Σε τροχιά διάσωσης ο ιστορικός πύργος Μπίστη-Μουβελά στις Στενιές!...

 

Υπάρχει, λοιπόν, ελπίδα για τον καταρρέοντα εδώ και χρόνια Πύργο Μπίστη-Μουβελά στις Στενιές της Άνδρου!!! Σε μια εποχή που οι αδελφοί Στεφάνου κάνουν μεγάλες περικοπές στην ακτοπλοΐα - πούλησαν 4 από τα 6 πλοία τους και ακύρωσαν όλα τα δωρεάν ή εκπτωτικά εισιτήρια των δρομολογίων που έχουν ακόμα - ο δήμαρχος Άνδρου Δ. Λότσαρης κατάφερε να εξασφαλίσει από αυτούς τη χρηματοδότηση της επικαιροποίησης της οριστικής μελέτης του έργου για την αναστύλωση του ιστορικού πύργου που σήμερα ανήκει στον Δήμο Άνδρου.

Τελικά ήταν γραφτό για τον πύργο Μπίστη-Μουβελά στις Στενιές να βοηθήσουν οικονομικά στη διάσωση του Στενιώτες. Οι αδελφοί Στεφάνου σε μια δύσκολη πείσθηκαν - μετά από προεργασία και επίσκεψη σε αυτούς του δημάρχου Άνδρου στα γραφεια τους - να χρηματοδοτήσουν την επικαιροποίηση της μελέτης. Η αξία της θα κυμαίνεται - ανάλογα των προσφορών που θα λάβουν από μελετητικό γραφείο της επιλογής τους - από 20.000 μέχρι 40.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα θα επικαιροποιηθεί η μελέτη και θα ετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης. Έτσι, ώστε να γίνει διαγωνισμός εξειδικευμένης εταιρείας. Για την χρηματοδότηση του έργου είχε σειρά επαφών ο δήμαρχος Άνδρου πριν τρεις μήνες με αρμόδιους του ΥΠΠΟ ώστε να ενταχθεί το έργο (μαζί και το έργο του Παντοκράτορα στις Γίδες) στο νέο ΕΣΠΑ που ξεκινά στο τέλος του 2021.

Στην περίπτωση του Πύργου στις Στενιές υπάρχει ένα οξύμωρο: στην χρηματοδότηση των μελετών του βοηθούν όπως βλέπουμε Στενιώτες εφοπλιστές. Όμως δεν βοήθησε ο Στενιώτης προηγούμενος δήμαρχος! Είναι χαρακτηριστικό πως τις διαδικασίες των μελετών διάσωσης ξεκίνησε το 2013 ο Γ. Γλυνός, που ήταν από το Κόρθι και τις προχωρά σήμερα ο Δ. Λοτσάρης, που είναι από την Υδρούσα. Τελικά, όπως φαίνεται, στην πολιτική η καταγωγή μετρά κυρίως ως προς την εκλογή, αλλά δεν έχει λιγότερη σημασία ως προς την αποτελεσματικότητα του δημάρχου στα έργα. Άμποτε κάποτε να το καταλάβουν μερικοί στην Άνδρο...

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ & ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

O πύργος χτίστηκε μετά το 1672 και την καταστροφή του Κάστρου από τον Γάλλο πειρατή Ουγκό Κραβελιέ. Τότε έφυγαν οι άρχοντες από το Κάτω Κάστρο και δημιούργησαν πύργους και αρχοντικά στην κοιλάδα των Αποικίων. Στη θέση του πύργου λέγεται πως υπήρχε προγενέστερο μεσαιωνικό κτίσμα. Τελευταία ιδιοκτήτρια του πύργου ήταν η Ορτανσία Βασιλοπούλου. 

Βάσει της διαθήκης της Ορτανσίας Βασιλοπούλου ο πύργος περιήλθε για 10 χρόνια στην Καΐρειο και στη συνέχεια στο Δήμο Άνδρου. Το 2013 επί δημαρχίας Γ. Γλυνού, ανατέθηκε η σύνταξη μελετών για την στατική επάρκεια του. Λόγω καθυστέρησης των απαιτούμενών αδειών και εγκρίσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού οι μελέτες ολοκληρώθηκαν το 2015 και εγκρίθηκε το σύνολο των μελετών (αρχιτεκτονικά, στατικά και Η/Μ) από το Κ.Α.Σ.) με δαπάνες σύνταξης και υποβολής για έγκριση από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, που είχε τότε την κυριότητα του Πύργου. Όλο αυτό το διάστημα τόσο η Καΐρειος όσο και αρκετοί πολίτες και ΜΜΕ κινητοποιήθηκαν, έγραψαν και προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και τους ειδικούς για τη διάσωση του πύργου.

Ο πύργος πέρασε το 2016 υπό την κυριότητα του Δήμου Άνδρου βάσει εισήγησης του δικηγόρου Ελευθερίου Μπάλλα. Το σύνολο των μελετών δόθηκαν από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη στον Δήμο Ανδρου. Κι έμειναν στα συρτάρια περιμένοντας! Από τότε έγιναν περαιτέρω καταρρεύσεις του Πύργου. Και απαιτείται επικαιροποίηση του συνόλου των μελετών και σύνταξη των Τευχών Δημοπράτησης για ένταξη το ΕΣΠΑ με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη του Πύργου Μπίστη-Μουβελά. Σε αυτό το σημείο είμαστε σήμερα. Κι εδώ είναι που παρενέβησαν μα βοηθήσουν και οι αδελφοί Στεφάνου με την προτροπή του δημάρχου, που ήδη έχει βρει ως χρηματοδοτικό εργαλείο της διάσωσης του το νέο ΕΣΠΑ... 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"