ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 2022: Κυριαρχεί ο Λοτσάρης! Συσπειρώνεται ο Σουσούδης! Πλήρης αποσυσπείρωση ο Καπάκης!

Ανάλυση Διαμαντής Μπασαντής

Είναι η τέταρτη δημοσκόπηση που δημοσιεύει το ΕΝ ΑΝΔΡΩ από τον Μάρτιο του 2019 όταν προβλέψαμε δημόσια και σωστά (με την βοήθεια της δημοσκόπησης της Metron Analysis) τα ποσοστά του πρώτου και του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών του Ιουνίου της ιδίας χρονιάς. Πολλοί προσπάθησαν τότε να μάς διαψεύσουν, αλλά τα αποτελέσματα των εκλογών του πρώτου και του δευτέρου γύρου διέψευσαν τους ίδιους κι επιβεβαίωσαν την δημοσιευθείσα δημοσκόπηση. Έκτοτε ακολούθησαν τρεις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις που όλες πιστοποίησαν την ορθότητα των προβλέψεων μας για την Άνδρο.

Αναλυτικά, η δεύτερη δημοσκόπηση έγινε τον Μάρτιο του 2020 αποτύπωσε την πρώτη θετική εικόνα της νέας διοίκησης. Ο δήμαρχος κ. Λοτσάρης με τον αέρα της εκλογής ούριο βρέθηκε να έχει φέρει ένα λίαν θετικό κλίμα στο νησί και θετική αποδοχή στο έργο του. Κάτι που από τότε μέχρι σήμερα αποτυπώνεται και στις τρεις συνεχόμενες μετρήσεις. Έτσι, το 2020 είχε θετικό πρόσημο στο έργο του +17% το 2020, το 2021 +36% και το 2022 +25%.  Ο αντιπολιτευόμενος κ. Σουσούδης αντιθέτως βλέπει το έργο του είναι στα κόκκινα με επί τρία συνεχόμενα χρόνια με αρνητικές κρίσεις: -6% το 2020, -9% το 2021, -10% το 2022. 

Συμπερασματικά, η τρίτη μετεκλογική δημοσκόπηση μας επιβεβαιώνει - παρά την φθορά που επιφέρει η άσκηση της εξουσίας - την συνεχιζόμενη κυριαρχία του κ. Λοτσάρη στην Άνδρο. Για πρώτη φορά δείχνει μια συσπείρωση του κ. Σουσούδη και της ομάδας του κυρίως σε βάρος του κ. Καπάκη, ο οποίος τείνει να εξαφανιστεί δημοσκοπικά, 

Το θετικό κλίμα της πορείας της Άνδρου που αποτυπώθηκε πρώτη φορά το 2021 συνεχίζει και το 2022. Η Άνδρος της εποχής Λοτσάρη βγάζει μια θετική προδιάθεση που κυμαίνεται από το +56% πέρσι μέχρι +45% εφέτος. Το αρνητικό κλίμα όλων των προηγούμενων χρόνων τα δύο τελευταία έχει περιοριστεί μεταξύ -30% και -36%. Να σημειώσουμε πως το αρνητικό κλίμα που αποτυπωνόταν από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 έχει εδώ και δύο χρόνια αντιστραφεί σε θετικό.

Επιβεβαίωση του θετικού κλίματος αποτυπώνεται και στην αξιολόγηση του έργου του σημερινού δημάρχου. Σε ποσοστό +58% το βρίσκουν θετικό έναντι -33% που το βρίσκει αρνητικό. Οι θετικές απόψεις για το έργο του δημάρχου επικρατούν στο ισοζύγιο κατά +25% των αρνητικών. Να σημειώσουμε πως είναι η τρίτη συνεχόμενη θετική αποτύπωση. Το 2020 ο δήμαρχος είχε +54% θετικές γνώμες, έναντι -37% αρνητικές, το 2021 είχε +62% θετικές γνώμες, έναντι -26% αρνητικές και το 2022 έχει +58% θετικές γνώμες, έναντι -33% αρνητικές. Η συνεχής θετική αποτίμηση του έργου του δημάρχου με τόσο μεγάλα ποσοστά λέει πολλά...  

Για μια ακόμα χρονιά επικρατούν οι αρνητικές αξιολογήσεις του αντιπολιτευτικού έργου του κ. Σουσούδη. Έχουν φτάσει το -48% έναντι +38%. Ήτοι, μείον 10%!!! Η ιστορία λέει πως το 2020 το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών ήταν -6%, το 2021 ήταν - 9% και το 2022 έχει φτάσει το -10%. Τρία χρόνια αρνητικές αποτιμήσει ο κ. Σουσούδης με την αρνητική ψαλίδα να ανοίγει... 

Η παρουσία του επάρχου έχει θετικό πρόσημο. Όμως έχει μειωθεί. Από +10% έχει πέσει στο +3%. Ο έπαρχος δεν έχει επιχειρήσει να σημειώσει την αυτόνομη παρουσία του. Δρα κυρίως συμπληρωματικά και έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια κι εκτελεί ο Δήμος δεν τα έχει επισημάνει. Έτσι ο κόσμος πιστεύει πως δεν κάνει έργο. Επίσης είχε και δύο χρόνια ως αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και είχε  λιγότερη παρουσία σε τρέχοντα προβλήματα του νησιού. Η απαλλαγή από τα καθήκοντα του αντιπεριφερειάρχη - σήμερα είναι ειδικός σύμβουλος στην Περιφέρεια - του δίνει πλέον τη δυνατότητα να φανεί η παρουσία και η συμβολή του στα έργα του νησιού.

Τα προβλήματα του νησιού είναι δεδομένα εδώ και χρόνια. Νούμερο ένα η καθαριότητα, που όπως φαίνεται βαίνει σταδιακά μειούμενη ως πρόβλημα. Προεκλογικά το 2019 ήταν στο 57%. Το 2021 έπσε στο 50% κι εφέτος συνέχισε να πέφτει ως πρόβλημα φτάνοντας στο 44%. Κάτι που δείχνει σταδιακή βελτίωση της κατάστασης. Όμως εντείνεται το πρόβλημα της ύδρευσης, που έρχεται δεύτερο σε ένταση και το κυριώτερο αυξάνει. Τα δύο συνεχόμενα χρόνια λειψυδρίας σε συνδυασμό με τις πεπαλαιωμένες υποδομές έχουν Εντείνει την πίεση του κόσμου.

Υπάρχει προοπτική βελτίωσης στην επόμενη περίοδο με μια σειρά έργα υποδομής της ύδρευσης που αναμένονται (εκσυγχρονισμός αντλιοστασίου Αβύσσου, έναρξη το φθινόπωρο έργων ύδρευσης στον Κάτω Άγιο Πέτρο, αντλιοστάσιο αποσκλήρυνσης νερού στο Μπατσί, πρόγραμμα 14 νέων γεωτρήσεων, νέο δίκτυο στο Μπατσι). Όμως οι υποδομές στην ύδρευση χρειάζονται χρόνο, ενώ το πρόβλημα παραμένει και λόγω της λειψυδρίας εντείνεται.

Στην ελεύθερη ερώτηση (ελεύθερη ερώτηση σημαίνει χωρίς να ρωτηθεί κάποιο όνομα και ο ερωτώμενος απαντά αυθόρμητα) για τον καταλληλότερο δήμαρχο πρώτος και με διαφορά παραμένει ο κ. Λοτσάρης (31%) με +11% διαφορά από τον κ. Σουσούδη (20%). Ακολουθεί ο κ. Γιαννίσης με ελαφρά άνοδο (4%), ενώ συρρικνώνεται μέχρι εξαφανίσεως ο κ. Καπάκης (2%). Σε σχέση με την περσινή δημοσκόπηση ο κ. Λοτσάρης δείχνει μια κάμψη και ο κ. Σουσούδης μια συσπείρωση. Ο κ. Γιαννίσης έχει άνοδο σε Χώρα και Κόρθι, ενώ ο κ. Καπάκης τείνει να εξαφανιστεί (2%). Τα παραπάνω σημαίνουν πως οδηγούμαστε σε μια αναμέτρηση δύο υποψηφίων. Η σημερινή διαφορά του +11% υπέρ του κ. Λοτσάρη είναι μεγάλη. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη τους πολύ θετικούς δείκτες για το έργο του κ. Λοτσάρη (+58%) και το εξαιρετικά θετικό ισοζύγιο υπέρ του (+25%). 

Στην Υδρούσα ο Δ. Λοτσάρης αθροίζει μέσο όρο και στις δύο περιοχές ποσοστό 41,5%, ενώ ο Θ. Σουσούδης 13,5%. Μια διαφορά της τάξης του 28%!!! Κι αυτό παρά την εφετινή συσπείρωση του Θ. Σουσούδη κατά 10%, καθώς πέρσι άθροιζε μόνο 3,5% σε Μπατσί και Γαύριο!!! Πρακτικά η συσπείρωση του κ. Σουσούδη γίνεται κυρίως με την απορρόφηση του κ. Καπάκη. Όμως απέχει πολύ στο να επιτύχει κάποια ανταγωνιστικά ποσοστά έναντι του κ. Λοτσάρη.

Τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον κ. Σουσούδη και στην Χώρα. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα ποσοστά αποδοχής του είναι απογοητευτικά. Πολύ κάτω από το εκλογικό του αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των εκλογών (45%)! Αντιθέτως ο Δ. Λοτσάρης επιτυγχάνει μια περαιτέρω συσπείρωση και για πρώτη φορά στην ιστορία φτάνει το 22% (στις εκλογές είχε 18%) και τον προσπερνά για πρώτη φορά στην Χώρα.

Στη Χώρα υπάρχει και ο κρίσιμος παράγων Γιαννίσης, ο οποίος επαυξάνει τα περσινά ποσοστά αποδοχής του από 6% σε 8%. Προσφέρει έτσι στον Λοτσάρη μια επιπλέον συνδρομή λόγω της σταθερής σύμπλευσης τους. Από την άλλη ο Σουσούδης δεν έχει να περιμένει βοήθεια από τον συμπλέοντα μαζί του Καπάκη γιατί αυτός στην Χώρα μοιάζει δημοσκοπικά εξαφανισμένος. 

Η μόνη περιοχή όπου ο κ. Σουσούδης συσπειρώνει σημαντικά είναι το Κόρθι. Εκεί καταφέρνει και Ανεβαίνει 9% και περνά κατά 2% τον κ. Λοτσάρη. Στο Κόρθι όμως εμφανίζεται για πρώτη φορά με ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 2% και ο κ. Γιαννίσης. Φαίνεται το έργο του στην Χώρα βρήκε ένα κάποιο αντίκτυπο και στο Κόρθι, όπου δεν υπήρχε μέχρι τώρα ως αναφορά. Αντιθέτως εκεί έχει πλέον εξαφανιστεί εκεί ο κ. Καπάκης. Να σημειώσουμε πως το Κόρθι είναι η μικρότερη εκλογική περιφέρεια της Άνδρου και η περιοχή όπου τρεις στους τέσσερις συμβούλους της περιοχής πρόσκεινται στην αντιπολίτευση. 

 

Για τις ΑΕΠ τα πράγματα έχουν κριθεί. Η κοινωνία της Άνδρου σε τρεις συνεχόμενες δημοσκοπήσεις κατέγραψε την θετική της άποψη. Το 2020 θετική άποψη για τις ΑΕΠ είχαν το 52% και αρνητική το 39%. Το 2021 θετική άποψη εξέφρασε το 70% και αρνητική το 24%. Και εφέτος θετική άποψη κατέγραψε το 73% και αρνητική το 21%. Σε ένα θέμα στο οποίο η ενωμένη αντιπολίτευση των Σουσούδη-Καπάκη είχε δώσει "μεγάλες μάχες" - συμπλέοντας και στις κινητοποιήσεις ακραίων και ακτιβιστών - απέκλεισαν το λιμάνι δύο φορές - η κοινωνία της Άνδρου έχει πάρει με μεγάλη πλειοψηφία θέση.

Στις δύο από τις τρεις περιοχές που ήδη μπήκαν ανεμογεννήτριες το Φραγκάκι και το Καλυβάρι τα ποσοστά είναι θετικά ακόμα και σε αυτούς που γειτνιάζουν. Το Φραγκάκι για το οποίο η ομάδα Καπάκη μαζί με τους ακτιβιστές έδωσαν "μάχη" το 53% της Άνδρου είναι υπέρ και το 27% κατά! Όμως, τα ποσοστά μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο στο Κόρθι που γειτνιάζει και θετικό είναι το 58%, ενώ αρνητικό μόνο το 24%. Είναι προφανής η αποδοκιμασία κατά των ακραίων και ακτιβιστών από την κοινωνία. Θετικά είναι και τα ποσοστά σε γενικό και τοπικό επίπεδο για τις ανεμογεννήτριες του Καλυβαρίου. Αλλά ακόμα και στον Κάμπανό που δεν έχει γίνει κίνηση. Φυσικά τα πράγματα αλλάζουν αν επιχειρηθεί να μπουν και σε άλλα μέρη. Όμως στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές οι απόψεις της κοινωνίας της Άνδρου είναι θετικές... 

Μια ματιά και στην απήχηση των τοπικών μέσων επικοινωνίας. Το ΕΝ ΑΝΔΡΩ για 6η συνεχόμενη μέτρηση παραμένει το κυρίαρχο ΜΜΕ. Ξεκίνησε στις μετρήσεις το 2016 με 40%. Ανέβηκε στο 47% το 2019 (χρονιά εκλογών). Έφτασε το 56% πέρσι. Κι εφέτος βρέθηκε στο 47%. Στη δεύτερη θέση όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο Περίγυρος με 14% το 2016, 10% το 2019 και εφέτος 12%. Εφέτος μετά από χρόνια ουσιαστικής ανυπαρξίας η Ανδριακή για πρώτη φορά κατάφερε να φτάσει στο 14% αφήνοντας τον Περίγυρο στη δεύτερη θέση. Οι αποστάσεις και οι ανακατατάξεις στα ΜΜΕ αντανακλούν την απήχηση ενός εκάστου μέσου, αλλά και την αποδοχή των απόψεων τους στην κοινωνία της Άνδρου.

Να σημειώσουμε εδώ πως αν οι πολιτικοί ψηφίζονται κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια τα ΜΜΕ κρίνονται κάθε μέρα από την κοινωνία και τους πολίτες. Και απεικονίζεται στη θέση που καταλαμβάνουν στις προτιμήσεις του κοινού. Από αυτή την άποψη η μακρόχρονη σταθερά πολύ υψηλή αποδοχή του ΕΝ ΑΝΔΡΩ αντανακλά τόσο την σοβαρή πολιτικά όσο και την σταθερή ενημερωτικά πορεία του στην κοινωνία της Άνδρου.