Προχωρά ταχύτατα το νέο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας...

Η πρώτη από τις δύο δυόροφες πτέρυγες του νέου Δημοτικού Σχολείου Χώρας. Η φωτογραφία είναι από απόσταση όπως φαίνεται από μακριά με την μόλις τοποθετημένη στέγη. 

Λένε πως "όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή". Στην Άνδρο δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Όμως μπορεί να πεις κανείς πως όπου χτίζεται ένα νέο σχολείο σταματάνε να πέφτουν τα ταβάνια πάνω στα θρανία των μικρών μαθητών. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να το καταπιούν μερικοί που έκαναν "έργο" στον ύπνο τους και στο Facebook, όμως ατυχώς είναι αλήθεια. Αυτή ήταν η κατάσταση μέχρι το 2019 όταν λίγο πριν τις εκλογές έπεσαν από την υγρασία τα ταβάνια σε αίθουσες παλιές και ασυντήρητες από χρόνια. Μετά τις εκλογές η νέα διοίκηση πήρε την κατάσταση στα χέρια της και προχώρησε σε μελέτη για ένα νέο σχολείο, που υπήρχε από το 2012, όμως ξεχάστηκε από τον δήμαρχο του "βλέποντας και μη κάνοντας". Έτσι οι μικροί μαθητές περίμεναν ολόκληρη την πενταετία του. Μέχρι που έπεσαν τα ταβάνια...

 

Οι δύο πτέρυγες η μια δίπλα στην άλλη...

Η επόμενη/σημερινή διοίκηση πήρε την κατάσταση ζεστά. Βρήκε άμεσα χορηγό για τη μελέτη του νέου σχολείου. Η μελέτη ετοιμάστηκε σε μερικούς μήνες. Εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και βγήκε σε διαγωνισμό. Βρέθηκε αξιόπιστος εργολάβος και ανέλαβε το έργο. Το νέο σχολείο ξεκίνησε το φθινόπωρο το καλοκαίρι του 2021. Θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2023. Τότε θα μπουν τα παιδιά μέσα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει οι κατεδαφίσεις των παμπάλαιων αιθουσών, έχουν κτισθεί πλήρως τα μπετά της δυόροφης πτέρυγας, έχουν χτιστεί τα τούβλα, κι έχει μπει η στέγη. Και προχωρούν τα έργα με τα ηλεκτρολογικά, τους σοβάδες κλπ. 

 

Η δεύτερη δυόροφη πτέρυγα αριστερά, που ήδη ανεγείρεται. Και η τρίτη μονόροφη πτέρυγα δεξιά που θα επισκευαστεί στο τέλος.. Μπροστά δύο εναπομείνασες προκάτ αίθουσες του παλιού σχολείου που θα κατεδαφιστούν προσεχώς... 

Ταυτοχρόνως, προχωρούν τα έργα στην επόμενη δυόροφη πτέρυγα. Ήδη πέφτουν τα μπετά του πρώτου ορόφου. Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά τα μπετά του δεύτερου ορόφου. Υπολογίζεται από τον εργοδηγό πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες των μπετών μέχρι το φθινόπωρο. Από εκεί και μετά θα ξεκινήσουν κι εκεί τα τούβλα και οι υπόλοιπες εργασίες, ενώ θα προχωρούν τα έργα ολοκλήρωσης της πρώτης πτέρυγας. Όπως είπαμε το έργο και των δύο πτερύγων θα παραδοθεί Απρίλιο 2023 και τα παιδιά θα μπουν κανονικά στο νέο σχολείο Σεπτέμβριο του 2023. Μέχρι τότε κάνουν μάθημα στις εικονιζόμενες αίθουσες της μονόροφης τρίτης πτέρυγας (δεξιά). Λίγο στιμωγμένα, αλλά τουλάχιστον ασφαλή από τα έργα που γίνονται. Η τρίτη πτέρυγα θα ξεκινήσει να επιδιορθώνεται και να ανασκευάζεται από τον Μάϊο το 2023 μέχρι το τέλος του έτους. Τότε θα ολοκληρωθεί και αυτή.

Πριν κλείσει η τετραετία της σημερινής διοίκησης - που παρέλαβε μια κατάσταση απερίγραπτη - θα υπάρχει νέο ολοκληρωμένο σχολείο. Αυτή είναι η διαφορά του να ζει κανείς στο εικονικό χωροχρόνο του facebbok όπου "εργα" εξαγγέλλονται και δεν γίνονται από τον πραγματικό χρόνο των καθημερινών πιεστικών αναγκών, που απαιτούν πραγματικά έργα υποδομών όπως είναι η παιδεία. Γιατί "όπου γίνεται ένα σχολείο..."

Δύο λεπτομέρειες λίαν σημαντικές. Όπως εξήγησε ο εργοδηγός-μηχανικός του έργου το νέο σχολείο θα είναι πλήρως βιοκλιματικό, όπως απαιτούν οι νέες προδιαγραφές, θα έχει αίθουσες γυμναστικής και εκδηλώσεων. Θα έχει χώρο εστίασης και βιβλιοθήκης. Θα έχει ακόμα και δυνατότητα επέκτασης με μερικές μετατροπές της τρίτης μονόροφης πτέρυγας που θα ανακαινιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δύο δυορόφων. Έτσι, σε περίπτωση αύξησης μαθητών θα μπορεί εύκολα να τους συμπεριλάβει στους κόλπους του. 

Ο χώρος που είναι κτισμένο το σχολείο ήταν ανέκαθεν το ψηλότερο σημείο της Χώρας. Όπως μας είπε ο μηχανικός "ήταν η ακρόπολη της Χώρας. Η θέα από τα μεγάλα παράθυρα του, από τον δεύτερο όροφο είναι εντυπωσιακή καθώς ανατολικά βλέπει κανείς ολόκληρη την χερσόνησο της βενετικής Χώρας. 

Αλλά και ολόκληρο το μαγευτικό Παραπόρτι.

Ενώ δυτικά από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου βλέπει τα μοναδικά νεοκλασικά της Χώρας και τα πανέμορφα χωριά στην καταπράσινη πλαγιά του Πετάλου...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"