Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ...

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη
Συγγραφέας - Πολιτικός Αναλυτής
 
 
Αυτή η κινδυνολογία των ΗΠΑ και του Ζελένσκι για τον ενδεχόμενο μιας ευρύτερης σύρραξης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αρχίζει να θυμίζει μια "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" που μπορεί να συμβεί επειδή, από τις συχνές επαναλήψεις, στο τέλος θα φαίνεται αναπόφευκτη. 
 
Ο παππούς μας ο Θουκυδίδης θεωρείται ως πατριάρχης της ιστορίας επειδή, γράφοντας για τον Πελοποννησιακό πόλεμο, συνέθεσε μια θεωρία διεθνών σχέσεων η οποία για 2.500 χρόνια αποτελεί ακόμα χρήσιμο εργαλείο. Αρκεί κανένας να διαβάσει τα αίτια που οδήγησαν στη σύγκρουση Αθήνας-Σπάρτης και θα του είναι εύκολο να ερμηνεύσει με κάποια λογική επάρκεια το νέο διεθνές παίγνιο που στήνεται γύρω από την Ουκρανία.
 
ΗΠΑ και Ευρώπη, έφτασαν το ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας, ενώ σε λίγο θα απαιτούσαν να εγκαταστήσουν πυραύλους ακόμα και στα πάρκα της Αγίας Πετρούπολης.
Δεν αντελήφθησαν ή δεν θέλησαν να αντιληφθούν τις δικαιολογημένες ανησυχίες "εθνικής ασφάλειας" που έθετε η Μόσχα. ΗΠΑ και Ευρώπη ουδέποτε απάντησαν πειστικά στο ερώτημα αν ήθελαν μια Ρωσία "ενσωματωμένη" στην Ευρώπη ή αν ήθελαν μια Ρωσία ως αντίπαλο δέος, ως εχθρό με άλλα λόγια.
 
Ένας εχθρός είναι "χρήσιμος" για πολλούς λόγους. Από το να αυξήσεις τις αμυντικές δαπάνες, μέχρι να σου ξυπνήσουν εμπνεύσεις για φαλκιδεύσεις δικαιωμάτων. Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστη ένα αναπόφευκτο γεγονός επειδή εξυπηρετούσε αρκετούς από τους μεγάλους παίκτες. Και ώ του θαύματος, εξυπηρετούσε και τις ΗΠΑ. Η παράταση της εισβολής, μπορεί να τις εξυπηρετεί ακόμα περισσότερο:
 - Η Ρωσία φθείρεται οικονομικά, πολιτικά.
 - Η Ευρώπη αρχίζει να ζει μέρες ψυχρού πολέμου και τα γεράκια απογειώνονται (η Γερμανία θα επενδύσει 100 δις στην άμυνα, οι σκανδιναβικές χώρες ανακαλύπτουν την υποχρεωτική στράτευση και τα πολεμικά μαχητικά κ.λ.π)
 - Η στενότερη προσέγγιση της Κίνας με τη Ρωσία, εξυπηρετεί τις ΗΠΑ γιατί απομονώνει την Ρωσία από την Δύση. 
Ποιος μένει αμέτοχος και κυρίαρχος του παιχνιδιού;
Το παίγνιο φαίνεται ενδιαφέρον, αλλά έχει και δράκο στο τέλος.
Η Ρωσία είναι μια πυρηνική υπερδύναμη και ο λαός της συνηθισμένος στις στερήσεις.
Διαπράττει ολέθριο σφάλμα όποιος υποτιμήσει τις αντιδράσεις της.
 
Στο δια ταύτα:
- Η κινδυνολογία για γενίκευση του πολέμου είναι ένα επικίνδυνο σενάριο που μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες εξελίξεις, που θα οδηγήσουν στον όλεθρο, ακόμα και από λάθος.
- Η Ρωσία είναι ήδη ηττημένη και αν ακόμα "κερδίσει" τον πόλεμο, έχει ήδη χάσει σε όλα τα άλλα μέτωπα. Θα πάρει χρόνια για να ορθοποδήσει στα προ της εισβολής επίπεδα.
- Η "Δύση" ήθελε μια ηττημένη Ρωσία. Την έχει. Μια ταπεινωμένη Ρωσία θα είναι μεγαλύτερος εχθρός.
- ΗΠΑ και Ευρώπη πρέπει να δώσουν στη Ρωσία την ευκαιρία μιας "έντιμης" απεμπλοκής από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που σώζει τα προσχήματα. Η παράταση του πολέμου οδηγεί προς τις πύλες της κολάσεως...
 
*ΥΓ. Τον όρο "Η Παγίδα του Θουκυδίδη" τον επινόησε ο Graham Allison: Graham Allison, Destined for War: Can America and China Escape Thucydides's Trap?, Houghton Mifflin Harcourt, 2017
 
 
 
 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς οι ελληνορθόδοξοι είναι αδύνατον να απαλλαγούν από την ενστικτώδη (ή μήπως ενστικτώδικια) ρωσοφιλία τους!