Χωροταξικό: Μικρό χρονικό περιθώριο για συμπλήρωση προτάσεων από Δήμους και φορείς

Από το 2015 η Περιφέρεια ξεκίνησε την συλλογή προτάσεων για το χωροταξικό στην Άνδρο. Το Επαρχείο έκανε ανοικτή συγκέντρωση στην Άνδρο (ξενοδοχείο Περράκη)  και κλήθηκε ο Δήμος Άνδρου και όλοι οι φορείς να καταθέσουν προτάσεις. Λίγοι κατέθεσαν. Ηχηρές οι απουσίες της διοίκησης και της αντιπολίτευσης της εποχής. Πλήρης αδράνεια στη συνέχεια. Πριν λίγους μήνες άνοιξε εκ νέου το θέμα. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε από τους προηγούμενους που αδράνησαν. Το Επαρχείο και τότε και τώρα είχε καταθέσει προτάσεις - στη βάση του Εθνικού Σχεδιασμού.

Κάποια στιγμή πριν ολοκληρωθεί η νέα διαβούλευση την πήρε είδηση από μια τυχαία αναδημοσίευση και η ενωμένη αντιπολίτευση που τα προηγούμενα (α) ως δημοτική αρχή είχε απλώς συμπληρώσει ένα τυπικό ερωτηματολόγιο με συνεργάτη του δημάρχου και (β) ως προηγούμενη έλασσονα αντιπολίτευση είχε ξεχάσει το θέμα. Ξεσηκώθηκαν όλοι μαζί λέγοντας πως ο δήμαρχος σιωπά για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Ο σημερινός δήμαρχος και πρώην έπαρχος εξήγησε στην εξεγερμένη - και ολιγωρούσα αντιπολίτευση - πως αυτός όλα αυτά τα χρόνια με σειρά μηχανικών - όλου του πολιτικού εύρους - είχαν συναντηθεί με τους μελετητές του χωροταξικού και είχαν καταθέσει προτάσεις.

Οι πλήρως αδρανούντες επί 6ετία Σουσούδης-Καπάκης κάλυψαν την χρόνια ολιγωρία τους μιλώντας για... "μυστικές συνομιλίες"!!! Τις οποίες όμως γνώριζαν σειρά μηχανικών, είχαν καταγραφεί επισήμως στο Επαρχείο και στα γραφεία των μελετητών και είχε παρουσιάσει ο δήμαρχος στην εισήγηση του στο δημοτικό συμβούλιο. Τόσο "μυστικές" ήταν. Η αντιπολίτευση όμως μη έχοντας όμως παρουσιάσει προτάσεις συνέχισε τον "θόρυβο" ζητώντας παράταση. Ο κ. Καπάκης ειρωνικά στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο "προέβλεψε" πως το χωροταξικό προχωρά χωρίς να δοθεί παράταση. Ο δήμαρχος του εξήγησε πως κανείς τους δεν έστειλε συμπληρωματικές προτάσεις...

Προχτές έγινε το Περιφερειακό Συμβούλιο και δόθηκε επισήμως 15μερη παράταση ώστε όσοι έχουν επιπλέον προτάσεις για τα νησιά τους να τις καταθέσουν. Περιμένουμε από τους "τεχνοκράτες" της ομάδας Καπάκη να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Είναι μια ευκαιρία να ξεπεράσουν τις ανέφικτες προτάσεις τους για πολιτιστικές παρελάσεις εν μέσω κορονοϊού και να δείξουν τι μπορούν να προτείνουν στ' αλήθεια για το μέλλον του νησιού. Από την μεριά της ομάδας του κ. Σουσούδη μάλλον δεν θα κατατεθεί τίποτα. Ότι είχε να πει το είπε απαντώντας σε ένα τυπικό ερωτηματολόγιο. Τέλος το Επαρχείο και τότε με τον Δ. Λοτσάρη και τώρα με τον Δ. Λάσκαρη - κινούμενο στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδιασμού - είχε και έχει καταθέσει προτάσεις, που θα συνεκτιμηθούν στο τέλος. 

Αυτά για την ιστορία του πράγματος. Ακολουθεί αναδημοσίευση από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου πάρθηκε η απόφαση για μικρή αναβολή που "ενδιέφερε" - τον αδρανούντα και μονίμως επιτιθέμενο κατά πάντων επί 6ετία - κ. Καπάκη και την ομάδα του.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΥΡΟΣ

Το θέμα της αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού για το Ν. Αιγαίο τέθηκε επί τάπητος στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να κατατεθούν οι συνολικές προτάσεις προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της τελικής φάσης επεξεργασίας του.

Εξ αρχής στη συνεδρίαση της η Περιφέρεια είπε είχε καλέσει τους Δήμους και τους άλλους φορείς να ανταποκριθούν με προτάσεις, παρατηρήσεις και θέσεις τους, προκειμένου όλα τα αιτήματα να ενσωματωθούν στην τελική θέση που θα καταθέσει για το χωροταξικό.

Ο εισηγητής είπε πως η προσπάθεια για τον χωροταξικό σχεδιασμό είχε ξεκινήσει το 2003 και είχαν κληθεί στη συνέχεια οι Περιφέρειες της χώρας να ανταποκριθούν. Εν συνεχεία, η πρώτη φάση του χωροταξικού σχεδιασμού “πέρασε” το 2015, ενώ η δεύτερη φάση έπρεπε να είχε προωθηθεί το 2016, αλλά η τότε κυβέρνηση, εξαιτίας έλλειψης πόρων, δεν την προώθησε και η δεύτερη φάση προωθήθηκε μόλις προ λίγων μηνών.

Σύμφωνα με τον εισηγητή, είχε ζητηθεί η ανταπόκριση των Δήμων και των φορέων, από τους οποίους δεν ανταποκρίθηκαν όλοι. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, ζητήθηκε προς το αρμόδιο Υπουργείο ένα μικρό ακόμη χρονικό περιθώριο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα καταγραφής όλων των αιτημάτων και παρατηρήσεων.

Γι αυτόν τον λόγο, ο κ. Χατζημάρκος, τόνισε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο θα επανέλθει σε νέα ειδική συνεδρίαση εντός δύο εβδομάδων, προκειμένου να καλυφθεί κάθε θέμα που θα κρίνει το μέλλον των νησιών σε αναπτυξιακό επίπεδο.