εκεί τον σκύλο του να τρέχει, φερ ειπείν. Τι θα δείξει η αεροφωτογραφία;
Με άλλα λόγια, την ανικανότητα και την παθογένεια του κράτους στο να υπερασπιστεί τα δάση του δεν πρέπει να την πληρώσουν οι πολίτες και αυτή τη φορά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η νομοθετική ρύθμιση θα γίνει πριν το τέλος της κατάθεσης ενστάσεων ή μετά?