ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ 2021: Εν μέσω πανδημίας και αποστασιοποίησης η πανανδριακή εορτή...

 

Σχεδόν άδειο το προαύλιο την ώρα της λειτουργίας και εντελώς άδειο αμέσως μετά το τέλος της λειτουργία. Δεν έγινε λιτανεία, δεν υπήρξαν στεφάνια και παρέλαση. Στην φωτογραφία η βουλευτής Κατερίνα Μονογιού, αριστερά, ανεβαίνει τις σκάλες. Αγνώριστη με την μάσκα!!! 

Ήταν για μια ακόμα χρονιά η πανανδριακή εορτή περιορισμένη στα πλαίσια του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Λίγος κόσμος, μάσκες, χωρίς λιτανείες και στέφανα. Πάντως οι επίσημοι έστω και χωρίς κόσμο ήταν παρόντες. Παρόντα και τα Media. Όσα ακόμα διακονούν το έργο της ενημέρωσης. Πολιτικοί, ΜΜΕ, εκκλησιαστική ιεραρχία συνεόρτασαν σε κλειστό κύκλο την μεγάλη γιορτή της Άνδρου και της Παναγιάς των Ναυτικών. 

Την λειτουργία κάλυψε ολόκληρη η τηλεόραση της Σύρου. Από τα ΜΜΕ της Άνδρου εύκολα θα καταλάβετε ποια παραβρέθηκαν από τα σχετικά δημοσιεύματα. Όμως μεγάλη γιορτή χωρίς την συμμετοχή του λαού δεν είναι γιορτή. Είναι μάλλον τελετή μνήμης. Αλλά έστω κι έτσι η Παναγιά των Ναυτικών τιμήθηκε. Και μένει σε εμάς που είμαστε παρόντες να σας μεταφέρουμε κάτι από το κλίμα της γιορτής στην κοινωνία που δεν συμμετείχε λόγω της πανδημίας...

Της λειτουργίας χοροστάτησε ο μητροπολίτης Σύρου και Άνδρου Δωρόθεος Β' και συμμετείχαν και ιερείς της Άνδρου. Ο μητροπολίτης εξέπληξε μάλλον όταν έδωσε το λόγο στους παριστάμενους πολιτικούς να πουν δύο λόγια. Μίλησαν οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογιού και Φίλιππος Φόρτωμας, ο δήμαρχος Δ. Λοτσάρης και ο έπαρχος Άνδρου και Δ. Λάσκαρης, καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Σουσούδης. Από την ελάσσονα αντιπολίτευση ουδείς παρεβρέθη!!!

Πανταχού παρών και τα πάντα πληρών καθ΄όλη την διάρκεια της λειτουργίας αλλά και στο μικρό κέρασμα που ακολούθησε σε όσους προσήλθαν ο αεικίνητος παπα-Μιχάλης.

Στο μικρό τραπέζι του κεράσματος παρόντες ο μητροπολίτης Δωρόθεος Β΄και ο διάκος που τον συνόδευε, ο βουλευτής Φίλιππος Φόρτωμας, ο δήμαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης, ο έπαρχος Άνδρου Δ. Λάσκαρης, ο αντιδήμαρχος Χώρας Δ. Γιαννίσης, η επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Ι. Σαραβάνου, η αντιδήμαρχος Μ. Βενετίκη, η εφημερίδα Κυκλαδική, το τηλεοπτικό κανάλι της Σύρου, ο εκπρόσωπος της Εθνοφρουράς κλπ. 

Για την ιστορία να σημειώσουμε πως ο μητροπολίτης Δωρόθεος Β΄ κέρδισε τις εντυπώσεις. Πρώτον γιατί ήταν εύχαρις και δεν επηρεάστηκε ούτε στιγμή από την έλλειψη λαϊκού ακροατηρίου. Δεύτερον γιατί ξεπέρασε το πρωτόκολλο και ήταν προσηνής συζητώντας για λίαν ενδιαφέρουσες στιγμές του βίου. Μίλησε για τις ιδιαίτερα συγκινητικές εντυπώσεις που αποκόμισε από το τρισάγιο που έκανε εν μέσω πανδημίας πέρσι στο ερημωμένο και πλήρως εγκαταλειμμένο νεκροταφείο της Γυάρου. Για τους σπασμένου σιδερένιους σταυρούς και τα ονόματα και τον τόπο καταγωγής όσων ενταφιάστηκαν εκεί τα δύσκολα χρόνια. Και τόνισε πως θα το επαναλαμβάνει κάθε χρόνο. Μίλησε για την αγάπη του για την Άνδρο που έφυγε και τον παπα - Γιάννη, αλλά και για τη νέα γενιά που έρχεται και πρέπει να μάθουμε να την ακούμε. Ήταν σε εξαιρετική διάθεση και είπε στην μικρή ομήγυρη ενδιαφέροντα πράγματα...

Στο τέλος φεύγοντας μαζί οι τρεις πολιτικοί (ο αντιδήμαρχός Χώρας Δ. Γιαννίσης, ο βουλευτής Κυκλάδων Φ. Φόρτωμας και ο έπαρχος Άνδρου Δ. Λάσκαρης) έβγαλαν μια φωτογραφία να θυμούνται μια εορτή χωρίς εορταστικό τόνο που προσδίδει μόνο η λαϊκή συμμετοχή. Αλλά και να τονίσουν πως οι έχοντες αξιώματα οφείλουν και είναι καθήκον τους να δίνουν το παρόν έστω και χωρίς ακροατήριο. Γιατί προέχει ο συμβολισμός, ο σεβασμός, η διατήρηση της παράδοσης και της μνήμης.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"