Πολιτική πραγματικότητα και πολιτικές συμπεριφορές!

Του Κυριάκου Α. Θωμά 

 Οικονομολόγου, π. Δημάρχου, π. Προέδρου Δ.Σ.

Φωτογραφία από την πρώτη δημοσκόπηση της Metron Analysis στην Άνδρο τον Ιούλιο του 2010. Ο Κυριάκος Θωμάς (αριστερά) και ο Θεοδόσης Σουσούδης (δεξιά) παρακολουθούν την ανάλυση του Στράτου Φαναρά, διευθυντή της εταιρείας και γνωστού πανελληνίως πολιτικού αναλυτή για τις εκλογές εκείνης της χρονιάς, στις οποίες πέτυχε με ακρίβεια τη νίκη του Γιάννη Γλυνού. Η Metron Analysis πρόβλεψε επίσης με δημοσκοπήσεις της ακρίβεια το αποτέλεσμα των εκλογών και τη νίκη Σουσούδη το 2014 και την νίκη Λοτσάρη το 2019. 

Την  ικανοποίηση της, εξέφρασε η παράταξη του Θ Σουσούδη, για το γεγονός ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Εν Άνδρω, βρίσκεται μόνο 11% πίσω από τον Δ Λοτσάρη. Με ένα ανυπόγραφο κείμενο, αφού αυτά που γράφονται δεν αντέχει ούτε ο ίδιος ο Θ Σουσούδης να υπογράψει.

Τώρα πόση σημασία πρέπει να δίνει η κοινωνία σε κάποιον που δεν τολμά να υπογράψει αυτά που θέλει να πει και ταυτόχρονα διεκδικεί την ψήφο των Ανδριωτών, αυτό ας εκτιμηθεί.

Επί της ουσίας τώρα στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση ο Δ Λοτσάρης προηγείται 11% στο σύνολο της Άνδρου στην καταλληλότητα για Δήμαρχος έναντι του Θ Σουσουδη (31% έναντι 20%).

Στην ίδια δημοσκόπηση ο Δ Λοτσάρης προηγείται  σε ΟΛΑ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Θ Σουσούδη. Για παράδειγμα το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών γνωμών για το έργο του Δ. Λοτσάρη είναι +25% και για τον Θ. Σουσούδη -10%!!!

Η αντίστοιχη δημοσκόπηση η οποία έγινε πριν έναν χρόνο ήταν μια παρά πολύ κακή δημοσκόπηση για τον Θ Σουσούδη. Η φετινή είναι αλήθεια είναι λιγότερο κακή. Γιατί συνέβη όμως αυτό; Είναι προφανές από την δημοσκόπηση ότι ο Θ Σουσουδης έχει απορροφήσει πλήρως τον Γ Καπάκη και την ομάδα του.

Αυτό βελτίωσε οριακά την εικόνα του Θ Σουσούδη. Ταυτόχρονα όσο πλησιάζουν οι εκλογές (σε 15 μήνες) οι παρατάξεις συσπειρώνονται. Όμως η απόσταση σε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά μεταξύ Λοτσάρη και Σουσούδη παραμένει τεράστια και δείχνει να έχει εξαντλήσει τα όρια της άτυπης προγραμματικής συμφωνίας της συμμαχίας Σουσούδη-Καπάκη.

Είναι προφανές ότι το κείμενο του Θ Σουσούδη μάλλον απευθύνεται περισσότερο «στο εσωτερικό κοινό» της παράταξης και τις ανασφάλειες που η δημοσκόπηση δημιούργησε παρά ευρύτερα στην κοινωνία ή οποία γνωρίζει και καταλαβαίνει.

Όλα τα παραπάνω φαντάζουν λεπτομέρειες που ίσως δεν απασχολούν το νησί. Δυστυχώς όμως δεν είναι. Η Δημοκρατία  έχει ανάγκη και την αντιπολίτευση. Έχει ανάγκη από σοβαρές, υλοποιήσιμες και με στρατηγική προτάσεις. Χρειάζεται μια αντιπολίτευση με πολιτικό αφήγημα που να βοηθάει το νησί στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε. Δεν έχει ανάγκη από μηνύσεις, αγωγές και συνεχείς καταγγελίες στον βρόντο προς εκφοβισμό των πάντων. Κάτι στο οποίο έχει επιδοθεί η αντιπολίτευση τον τελευταίο καιρό.  Το νησί δεν χρειάζεται έναν «πολιτικό χωροφύλακα ή έναν πολιτικό εισαγγελέα» όπως θεωρούν οι Καπάκης-Σουσούδης.

Άλλη μια φωτογραφία από την συνάντηση του 2010 στην Άνδρο. Από τότε έχουν διενεργηθεί από την Metron Analysis 11 δημοσκοπήσεις. Όλες με απόλυτη επιτυχία (2010, 2010, 2012. 2013. 2014, 2016, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022). Μέχρι το 2014 δεν δημοσιεύθηκε καμία. Μετά το 2016 δημοσιεύθηκαν όλες. Μέχρι το 2014 η ομάδα Σουσούδη τις γνώριζε και τις ακολουθούσε. Μετά το 2016 οι συνοδοιπόροι Σουσούδης-Καπάκης - και τα παρακολουθήματα τους - τις αποκήρυσσαν. Και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΑΝ... 

Αντιθέτως έχει ανάγκη από διάλογο, προγραμματικές συγκλήσεις και ρεαλιστικές τοποθετήσεις. Η στάση του όχι σε όλα της αντιπολίτευσης, της λάσπης, και του «και αυτό δικό μου έργο είναι» δεν περπατάει στην κοινωνία. Τα μηνύματα που προκύπτουν από την δημοσκόπηση είναι σαφή για όποιον θέλει να τα δει και να τα καταλάβει. Με την απάντηση του ο κ. Σουσούδης φανερώνει πως δεν έχει καταλάβει τίποτα ή θέλει να την κρύψει από συνεργάτες και συνεργαζόμενους…..

Είναι προφανές ότι η κοινωνία με θετική γνώμη περίπου δύο στους τρεις πολίτες επιβραβεύει το έργο της σημερινής διοίκησης: Γήπεδα, ασφαλτοστρώνεις, σχολείο, συντηρήσεις, δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης, μελέτες και έργα υπό δημοπράτηση.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δείχνει στην διοίκηση  «τον δρόμο». Τον δρόμο της ακόμη περισσότερης δουλειάς, της ταχύτερης παραγωγής έργου με χαμηλούς τόνους και επίκεντρο τον πολίτη και την καθημερινότητα του.

Μιλά επίσης στο κείμενο του ο Θ. Σουσούδης για τον Δ. Γιαννίση και τον Λ. Μπάλα.

 Ο Δ Γιαννίσης ένας πρώην Δήμαρχος με σημαντική διαδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εντός και εκτός νησιού. Με σημαντικό έργο που αναγνωρίζεται απόλυτα και δημοσκοπικά. Μαζί του, εάν θυμάσαι, ξεκίνησες την συμμετοχή σου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2006 συμμετέχοντας στην δημοτική του παράταξη.

Σήμερα είναι τόσο το μένος σου εναντίον του που καταφεύγεις στο τρικ να συγκρίνεις το ποσοστό που πήρε ο Δ Γιαννίσης στις εκλογές του 2019 με τα νούμερα της δημοσκόπησης για να τον χλευάσεις.

Εφάρμοσε την ίδια μέθοδο και στον εαυτό σου και τότε θα διαπιστώσεις ότι από το 48% έχεις κατρακυλήσει στο 20%..... Σωστά;

Για τον Λ. Μπάλλα δεν είπες καλή κουβέντα στα τέσσερα χρόνια που ήταν πρόεδρος του δημοτικού σου συμβουλίου και κατάφερε να το φέρει σε πέρας ακόμα και όταν σου είχαν μείνει μόνο 6 από τους 13 συμβούλους με τους οποίους εξελέγης δήμαρχος. Σήμερα ως Πρόεδρος επίσης στο Δ.Σ. καταβάλει τιτάνιες προσπάθειες να κρατήσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε πολιτισμένο επίπεδο χωρίς καμία βοήθεια από την αντιπολίτευση που συνεχώς τον προκαλεί επιδιώκοντας το μπάχαλο. Δεν έγραψες ποτέ τίποτα καλό τότε. Σήμερα τον θυμήθηκες μόλις πίστεψες ότι μπορείς επίσης να γράψεις κάτι που θα τον μειώσεις.

Ποτέ δεν αισθάνθηκες την ανάγκη να γράψεις μια αράδα και για τους δύο. Μα τι λέω; Για ποιον έγραψες ποτέ κάτι άλλωστε για να γράψεις και γι αυτούς…..;

Τέλος, επανέρχομαι για τέταρτη φορά ρωτώντας σε για τις δικές σου απευθείας αναθέσεις μεταξύ 2014-2019 που έφτασαν τα 9,7 εκατ. ευρώ. Που σπαταλήθηκαν από την διοίκησή  σου όλα αυτά τα εκατομμύρια σε πέντε χρόνια; «Βάφτισες» τα πάντα προμήθειες και εργασίες για να μπορείς να κάνεις απ’ ευθείας αναθέσεις. Τι ακριβώς έμεινε στην κοινωνία από την σπατάλη των 9,7 εκατ ευρώ. Οφείλεις έναν σαφή απολογισμό για αυτά 9,7 εκατομμύρια ευρώ! Που, πως και σε τι  κατασπαταλήθηκαν;

Και έρχεσαι σήμερα και μιλάς με επικριτικό ύφος για τις αναθέσεις της σημερινής διοίκησης, που είναι δρόμοι, ασφαλτοστρώσεις, δίκτυα, γήπεδα, παιδικές χαρές, παιδικός σταθμός, βρεφονηπιακός σταθμός, δεκάδες μελέτες για προσεχή έργα κλπ. Όλα αυτά έχουν ήδη κατατεθεί σε δύο ετήσιους απολογισμούς του Δημάρχου και θα κατατεθούν και στο τέλος.

 Εσύ πόσους ετήσιους απολογισμούς δεν έκανες;

 Η κοινωνία περιμένει μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση!

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet