ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΑΝΔΡΟΥ: Μια πίτα με πολιτικά μηνύματα!

Ήταν μια πίτα που ξεκίνησε με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως όλες οι πίτες της εποχής, και κατέληξε με τον πιο πολιτικό χαρακτήρα από όλες τις πίτες της εποχής. Γι' αυτό φρόντισε η συνασπισμένη αντιπολίτευση, η οποία κορυφώνοντας την αντιπαράθεση της με την διοίκηση της Άνδρου συμπεριέλαβε στο στόχαστρο της και τον πάντα ήρεμο και φιλικό έπαρχο Δημήτρη Λάσκαρη. Έτσι, κανένας από τους επικεφαλής, αλλά και ουδείς δημοτικός σύμβουλος από τους 13 που διαθέτει παραβρέθηκε στην κοπή της πίτας όπου έδωσαν το παρών δεκάδες πολίτες και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των αρχών του νησιού. 

Η πολιτική εξαφάνιση της αντιπολίτευσης στην πίτα του επαρχείου δεν είναι η πρώτη. Είναι η τρίτη. Η πρώτη ήταν η μερική απουσία της στην πίτα του δημαρχείου - μια πίτα με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο - στην οποία κανείς από τους δύο επικεφαλής της - ανήμερα τα Θεοφάνια - δεν έκανε τον κόπο να παραβρεθεί στο δημαρχείο. Ευτυχώς τότε την εκπροσώπησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Διαμαντής Θεοδωράκης και Νίκος Βιδάλης. Η μερική αντίληψη της "ενότητας" στο δημαρχείο - για την οποία θεωρητικά κόπτονται οι ίδιοι και κάποιοι "φίλοι" τους - έγινε αντιληπτή από την πλήρη απουσία τους, στην πίτα της εκκλησίας που έκοψε ο μητροπολίτης Δωρόθεος στην Παναγία της Χώρας. Τότε κύκλοι προσκείμενοι στην μητρόπολη είχαν επισημάνει την απουσία των δύο επικεφαλής της όπως και των δημοτικών συμβούλων τους. 

Και φτάσαμε στην πίτα του Επαρχείου όπου ακόμα μια φορά ουδείς της αντιπολίτευσης εμφανίστηκε. Έστω για το τυπικό του πράγματος. Η συμπλέουσα μόνο με τον εαυτό της αντιπολίτευση έχει καταφέρει να είναι απούσα σε κάθε κεντρική εκδήλωση της εποχής. Αν αυτό δεν δείχνει αυτοαπομόνωση, απογοήτευση και απόσυρση, τι άλλο μπορεί να δείχνει; Οι δε προσωπικές επιθέσεις των "φίλων" και "στελεχών" της κατά πάντων στο facebook της ζωής τους τι άλλο παρά πλήρη ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων φανερώνει; Αν νομίζουν πως με την έκφραση εχθρότητας προς κάθε αρχή του νησιού (δήμαρχο, μητροπολίτη, έπαρχο), αλλά και με τις συνεχείς προσωπικές επιθέσεις κατά πάντων, κάνουν "αντιπολίτευση" μάλλον δεν γνωρίζουν την Άνδρο. Και τα πυροτεχνήματα "περί ενότητας" που πετάνε οι "φίλοι" τους μάλλον αναφέρονται στην ενότητα της αυτοαπομόνωσης τους από την κοινωνία της Άνδρου.

Και μιας και ο λόγος περί ενότητας της Άνδρου αυτή αποτυπώθηκε εμφανώς και στην πίτα του επαρχείου μέσα από τις πολλές και διαφορετικές παρουσίες δεκάδων ανθρώπων κάποιοι εκ των οποίων κάποτε βρέθηκαν αντιμέτωποι. Τώρα όμως έχουν ενωθεί γύρω από τα έργα - που για πρώτη φορά μετά από χρόνια - γίνονται σε όλο το νησί. Όσο για τις παρουσίες στην πίτα του επαρχείου να σημειώσουμε πως παραβρέθηκαν: τέσσερις ιερείς της περιοχής της Χώρας, ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, τέσσερις αντιδήμαρχοι (δύο Χώρας, ένας Κορθίου κι ένας Μπατσίου), η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας, τρεις εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, οι επικεφαλής της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, ο υπολιμενάρχης, και πλήθος κόσμου.

Τρία τα αξιοπερίεργα στην κοπή της πίτας. Το πρώτο, ο έπαρχος κατάφερε κι έφερε κατά περίεργο τρόπο τα κομμάτια της μεγάλης πίτας ίσα-ίσα. Το δεύτερο, την ώρα που έκοβε τα κομμάτια των αντιδημάρχων μπήκε βιαστικός και ο αντιδήμαρχος Μπατσίου Ν. Μουστάκας. Ο έπαρχος χαμογέλασε, έκοψε το τέταρτο κομμάτι των αντιδημάρχων και του είπε: "μόλις που πρόλαβες"! 

Το τρίτο, ήταν η παρουσία και θερμή συνηγορία του Χρήστου Βουραζέρη προς τον έπαρχο Δημήτρη Λάσκαρη. Η χαμογελαστή φωτογραφία και των δύο αποτυπώνει έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό. Οι δύο βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι του 2019 στην πίτα του 2023 είναι μαζί. Κι όχι μόνο ποζάρουν χαμογελαστοί, αλλά ο Χρήστος Βουραζέρης, πρώην υποψήφιος έπαρχος και πρώην αντιδήμαρχος Άνδρου (παραιτήθηκε κι ανεξαρτοποιήθηκε το 2017), σήμερα βρίσκονται στην ίδια μεριά. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Βουραζέρης δεν τον ενδιαφέρει να πολιτευτεί πάλι όμως τον ενώνει με την δημοτική και περιφερειακή αρχή το έργο που γίνεται αρχή στην Άνδρο, το οποίο και στηρίζει.

Για την ιστορία: κόπηκαν δύο πίτες, μια για τους επισήμους, μια για το προσωπικό του επαρχείου. Στην πρώτη το φλουρί το κέρδισε το κομμάτι του προσωπικού του επαρχείου, στη δεύτερη για το προσωπικό το φλουρί το κέρδισε η μηχανικός του επαρχείου Ευλαλία Κερετζή. Και τέλος το προσωπικό του επαρχείου αναγνωρίζοντας την πολύ καλή συνεργασία με τον έπαρχο, αυτή την τετραετία που ολοκληρώνεται εφέτος, δώρισε στον Δημήτρη Λάσκαρη ένα σκαλιστό μαρμάρινο κοχύλι από τον Πύργο της Τήνου. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"