Άνδρος: Στη μέση της διαδρομής μας...  

 

Γαύριο - γλίστρα

       Βήμα -βήμα , συνεχίζουμε την υλοποίηση του αρχικού 4ετους σχεδιασμού μας, με όλους τους εκλεκτούς  αιρετούς συνεργάτες της διοίκησης του Δημάρχου Άνδρου κ. Δημητρίου ΛΟΤΣΑΡΗ. Ο προσωπικός μου ρόλος περνά μέσα από τις σημαντικές  αρμοδιότητες  του Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου, που παρέμενε  σε χειμερία νάρκη για αρκετά χρόνια, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. 

Μπατσί - νυχτερινός φωτισμός

       Πριν από δυο χρόνια, σχεδιάσαμε συγκεκριμένα έργα και υπηρεσίες στα 4 λιμάνια της Άνδρου. Βάλαμε στόχους δύσκολους και  ένα στοίχημα, που ήταν μια μεγάλη πρόκληση, μιας και ποτέ δεν είχα ανάλογη εμπειρία. Σήμερα  καταφέραμε να παραδίδουμε στους πολίτες της Άνδρου, μικρά, μεγάλα, αλλά σημαντικά έργα. Τα προγραμματίσαμε με ρεαλισμό και συμφωνήσαμε, ότι ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε να τα πραγματοποιήσουμε όλα, τουλάχιστον θα έχουμε προσπαθήσει για τα περισσότερα. 

Νέα φωτιστικά λιμανιού και νέος επιβατικός σταθμός - Γαύριο

       Ξεκινήσαμε με τεράστιες δυσκολίες με την ανασυγκρότηση για την Άνδρο, του   Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου. Η λειτουργία και η οργάνωση του Ταμείου είχε στηθεί στα μέτρα της Τήνου, αφού η Άνδρος ήταν ανύπαρκτη σε αυτό μέχρι το 2019. Δεν θα σταθώ στις μεγάλες  λειτουργικές αδυναμίες του Δημ. Λιμ.Ταμείου Τήνου-Άνδρου που αντιμετωπίσαμε και στις κόντρες με τους διοικούντες στην έδρα της Τήνου, που ήταν μεγάλο πρόβλημα.

Φωτισμός και καθαρισμός δημοτικού παρκινγκ

      Όμως δεν έφταναν οι χρόνιες αδράνειες που είχαν υποβιβάσει τον ρόλο μας στο Ταμείο. Ήταν πρόβλημα ότι ως Άνδρος εμφανιστήκαμε εξ αρχής στο ΔΣ του Ταμείου διαιρεμένοι και βρεθήκαμε – όπως και στο δημοτικό συμβούλιο σε απίθανες αιτιάσεις και τρικλοποδιές των μονίμως διαφωνούντων Ανδριωτών της ενωμένης αντιπολίτευσης.

Νέα φωτιστικά παραλίας Γαυρίου

       Συνέβαλε όμως καθοριστικά στα προβλήματα και οι συνεχείς – κάθε φορά - διαφορετικές απαιτήσεις και ανορθολογισμοί του απερχόμενου λιμενάρχη Άνδρου, που άλλα έλεγε και άλλα έκανε, που ερμήνευε νόμους κατά το δοκούν επιτείνοντας τα προβλήματα. Ο ίδιος άνθρωπος δεν δημιούργησε ούτε ένα πρόβλημα τα 3,5 χρόνια της προηγούμενης διοίκησης όταν το λιμάνι ήταν πλήρως εγκαταλειμμένο κι επικίνδυνο! Στα παραπάνω να προσθέσουμε την γραφειοκρατία της κεντρικής Διοίκησης και των συναρμοδίων Υπουργείων. Τέλος, είχαμε και τα πρωτοφανή προβλήματα που έφερε η πανδημία στην Δημόσια Διοίκηση.

 

Πάνελ ενημέρωσης επιβατών - Βόρεια προβλήτα

      Στα παραπάνω προτάξαμε με σθένος και αταλάντευτα την διεκδίκηση των νόμιμων και δίκαιων απαιτήσεων για των κεκτημένων της Άνδρου απο το ΔΛΤΤΑ, που ουδέποτε διεκδικήθηκαν. Με την ουσιαστική βοήθεια από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που εκπόνησε μελέτες και συνέβαλε με τεχνογνωσία  και γνώση διαδικασιών.

Πολλούς από τους αρχικούς μας στόχους έχουν στεφθεί με επιτυχία. Αναλυτικά: 

 

Πάνελ ενημέρωσης επιβατών - Κεντρική εισοδος ΙΧ

  1. Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στην Άνδρο, γραφείο -παράρτημα του ΔΛΤΤΑ  στο Γαύριο, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, γραμματεία, φακέλους αρχείων αλληλογραφίας κατά δραστηριότητα και τομέα . Αποκτήσαμε υπόσταση. Και διεκδικούμε την περαιτέρω οργάνωση και επάνδρωση του, με τεχνικό σύμβουλο και γραμματέα. Από εκεί θα διεκπεραιώνονται πλέον όλες οι εργασίες της Άνδρου, με τα κεντρικά γραφεία στην Τήνο.
  2. Η έλλειψη ασφάλειας επέβαλε να αντικαταστήσαμε άμεσα όλους τους κατεστραμμένους, επικίνδυνους και ανενεργούς 9μετρους πυλώνες νυχτερινού φωτισμού στο λιμάνι του Γαυρίου με σιδερένιους ειδικής παραγγελίας, γαλβανισμένους και με νέας τεχνολογίας  LED.
  3. Αντικαταστήσαμε όλους τους παλιούς σκουριασμένους μαντεμένιους 3,5. στύλους φωτισμού, με νέους στύλους αυστηρών τεχνικών προδιαγραφών από εγγυημένα υλικά, ανεπηρέαστα από την αλμύρα της θάλασσας, με φωτιστικά LED, και εργοστασιακή εγγύηση εφ’ όρου ζωής, στα λιμάνια Γαυρίου , Μπατσίου και Κορθίου.
  4. Ανακαινίσαμε όλους τους χώρους του λιμανιού στο Γαύριο (9μετρος νέος διπλός ιστός σημαιών, φρεάτια, μπίντες, παγκάκια, απορριμματοδέκτες, διαγραμμίσει , ελαιοχρωματισμοί, καθαριότητα, αποκαθήλωση της κατεστραμμένης και επικίνδυνης ξύλινης   περίφραξης).
  5. Ανακαινίσαμε, βάψαμε και καθαρίσαμε, τις κλειστές για χρόνια, αποθήκες του πρώην Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαυρίου και αποθηκεύσαμε όλα τα  αναλώσιμα υλικά μας.
  6. Ανακατασκευάσαμε εκ θεμελίων την πάλαια και κατεστραμμένη ράμπα ανέλκυσης μικρών σκαφών, με τεχνική μελέτη της ΤΥ του Δήμου μας, την υδροδοτήσαμε  την ηλεκτροφωτίσαμε και στήσαμε ενημερωτικές πινακίδες.
  7. Αναμορφώθηκε ο πρώην σκουπιδότοπος-πάρκινγκ, στην νότια περιοχή του λιμανιού του Γαυρίου. Ο χώρος υδροδοτήθηκε, καθαρίστηκε και τοποθετήσαμε τρεις 9μετρους τριπλούς πυλώνες νυχτερινού φωτισμού. 
  8. Με τεχνική μελέτη της ΤΥ του Δήμου μας ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων το ετοιμόρροπο και επικίνδυνο στέγαστρο αναμονής επιβατών, στη νότια προβλήτα του λιμανιού, με ειδικό συνεργείο τεχνικής εταιρείας από την Αθήνα. Οι προδιαγραφές επέβαλαν ειδικές τεχνικές απαιτήσεις στην  εργολήπτρια εταιρεία . 
  9. Ολοκληρώθηκε το σημαντικότατο έργο εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης  Γαυρίου, για την ασφαλή χρήση της από όλα τα πλοία , με μελέτες του ΥΜΕ. Οι εκσκαφές άρχισαν  τον Αύγουστο του 2020 και τέλειωσαν τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, με δική μας συνεργασία και ελέγχους, από την αρχή μέχρι το τέλος. 
  10.  Αναμένουμε την ολοκλήρωση της ήδη εγκεκριμένης νέας δικής μας μελέτης, με εξασφαλισμένη νέα χρηματοδότηση, που θα μας επιτρέψει την δημιουργία μελετών, για υποδομές  ασφαλούς πρόσδεσης τουριστικών σκαφών στο Γαύριο. Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση το έργο αυτό θα γίνει σύντομα.
  11. Έχουμε ήδη σχεδιάσει την δημιουργία ασφαλών υποδομών υποδοχής, μικρών τουριστικών σκαφών, με σύγχρονες κατασκευές (πλωτές εξέδρες κλπ) στο ΒΑ τμήμα του λιμανιού στο Γαύριο. Θα κατασκευαστεί  επιτέλους ένας σύγχρονος και ασφαλής τουριστικός προορισμός στο λιμάνι του Γαυρίου, που θα φέρει οικονομική ανάπτυξη. 
  12. Μετά από δυο χρόνια από τον αρχικό σχεδιασμό ολοκληρώθηκε το εμβληματικό  έργο τοποθέτησης ηλεκτρονικών πινάκων (πάνελ) επικοινωνίας και πληροφόρησης του επιβατικού κοινού στο λιμάνι του Γαυρίου. Μετά από εκτεταμένη  έρευνα αγοράς, προχωρήσαμε στις μελέτες του έργου με την ΤΥ του Δήμου Άνδρου ως προς τις αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές. Στο διαγωνισμό επιβάλαμε  και ζητήσαμε δεσμευτικές μελέτες της εργολήπτριας εταιρείας και ιδιωτών μηχανολόγων ως προς την ασφαλή θεμελίωση, στατική επάρκεια και επιλογή υλικών, καθώς και 5ετη υποχρέωση συντήρησης. Το έργο αυτό είναι από τα πρώτα στα νησιά των Κυκλάδων και η Άνδρος εδώ πρωτοπορεί ! Σύντομα θα ανακοινώσουμε αναλυτικά τα δεδομένα πλήρους λειτουργίας του.
  13. Την νέα χρονιά θα προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες για την δημοπράτηση , ανάθεση και κατασκευή με επίβλεψη της ΤΥ του Δήμου μας, του σημαντικού έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΓΑΥΡΙΟΥ» προϋπολογισμού 430 .000 ευρώ. Το έργο αυτό θα αλλάξει την σημερινή εικόνα του επιβατικού λιμανιού της Άνδρου. Το έργο πήρε τις εγκρίσεις όλων των συναρμόδιων  υπουργείων και εχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με προγραμματική σύμβαση  από το ΔΛΤΤΑ.
  14. Έχουμε  προϋπολογίσει στο ΔΛΤΤΑ για το 2022, πολλά και σημαντικά έργα για το λιμάνι της Χώρας Άνδρου, που δυστυχώς είχε εγκαταλειφθεί πλήρως. Έργα και νέες μελέτες τρέχουν ήδη και για το λιμάνι του Κορθίου. Και για τα δυο αυτά, επίσης εγκαταλελειμμένα λιμάνια της Άνδρου, μετά από χρόνια προχωρήσαμε στην  διοικητική παραλαβή τους, που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στα σχεδιαζόμενα νέα έργα. 

Εκβάθυνση λιμανιού πρώτη φάση. Εφέτος θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση και η μαρίνα στο βόρειο μέρος του λιμανιού.

Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Δήμαρχο Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη, γιατί στάθηκε δίπλα μου αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια, που βάλαμε σε λειτουργία το αδρανές επί 8ετία Λιμενικό Ταμείο, όλους τους αιρετούς συνεργάτες της δημοτικής διοίκησης, που συμμετέχουν ενεργά στο ΔΣ του ΔΛΤΤΑ, τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Άνδρου, τους φίλους και γείτονες Τηνιακούς, που συνεργάστηκαν  με πολύ δύσκολες συνθήκες στο ΔΛΤΤΑ αντιμετωπίζοντας από κοινού μαζί μας προβλήματα που δημιούργησε η μέχρι πρότινος απελθούσα διοίκηση. Επίσης ευχαριστώ ιδιαίτερα την συντριπτική πλειοψηφία των Ανδριωτών, που αναγνωρίζουν και στηρίζουν το έργο μας.

Γιώργος Βαλ. Μαντζώρος 

Σύμβουλος Δημάρχου Άνδρου  

Μέλος του ΔΣ του ΔΛΤΤΑ     

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο πίνακας πληροφοριών που έχετε βάλει δίπλα από την κεντρική είσοδο, είναι σε λάθος σημείο.
Ο οδηγός που μπαίνει στο λιμάνι δεν θα βλέπει από ποια είσοδο πρέπει να πάει και για να δει πρέπει να προχωρήσει δεξιά στη παραλία.
Μο ο τότε βλέπει την πινακίδα.
Οπότε θα πρέπει να γυρίσω πάλι πίσω για να μπει στο λιμάνι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Παράκληση προς τους διαχειριστές του πίνακα ανακοινώσεων. Ας χαμηλώσουν αν είναι εφικτό την ένταση του φωτός και ας επιλέξουν κάτι πιο στατικό, από την συνεχή εναλλαγή εικόνων. Η φωτορύπανση στα παρακείμενα σπίτια είναι ιδιαίτερα έντονη τις νυχτερινές ώρες, και φυσικά άνευ λόγου.θα μπορούσαν μετά το τελευταίο καράβι να κλείνουν εντελώς τον πίνακα, ας αναλογιστούμε έστω οικολογικά ποια είναι η κατανάλωση ρεύματος, και αν υπάρχει κάποιος λόγος αυτό να συμβαίνει, μεταμεσονύκτιες ώρες που το μόνο που κινείται στο λιμάνι είναι δέκα γάτες.
Με καλη θέληση πάντα..

This comment was minimized by the moderator on the site

Το ελικοδρομιο ξεχασε στα εργα ο κυριος συμβουλος.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Συμφωνούμε απολύτως μαζί σας. Ελπίζουμε να το αναφέρει στα έργα των χορηγών που θα ακολουθήσουν προφανώς κάποια στιγμή.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro