2015-2019: Απευθείας αναθέσεις έργων… στο «μιλητό»! Ποιος πληρώνει σήμερα;

 

Φωτογραφία αρχείου.

Από το 2015 μέχρι το 2019 ο πρώην δήμαρχος Θ. Σουσούδης – σύμφωνα με όσα λέχθηκαν και καταγράφηκαν στο δημοτικό συμβούλιο – έκανε έργα και προμήθειες με απευθείας αναθέσεις (τις οποίες κατηγορεί σήμερα) 9.700.000 ευρώ. Και τα πλήρωσε. Τι έργο έγινε μη ρωτάτε γιατί και πέρσι που ρωτήθηκε δεν είπε και αοριστολόγησε. Και χτες που ξαναρωτήθηκε χάθηκε σε γενικότητες του είδους: έργα σε χωριά και πόλεις που κόστισαν φτηνά από χίλια μέχρι μερικές χιλιάδες ευρώ!!! Πόσα έργα και ποια δεν είπε...

Το ζήτημα που προέκυψε εδώ και καιρό - που πάνε κι έρχονται εξώδικα και έγγραφα στον Δήμο Άνδρου - είναι πως μεταξύ 2015 και 2019 έγιναν από τον πρώην δήμαρχο σειρά απευθείας αναθέσεων στο «μιλητό»! Χωρίς γνώση και πληροφόρηση της τεχνικής ή και της οικονομικής υπηρεσίας.

Πρόκειται για μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε παραγγελίες αντλιών για τα οποία δεν κόπηκε ποτέ κανένα παραστατικό από κανέναν και δεν είχε γνώση καμία υπηρεσία. Όλα έγιναν με προφορικές εντολές του κ  Σουσούδη. Και το κυριότερο … δεν πλήρωναν ή δεν έκοβαν έστω και εκ των υστέρων κάποιο χαρτί. Τα χρέη των αντλιών μαζεύτηκαν από το 2015 μέχρι το 2019 κι έφτασαν κάπου στα 80.000 ευρώ. Έφυγε από δήμαρχος ο κ. Σουσούδης και ήρθε ο λογαριασμός στον επόμενο δήμαρχο.

Μερικά ερωτήματα που προέκυψαν από το θέμα:

Στο θέμα μίλησε αρχικά ο δήμαρχος που έκανε την εισήγηση και παρουσίασε τα εξώδικα και τα έγγραφα των υπηρεσιών που αγνοούσαν οτιδήποτε. Μετά μίλησε ο "εναγόμενος" κ. Σουσούδης που είπε πολλά και τίποτα. Απεραντολόγησε θεωρώντας "προεκλογικό" το όλο θέμα. Τώρα ενάμιση χρόνο πριν τις εκλογές (Οκτώβριο 2023) δεν το λες και "προεκλογικό"! Μετά το γύρισε στη θρησκεία και μέμφθηκε τον δήμαρχο γιατί έφερε τέτοιο θέμα την «μέρα των ευαγγελίων». Ο κ. Μπάλλας τον διόρθωσε λέγοντας του πως «είναι της Κασσιανής» και πως «το σχετικό τροπάριο είναι σχετικό μιας και μιλά για αμαρτίες»...

Μίλησαν ακόμα ο κ. Βιδάλης (που ήταν και αρμόδιος) ο οποίος δήλωσε πως αυτά γίνονταν και γίνονται και καλώς έγιναν! Ακολούθησε ο κ Τρανάκος που παραδέχτηκε πως «ο Σουσούδης δεν ήταν καλός διαχειριστικά και γι’ αυτό καταψηφίστηκε»!  Ακολούθhse ο κ. Γιαννίσης που εξήγησε ήρεμα πως υπάρχει παρανομία, πριν μπλέξει μετά σε αντιπαραθέσεις με τον κ. Σουσούδη, με τον οποίο έχουν αλληλομηνυθεί! Ο κ. Γιαννίσης προεκλογικά γιατί ο κ. Σουσούδης υπονόησε σε δημόσια ομιλία του πως είναι κάτι σαν κλέφτης! Και ο κ. Σουσούδης τον μήνησε μετεκλογικά για να ανταποδώσει!

Στον χώρο της συμπλέουσας με τον κ. Σουσούδη ομάδας Καπάκη (Β.Αδάμη, Τ.Μαμάη, Σ.Τσαούση) επικράτησε απόλυτη σιωπή. Κανείς δεν βρήκε να πει μια λέξη. Η σιωπή τους προς κάλυψη του!!! Μόνο ο Κ. Καπάκης ανέλαβε την «υπεράσπιση» του εταίρου του. Κι εκεί που επί μια 5ετία τον κατηγορούσε ακόμα και για κατάχρηση μερικών μπουγέλων μπογιάς του λιμενικού ταμείου (γιατί τα μπουγέλα πήγαν στην Χώρα) τώρα δεν είπε λέξη για τις απευθείας και μηδέποτε εγγραφείσες απευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που ξεχάστηκαν στα αζήτητα. Αλλά επιτέθηκε ειρωνικός και λάβρος στη σημερινή διοίκηση για τα έργα της!!!

Το χρήσιμο της βραδιάς: ο κ. Καπάκης δήλωσε έτοιμος να αποσυρθεί στις επόμενες εκλογές λόγω ηλικίας από τον δημόσιο βίο της Άνδρου!

Το ερώτημα της βραδιάς: ο κ. Μπακέλας που ρώτησε αφελώς: «τελικά θα τα πληρώσουμε τα μηχανήματα;»

Κι έλαβε την απάντηση του δημάρχου: «Το πάρτι τέλειωσε…»

Αυτά τα ωραία λέχθηκαν και συνέβησαν επί του συγκεκριμένου θέματος, που κυριάρχησε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Παρακάτω παρατίθενται τα έγγραφα των υπηρεσιών και το απίστευτο εξώδικο του πρώην δημάρχου Θ. Σουσούδη που αυτοκατηγορείται σε μια προσπάθεια να κατηγορήσει τον Δήμο Άνδρου, που δεν παρανομεί να πληρώσει τα χρέη που έγιναν στο «μιλητό» από αυτόν, που όπως γράφει ο ίδιος… ήταν σχεδόν άψογος!

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΞΩΔΙΚΟΥ Θ. ΣΟΥΣΟΥΔΗ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΞΩΔΙΚΟΥ Δ.ΛΟΤΣΑΡΗ