Υδατοδεξαμενές, γεωτρήσεις, τηλεμετρήσεις ή πως η Άνδρος έφτασε στη νέα εποχή!...

 

Υδατοδεξαμενές και γεωτρήσεις στην περιοχή της Χώρας.

Όλα ξεκίνησαν από την απότομη πτώση της υδατοδεξαμενής της περιοχής Στραπουριών/Υψηλού το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μάη, αμέσως μετά το Πάσχα. Ο υπεύθυνος της περιοχής, Τέλης Αστράς, είδε στο κινητό του το σήμα της απότομης πτώσης του νερού της δεξαμενής. Και πήγε να ελέγξει τι συνέβαινε. Αυτό που συνέβαινε ήταν πως άνοιξε η Άνδρος στους παραθεριστές μετά από 8 μήνες αποκλεισμού. Κι ήρθαν πολλοί για να ανοίξουν τα κλειστά και αποκλεισμένα σπίτια τους, να καθαρίσουν τις αυλές και τους κήπους τους…

Υδατοδεξαμενή Στραπουριών/Υψηλού. Ηλεκτρονική παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των ροών, των διαρροών, της κατανάλωσης κλπ.

Εκείνο το μεταπασχαλινό Σαββατοκύριακο θα δοκιμαζόταν για πρώτη φορά στην πράξη το ηλεκτρονικό τηλεμετρικό σύστημα καταγραφής των νερών και της στάθμης τους, του όγκου και της ροής του στην Άνδρο. Ένα σημαντικότατο έργο που υλοποιήθηκε κατά τα 2/3 μέσα στην πανδημία και στον αποκλεισμό. Και συνεχίζει να υλοποιείται και σήμερα, Όμως το έργο πάει πίσω χρόνια. Χρειάστηκε μια δύσκολη πορεία με αρκετά χρονικά κενά για να φτάσει μέχρι σήμερα:

Σύμφωνα με τις συνεχείς μετρήσεις το Στραπουριών/Υψηλού καταναλώνει αυτή την εποχή 50-60 κυβικά τη μέρα και τα Σαββατοκύριακα 120-150.

(α) Το έργο ξεκίνησε με την μελέτη αποτύπωσης όλων των δεξαμενών και γεωτρήσεων του νησιού επί δημαρχίας Γιάννη Γλυνού. Τη μελέτη συνέταξε ο στατιστικός Λεωνίδας Δούκισσας από τα Φάλικα, για λογαριασμό του Δήμου Άνδρου το 2013! Η μελέτη Δούκισσα είχε σκοπό να χρησιμοποιηθεί από την διοίκηση για να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα για τη δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας και καλύτερης ύδρευσης του νησιού.

Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της γεώτρησης της Αβύσσου στη Χώρα, που είναι η μεγαλύτερη γεώτρηση του νησιού, καθώς τροφοδοτεί με νερό μια πόλη 2.000 κατοίκων.

(β) Το έργο συνεχίστηκε το 2018 όταν ο δήμαρχος Θ. Σουσούδης έκανε δεκτή πρόταση του μηχανολόγου μηχανικού ΕΜΠ Γιώργου Γιαννίκου, που γνώριζε την μελέτη και τα προγράμματα χρηματοδότησης. Ανέλαβαν τότε από την τεχνική υπηρεσία  η μηχανικός Ειρήνη Παρλιάρου, με τη συνδρομή του μηχανικού Ισίδωρου Νικολάου. Αυτοί κινήθηκαν με βάση την μελέτη  Δούκισα και κατόρθωσαν στα ασφυκτικά στενά χρονικά περιθώρια που προβλέπονταν από το πρόγραμμα  του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ΕΣΠΑ 2014-2020) να ολοκληρώσουν τον πλήρη φάκελο και να τον υποβάλλουν εγκαίρως. Η αξία του έργου ήταν 1,17 εκατ. ευρώ. Το έργο αξιολογήθηκε και το 2019 και εγκρίθηκε. 

Αναλυτικά στοιχεία για την γεώτρηση της Αβύσσου στη Χώρα. Οι παροχές νερού στη Χώρα κυμαίνονται γύρω στα 600 κυβικά μέτρα τις καθημερινές και γύρω στα 950 κυβικά τη μέρα τα Σαββατοκύριακα. 

(γ) Το έργο δημοπρατήθηκε, το 2020, και αμέσως μετά τον διαγωνισμό ξεκίνησαν να εγκαθίστανται τα ηλεκτρονικά συστήματα τηλεμέτρησης στις δεξαμενές και στις γεωτρήσεις του νησιού, το 2021, επί δημαρχίας Δ. Λοτσάρη. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η εγκατάσταση σε 45 από τις 66 δεξαμενές και γεωτρήσεις του νησιού. Ήτοι, τα 2/3. Για πρώτη φορά λοιπόν έχουμε εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει σε κάθε δεξαμενή και γεώτρηση του νησιού. Έχουμε εικόνα πόσο ρεύμα καταναλώνουν οι γεωτρήσεις και πόση ποσότητα νερού μεταφέρουν και έχουν οι δεξαμενές. Και έχουμε ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για υπερχειλίσεις, διαρροές, ροές, κυβικά κλπ που καλύπτουν το σύστημα άντλησης, συλλογής, διανομής και κατανάλωσης νερού σε όλο σχεδόν το νησί.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ καλή η κίνηση αυτή εκ μέρους της Δημοτικής αρχής, αλλά συμπληρωματικά σε αυτή την κίνηση θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια μελέτη για λιμνοδεξαμενή σε κάποια περιοχή του νησιού, η οποία και θα τροφοδοτεί αρκετές περιοχές με νερό, αν οχι πόσιμο, τουλάχιστον για σκοπούς καθαριότητας, άρδευσης και άλλων χρήσεων. Υπάρχουν σημεία από τα οποία μπορεί κανείς να συγκρατήσει καλές σχετικά ποσότητες νερού, όπως για παράδειγμα η περιοχή Εβρουσιές για την οποία και έχει γίνει λόγος στο παρελθόν. Η εξοικονόμηση μαζί με την παρακολούθηση μέσω του προγράμματος που αναφέρεται στο άρθρο παραπάνω, θα βοηθήσουν πάρα πολύ το νησί της Ανδρου στην δύσκολη και άνυδρη εποχή που διανύουν οι Κυκλάδες γενικότερα. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν επισημάνει την επικινδυνότητα των λιγοστών βροχών και την επίπτωση που έχει αυτή η αλλαγή στη φύση.