Ελεγεία και απολογισμοί της μεγάλης πυρκαγιάς…

 

1. ΕΛΕΓΕΙΑ 

Ας ξεκινήσουμε με μια ελεγεία για το χαμένο πράσινο της Άνδρου. Ελεγεία στην αρχαιότητα χαρακτηριζόταν ένα ποίημα που αναπτυσσόταν σε δίστιχα κι είχε μελαγχολικό χαρακτήρα. Και τι πιο μελαγχολικό από το μαύρο τοπίο μετά το άγριο πέρασμα της φωτιάς. Τι πιο θλιβερό από τον άνθρωπο που βάζει φωτιά και καταστρέφει έναν τόπο. Αυτά ως εισαγωγή.

Ως πρώτο συμπέρασμα: Δεν είναι η πρώτη φορά, που καίγεται η Άνδρος. Και μάλλον δεν θα είναι η τελευταία που ανόητοι, πυρομανείς, εκδικητικοί, φτωχοδιάβολοι, βάζουν φωτιά επιφέροντας την καταστροφή και την ερήμωση μιας περιοχής για δεκαετίες ή και για πάντα. Δυστυχώς ο άνθρωπος μαθαίνει την ζωή και την ομορφιά. Αλλά συχνά συνηθίζει και την καταστροφή και τον αφανισμό. Μαθαίνει τα υψηλά και τα μεγάλα, αλλά αποδέχεται την εχθρότητα, την τοξικότητα, το εμφύλιο μίσος. Γιατί τι άλλο από ένας εμφύλιος πόλεμος δεν είναι αυτή η αυτοκαταστροφική διάθεση που κυριαρχεί σε ορισμένους να εξαφανίσουν την ζωή ενός τόπου, την ομορφιά ενός τοπίου. 

2. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

(α) Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Στο νησί έφτασαν δεκάδες άνδρες της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής από Αθήνα για να βοηθήσουν και να σώσουν ότι μπορούσαν. Έφτασαν 10 οχήματα να βοηθήσουν στην ανάσχεση και στην κατάσβεση της φωτιάς και στην επιτήρηση για τις αναζωπυρώσεις. Έφτασαν 4-5 αεροπλάνα και άλλα τόσα ελικόπτερα για να σώσουν ότι σωζόταν. Βγήκαν στα βουνά και στις ρεματιές 20-25 πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες της Άνδρου. Μαζί τους δεκάδες πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της Άνδρου. Όλοι για να δώσουν μια άνιση μάχη, που τουλάχιστον έσωσε τα Ρέματα, την Κατάκοιλο, το Ατένι. Αλλά δεν έσωσαν σε αυτόν τον άδικο πόλεμο μερικές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου.

 

(β) ΠΡΟΩΡΕΣ ΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ

Κάποιοι δίκασαν και καταδίκασαν έναν ανόητο χωρικό που είπε πως θα βάλει φωτιά να κάψει τον τόπο του αν οι δασικοί χάρτες του απαλλοτρίωναν το χωράφι του ή την πλαγιά που έβοσκε ο παππούς του τα πρόβατα. Αυτός το είπε. Αλλά αυτοί που λένε συνήθως δεν κάνουν. Αυτοί που κάνουν - μέσα στη νύχτα - δεν λένε πολλά. Κάνουν πολλά… Το τι, λοιπόν, συνέβη τα χαράματα της 4ης Απριλίου 2021 και κόντεψε να χαθούν τα Ρέματα, η Κατάκοιλος και το Ατένι μένει να το βρει το κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής που έφτασε στο νησί σταλμένο από την πολιτεία.

Εκεί ήταν και όλες οι υδροφόρες...

Το τι συνέβη και συμβαίνει όμως στην κοινωνία της Άνδρου που ένα μέρος της δρα επιθετικά και αυτοκαταστροφικά κατά του τόπου του δεν θα το βρει η αντιτρομοκρατική. Αυτό μένει να το βρούμε εμείς που ανεχόμαστε κάποιους που είναι ένοχοι. Αυτούς κάποιοι τους καλύπτουν. Αποδεχόμενοι την συνενοχή γιατί «είναι δικοί μας» ή και γιατί επιδιώκουν «κοινούς σκοπούς»! Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!!! Συνεπώς, ο «εχθρός», που βάζει φωτιές, μπορεί να μην είναι μόνο εκεί έξω, αλλά και κάπου μέσα μας, που αποδεχόμαστε τις φωτιές αποδεχόμενοι τον ένοχο ή τους «κοινούς σκοπούς» με τον ένοχο…

(γ) Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Η Πολιτεία αυτή τη φορά έκανε ότι μπορούσε. Αεροπλάνα πέταξαν με ανέμους 8-9 μποφόρ. Ελικόπτερα πετούσαν αδιάκοπα μέσα σε απίστευτες αναταράξεις. Δεκάδες οχήματα από την Αθήνα και την Άνδρο ήρθαν κι ανέβηκαν στα βουνά. Εκατοντάδες αυτοί που κινητοποιήθηκαν για να σβήσουν την φωτιά και να σώσουν ανθρώπους. Εκατοντάδες αυτοί που προσωρινά ξεσπιτώθηκαν από τα Ρέματα και το Ατένι. Και αυτοί που έτρεξαν για να τους μεταφέρουν. Κράτος, κυβερνητικοί παράγοντες, πυροσβεστική, Δήμος, δασοπυροσβέστες, Πολιτική Προστασία, απλοί πολίτες της περιοχής έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

(δ) Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εντυπωσιακή η έγκαιρη ειδοποίηση και η έγκαιρη κινητοποίηση. Στις σύγχρονες κοινωνίες η διοίκηση δεν διεξάγετε με τους παλιούς τρόπους του στιλ: «τρέξε να πεις στη μάνα σου πως καιγόμαστε παιδί μου»!! Πολίτης ειδοποίησε άμεσα την πυροσβεστική Άνδρου. Η πυροσβεστική Άνδρου ειδοποίησε την Πολιτική Προστασία της Αθήνας. Όλα αυτά μεταξύ 1:15 και 2 τα ξημερώματα, που είχαν ήδη ειδοποιηθεί τηλεφωνικά όλοι. Στις 2:30 όλοι οι αρμόδιοι ήταν στο πεδίο της πυρκαγιάς. Πυροσβεστική, Εθελοντές, Πολιτική Προστασία ήταν στον τόπο του συμβάντος.

Από την άλλη οι διοικούντες στους υπολογιστές και στα τηλέφωνα τους να συνεννοούνται. Στις 8 το πρωί - όταν κάθε έλεγχος της κατάστασης έτεινε να χαθεί στο σημείο της φωτιάς από τους ισχυρούς ανέμους των 8-9 μποφόρ - η πυροσβεστική Άνδρου ζήτησε εναέρια μέσα. Δήμαρχος, Υφυπουργός, Πυροσβεστική συνεννοήθηκαν και τα δύο πρώτα αεροπλάνα έφτασαν μετά τις οκτώ.

Πριν εκδοθεί η εντολή προληπτικής εκκένωσης από τον δήμαρχο - μετά από συνεννόηση με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής στο πεδίο - είχε αρχίσει η εκκένωση των Ρεμάτων από την πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία. Η επίσημη εντολή εκκένωσης που βγήκε στις 9:00 βρήκε τους κατοίκους των Ρεμάτων στον δρόμο. Πυροσβεστική, Αστυνομία και Δήμος έδρασαν ταχύτητα. Δεκάδες κάτοικοι ανέβηκαν από τα Ρέματα προς την Άρνη. Το πάθημα στο Μάτι είχε γίνει μάθημα σε όλους…

Από τις 10:00 πήραμε την πρώτη πληροφορία – από την Fast Ferries – πως ο δήμαρχος ζήτησε ενισχύσεις, από τον υφυπουργό και βοήθεια να μεταφερθούν επίγειες δυνάμεις στο νησί. Εκείνη την ώρα οι επικεφαλής της Fast Ferries από το σπίτι τους μπροστά στα lap top και τα τηλέφωνα τους άρχισαν να στέλνουν τα ηλεκτρονικά χαρτιά για έκτακτο απόπλου του πλοίου στο λιμεναρχείο Ραφήνας.

Μεγάλο ελικόπτερο μεταφοράς προσωπικού με κάδους δίπλα του για ρίψεις στην Χώρα 

Την ίδια στιγμή στην Άνδρο οι εναέριες ρίψεις άρχισαν συστηματικά (με αεροπλάνο και ελικόπτερο) σε συντονισμό με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής στο πεδίο μετά τις 9:00. Και γύρω στις 9:40 δόθηκε εντολή από τον δήμαρχο να εκκενωθεί το Ατένι. Πριν δοθεί η εντολή πυροσβεστική, αστυνομία και Πολιτική Προστασία είχαν φθάσει στην περιοχή. Το πάθημα στο Μάτι είχε γίνει μάθημα….

Μεγάλο ελικόπτερο μεταφοράς προσωπικού με κάδο δίπλα του για ρίψεις στο Γαύριο

Δύο μεγάλα ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού με άνδρες της ΕΜΑΚ και κάδους ρίψεις νερού έφτασαν μεταξύ 10:00 και 12:00. Το ένα στη Χώρα και το άλλο στο Γαύριο. Οι άνδρες πήγαν στην πρώτη γραμμή και τα ελικόπτερα άρχισαν ρίψεις.

Στις 12:00 ο Θεολόγος ήταν ήδη stand by για αναχώρηση στις 13:00. Πρόλαβαν και μπήκαν 9 οχήματα και 19 πυροσβέστες. Το 10ο θα ερχόταν με το κανονικό δρομολόγιο στις 16:00. Οι ενισχύσεις έφτασαν στις 15:00 στην Άνδρο. Και με οδηγό της διαδρομής τον δήμαρχο έφτασαν στην Κατάκοιλο εγκαίρως για να αποτρέψουν την φωτιά στον οικισμό. Την ίδια στιγμή δύο ελικόπτερα, ένα ακόμα αεροπλάνο και ένα Σινούκ έδιναν μάχη για να σωθούν οι οικισμοί.

 

Εκεί και η αστυνομία Άνδρου να κλείνει δρόμους και να συνεργάζεται στην εκκένωση των οικισμών.

Όλοι συνεργάστηκαν για το κοινό καλό. Ο νέος τρόπος διοίκησης – όλοι συνεργάζονται, όλοι είναι συνυπεύθυνοι, όλοι μοιράζονται πληροφορίες, όλες οι αρχές είναι σε ανοικτό κύκλωμα επικοινωνίας από όπου κι αν βρίσκονται, στο σπίτι τους, στο αυτοκίνητο, στο πεδίο, στη διαδρομή με το πλοίο – έδειξε πως δουλεύει καλά. Κάτι που το είδατε κι εσείς στα ΜΜΕ.

Τέλειωσε, λοιπόν, η αρχαία εποχή με ένα «συντονιστικό κέντρο» τεσσάρων ανευθυνο-υπεύθυνων, που από κάποιο αρχηγείο στο Χαλάνδρι έψαχναν εικόνα στα… ακουστικά τους (!) για το τι συμβαίνει κάπου!... Το πάθημα στο Μάτι έγινε μάθημα…

(ε) ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΜΕ

Το ΕΝ ΑΝΔΡΩ είχε αδιάκοπη ροή πληροφόρησης συνδεδεμένο με όλα τα κέντρα δράσης. 13.000 χιλιάδες αναγνώστες παρακολούθησαν ή πληροφορήθηκαν μέσα από τον ιστότοπο μας χτες τα γεγονότα. Ακόμα αι εθνικά κανάλια αναφέρθηκαν σε εμάς. Τα ΜΜΕ της Αθήνας είχαν συνεχείς συνδέσεις και από τα στούντιο της Αθήνας μεταφέροντας εικόνες από την πρώτη γραμμή. Μιλώντας συνέχεια με κατοίκους, με την υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας, με τον δήμαρχο. Χάρη στα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ όλα ήταν on line. Το βράδυ τα ΜΜΕ της Αθήνας έκαναν και απολογισμό δίνοντας πλήρη στοιχεία. Ο ΣΚΑΙ βασίστηκε στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ. Ένα τοπικό μέσο πληροφορούσε τα μεγάλα αθηναϊκά ΜΜΕ.

Η παλιά εποχή των απεσταλμένων δημοσιογράφων με αεροπλάνα και βαπόρια και με link στα βουνά και στα λαγκάδια έχει πια παρέλθει ανεπιστρεπτί όπως μας έλεγε παλιός και έμπειρος δημοσιογράφος. Τώρα κάνεις λινκ με την βιντεοκάμερα του κινητού ενός κατοίκου κι έχεις πλήρη εικόνα για τους θεατές. Τάμπλετ και λαπτόπ εργάζονται αδιάκοπά, όπου κι αν είσαι, καταγράφοντας πληροφορίες και αναλύοντας on line όσα συμβαίνουν.

ΥΓ. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως κάτι καφενόβιοι, ξεχασμένοι στο χτες, έγραφαν, στο καφενείο της νέας εποχής, το facebook, αναζητώντας αρμόδιους και συναρμοδίους, τους οποίους έβλεπαν στις οθόνες τους και σε ανοιχτή γραμμή με όλους και με όλα - μέσω των νέων μέσων διοίκησης και πληροφοριών. Έτσι κινητοποιήθηκαν Κυριακή ξημερώματα υφυπουργοί και υπουργοί, εφοπλιστές και αρχηγεία, πυροσβέστες και εναέρια μέσα. Είναι όντως δύσκολο σε αρχαίους να μάθουν πως οι γνωριμίες και οι επαφές αποκτώνται όταν κινείσαι στον χώρο και πως η ανοιχτή ηλεκτρονική διασύνδεση όλων με όλους - όταν ξέρεις τι θέλεις κι όταν ξέρεις ποιους θέλεις - είναι η μέθοδος διοίκησης στη νέα εποχή. Όμως όπως λένε και οι Άγγλοι: «You Can't Teach Old Dogs New Tricks».

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"