Πλήρης ανατροπή: ελεύθερο το ρωσικό πλοίο και επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου!!!

Χθεσινή φωτογραφία του Lana (Pegas) ανοιχτά της Καρύστου χωρίς περιφρούρηση από το λιμενικό και χωρίς πλοίο μεταφόρτωσης δίπλα του. Μόνο ένα ρυμουλκό για πιθανή βοήθεια.

Πλήρης ανατροπή στην περίπτωση του Ιρανο/ρωσικού πλοίου που κρατείται στην Κάρυστο. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters υπάρχει πλήρης ανατροπή στην κατασχεμένη ποσότητα του πετρελαίου που ήταν στις δεξαμενές του πλοίου Lana (πρώην Pegas). Το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας και έτσι πρέπει πλέον η κατασχεμένη ποσότητα των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου να επιστραφεί και το πλοίο να αποχωρήσει.

Πλήρως εκτεθειμένοι μετά από αυτό οι υπουργοί Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης και Εξωτερικών Ν. Δένδιας, που ενέπλεξαν την ελληνική ναυτιλία ο πρώτος και την Ελλάδα και τη ναυτιλία της ο δεύτερος σε διεθνείς διαμάχες με την Ρωσία και με το Ιράν φέρνοντας τα πράγματα στα άκρα. Το αντελήφθησαν αργά και μετά την βίαιη αντίδραση του Ιράν που κατάσχεσαν δύο ελληνικά τάνκερ και το πετρέλαιο τους στον Περσικό (το ένα από τα δύο ανδριώτικο). Και ποια ήταν η συνδρομή που έλαβε η Ελλάδα και η ελληνική ναυτιλία που ενεπλάκησαν από τους δύο υπουργούς  στις αμερικανο-ρωσικές και αμερικανο-ιρανικές διαμάχες; Δύο-τρεις καθυστερημένες ανακοινώσεις διαμαρτυρίας από Άγγλους, ΕΕ και υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. 

Χθεσινή φωτογραφία. Τάνκερ αναμένει εντολές και την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Χαλκίδας. Τελικά δεν χρειάστηκε περαιτέρω μετάγγιση πετρελαίου. Τώρα χρειάζεται να επιστραφεί το ιρανικό πετρέλαιο που ήδη μεταγγίστηκε στο άλλο τάνκερ!...

Αναλυτικά, όπως γράφει το Πρώτο Θέμα, με χθεσινή του απόφαση, το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας, κ. Παναγιώτης Χιωτέλης, και έτσι πρέπει πλέον η κατασχεμένη ποσότητα των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου να επιστραφεί και το πλοίο να αποχωρήσει. Μετά την υποβολή αντιρρήσεων από την ιρανική πλευρά, το Συμβούλιο Εφετών ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του ιρανικού πετρελαίου. Έτσι, η ποσότητα που είχε μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο Ice Energy θα πρέπει να επιστραφεί στις δεξαμενές του Lana.

Τόσο δύσκολο ήταν να μην φανούν τόσο βιαστικοί, απερίσκεπτοι και πρόθυμοι οι δύο Έλληνες υπουργοί πριν σπεύσουν χωρίς να λάβουν υπόψη τις συνέπειες για την ελληνική ναυτιλία; Και το χειρότερο διέταξαν κατασχέσεις πλοίων, φορτίων κλπ υπακούοντας σε αιτήματα, που δεν είχαν εφαρμογή στο ευρωπαϊκό δίκαιο...

Να υπενθυμίσουμε ότι, με διάταξη της ανακρίτριας Χαλκίδας, είχε διαταχθεί η μη απομάκρυνση του πλοίου από το λιμάνι της Καρύστου και η πραγματοποίηση όλων των «αναγκαίων» ενεργειών για τις ανακριτικές πράξεις που ζητήθηκαν από τις ΗΠΑ, οι οποίες και ζήτησαν την κατάσχεση του πετρελαίου και τη μετάγγισή του. Και ακόμα να πούμε πως πριν από δύο ημέρες πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στο τάνκερ που παραμένει ανοιχτά της Καρύστου από τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα Ahmad Nadero. Η επίσκεψη του Ιρανού πρέσβη στο τάνκερ LANA (πρώην Pegas) πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε η ιρανική κυβέρνηση, το οποίο έλαβε τη σχετική έγκριση.

Η νέα δικαστική εξέλιξη είναι πολύ πιθανό να αποκλιμακώσει την ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης και έτσι να οδηγηθούμε και στην αποδέσμευση των δυο ελληνικών τάνκερ, που παραμένουν υπό καθεστώς ομηρίας. Παραμένουν όμως οι ευθύνες των δύο υπουργών που ενέπλεξαν επί δίμηνο την χώρα μας σε συγκρούσεις συμφερόντων με τη Ρωσία και το Ιράν που κατέληξαν στην ομηρία των δύο ελληνικών τάνκερ. Και θα πρέπει μετά την πλήρη ανατροπή των πράξεων τους οι δύο υπουργοί να νοιώθουν και τυχεροί που αποκλιμακώνεται έστω κι έτσι η διεθνής διαμάχη που προκάλεσαν. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Υπεύθυνη πρωτίστως ειναι η Ανακρίτρια Χαλκίδος που διέταξε την μεταφόρτωση κλπ κλπ.
Εγιναν βέβαια και αλλα σφάλματα οπως η μεταφόρτωση σε μη ενδεδειγμένη περιοχή
που ωρισμένως εχει ευθύνη η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ε.Ν

This comment was minimized by the moderator on the site

Ξήλωμα;;;;;;; δεν υπάρχει στο λεξικό των Ελλήνων πολιτικών, εννοείται ούτε και η παραίτηση. Οι συγκεκριμένοι υπουργοί δεν έχουν μπει τυχαία....Εγώ πλέον δεν περιμένω τίποτα από το πολιτικό σύστημα.... Ελπίζω η ΕΕΕ μήπως και αναλάβει πρωταγωνιστικό πλέον ρόλο και ενώσει όλους τους Έλληνες πλοιοκτήτες με δυναμικές παρεμβάσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη. Με γκάζι και χειρόφρενο στο παγκόσμιο εμπόριο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τώρα πιστεύω να έχουμε καταλάβει όλοι πως είμαστε η χώρα της καρπαζιάς.... Αυτοδιοίκητο μηδέν..... παρασυρόμαστε από τον κάθε ένα έχοντας τον Νο.1 στόλο επί γής.

Είναι όμως και κατάντια των εφοπλιστών που αφήνουν τόσα χρόνια κάποια τυχάρπαστα ανδρείκελα -που νομίζουν ότι είναι πολιτικοί- να ασχολούνται με την Ελληνική Ναυτιλία.

Και η δικαιοσύνη..... αμερόληπτη ΠΑΝΤΑ.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Συμφωνώ με την διαπίστωση σας για τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη. Είναι πολιτικά ΗΛΙΘΙΟΣ. Έκπληξη αρνητική προκαλεί η κατάντια του Ν. Δένδια. Ενέδωσε απολύτως σε αναφορά μιας ανθυπο-υπυρεσίας των ΗΠΑ, που του είπε για κυρώσεις στο ρωσικό πλοίο. Όταν τις επέβαλε διαπιστώθηκε πως δεν ίσχυε ο νόμος ΕΕ-ΗΠΑ που επικαλέστηκαν για την κατάσχεση του πλοίου. Μετά η ανθυπο-υπυρεσία τους είπε πάλι για το ιρανικό πετρέλαιο. Και άρχισαν την μετάγγιση για να πάει Αμερική!!!
Μετά το Ιράν έτριξε τα δόντια του με την κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ και πολλαπλάσια ποσότητα πετρελαίου και απείλησε 17 ελληνικά τάνκερ στον Περσικό!!! Μας συμπαραστάθηκε ο... κανένας!!! 2-3 ανακοινώσεις για τα μάτια μόνο.
Τότε κατάλαβε ο ξεφτέρης ΥΠΕΞ πως τίναξε στον αέρα την μπάνκα. Ο πολιτικά βλάκας Πλακιωτάκης ανάθεμα κι αν κατάλαβε τίποτα!!!
Η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη έκανε το "καθήκον" της λέγοντας και ξελέγοντας. Φάγαμε μια διεθνή σφαλιάρα κι όλα τα ΜΜΕ την "παίξανε" χαμηλά. Τι να πουν δηλαδή;
Συνεπώς αυτά και μη χειρότερα...
ΥΓ Να δούμε θα τους ξηλώσει ο πρωθυπουργός στον επόμενο ανασχηματισμό ή όχι;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro