Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσατε…

Του Ελευθερίου Μπάλλα

Δικηγόρου, Πρόεδρου ΔΣ Άνδρου 2016-2023

 

 (Δημοτικό Συμβούλιο, 26/11/17. Αριστερά ο Λευτέρης Μπάλλας πρόεδρος ΔΣ, δεξιά ο Θεοδόσης Σουσούδης δήμαρχος. Στις 25/11/17 ο τότε δήμαρχος Θ. Σουσούδης έχασε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, με την ανεξαρτητοποίηση του Χ. Βουραζέρη και την αποστασιοποίηση του Ε. Μπάλλα. Βλέπε άρθρο "Όταν η πλειοψηφία γίνεται μειοψηφία και αρνείται να το παραδεχτεί!!!" Παρέμεινε μειοψηφικός δήμαρχος μέχρι το 2019. Σήμερα ο τότε δήμαρχος Θ. Σουσούδης πελαγοδρομεί στην αντιπολίτευση επιχειρώντας με απίστευτα επιχειρήματα να μπλοκάρει χρηματοδοτήσεις και έργα πολλών εκατομμυρίων. Και ο πρόεδρος του ΔΣ Ε. Μπάλλας του απαντά σε όσα απίθανα και απερίσκεπτα ισχυρίζεται -ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Τελικά αποφάσισε ΚΑΙ ο κ. Σουσούδης να ακολουθήσει τον κατήφορο του λαϊκισμού και της τοποθέτησης αναχωμάτων για κάθε έργο που προορίζεται για το καλό της Άνδρου. Μόνο και μόνο για να μην συνεχιστούν να γίνονται έργα στο νησί. Και κυρίως για να μην χρεωθούν αυτά θετικά στον Δήμαρχο Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη.

ΚΡΙΜΑ γιατί είχα άλλη άποψη παλαιότερα όταν συνεργάστηκα για τον Θεοδόση. Ομολογώ ότι με αιφνιδίασε αυτά τα χρόνια, και ιδίως προχτές. Το σχέδιο του ήταν και είναι απλό και δοκιμασμένο. Αντιπολίτευση, πόλεμος, μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Με κάθε τρόπο. Με απουσίες από το Δημοτικό Συμβούλιο για να μην υπάρχει απαρτία (παλαιότερα!). Με απειλές εισαγγελέων (εδώ γελάμε). Με πύρινα άρθρα σε φιλικές εφημερίδες αλλά και σε φιλικά site και προφίλ δικά του και άλλων, σοβαρά και μη.

Με επιθέσεις προς τον Δήμαρχο και εμένα σαν Πρόεδρο Δ.Σ., ξεχνώντας φυσικά πως ήμουν χειροκροτούμενος πρόεδρος του ΔΣ με δική του επιλογή για 4 χρόνια! Με επιθέσεις και στον αντιδήμαρχο Γιαννίση από τον ίδιο, αλλά και από την κ. Τσατσομοίρου (πρόσφατα). Με αποχωρήσεις τύπου ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη (επισημαίνω επίσης και τις παλαιότερες αποχωρήσεις των Καπάκη, Τσαούση), αλλά και με άριστη τεχνική της συνασπισμένης αντιπολίτευσης (πότε ο κ. Σουσούδης και πότε ο κ. Καπάκης) να κάνουν το συμβούλιο ροντέο με την βοήθεια της τηλεδιάσκεψης και την αδυναμία της εξ αποστάσεως διεύθυνσης.

Έτσι στο συμβούλιο της 19-1-2023  ανακάλυψε ο κ. Σουσούδης - και έδωσε γραμμή σε όλη την αντιπολίτευση - ότι δεν είναι κατεπείγον να τροποποιήσουμε  το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για να αποδεχθούμε το υπέρογκο ποσό και το πρωτοφανές (όπως οι ίδιοι ομολογούν), που εξασφάλισε ο δήμαρχος Δημήτρης Λοτσάρης για την Άνδρο.

Το σκεπτικό του Θεοδόση αστείο, αλλά πιασάρικο για κάποιους «παθιασμένους» ψηφοφόρους: «θα γίνουν τα έργα με απευθείας αναθέσεις». Άρα, δεν τροποποιούμε το τεχνικό πρόγραμμα για να μην αποδεχθούμε τα 2.800.000 ευρώ! Ας χαθούν! Ας τα πάρουν άλλοι! Ας χαθεί η προθεσμία της 31-1-2023. Διαδηλώνοντας πως: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ. Ποιος φταίει γι΄ αυτό; Μα ο κακός και άσχετος (έτσι με χαρακτήρισε) πρόεδρος του Δ.Σ.!!!

Έχει και συνέχεια το σχέδιο: Aς αρχίσουμε να λέμε ότι θέλουμε στο facebook και οι αμετανόητοι οπαδοί της αντιπολίτευσης και του «εμπρός πίσω» θα πανηγυρίσουν κάτω από αυτή την δημοσίευση. Παράλληλα γράφουμε και κάτι μελοδραματικό για να συγκινήσουμε και τον μετριοπαθή ψηφοφόρο. 

Αν δέχεται ο λαός της Άνδρου αυτή την πολιτική εμένα δεν μου πέφτει λόγος και ας μη με ψηφίσει κανένας. Αλλά πράγματι λυπάμαι για την κατάντια αυτή και πολύ περισσότερο λυπάμαι που κάποιοι νομίζουν ότι θα κάνουν προεκλογική εκστρατεία ανθρωποφαγίας μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Κύριε Σουσούδη δεν θα επιτρέψω καμία παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας και θα αφαιρείται ο λόγος σε όποιον τον παραβαίνει. Δεν θα γίνει βωμός θυσιών το Δημοτικό Συμβούλιο για να εξαγνιστεί η αδράνεια σας επί 5ετία και για να ικανοποιήσετε μια χούφτα ανεγκέφαλους ψηφοφόρους σας σήμερα, που θέλουν αίμα στην αρένα. Αυτά, είτε με χαρακτηρίζετε ικανό είτε άσχετο αυτοαναιρώντας τον πρότερο εαυτό σας ανάλογα με τα φεγγάρια.

Εκείνη την ημέρα του Νοέμβρη του 2017 ο Θ. Σουσούδης εκτός της πλειοψηφίας έχασε και την ψυχραιμία του. Σηκώθηκε όρθιος και επιτέθηκε λεκτικά στον κ. Μπάλλα. Φωτογραφία από το περιστατικό. Είναι γνωστό από τον καιρό που ήταν δήμαρχος πως ο κ. Σουσούδης χάνει πολλές φορές την ψυχραιμία του και χρησιμοποιεί ακραίες εκφράσεις. Τα βίντεο είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Για την ιστορία απλά και μόνο, στο συμβούλιο της 19-1-2023 ενημέρωσα το Σώμα ως όφειλα και σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού λειτουργίας («ο πρόεδρος ανακοινώνει στο σώμα κάθε έγγραφο που απευθύνεται στο συμβούλιο…») για την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου να ακυρώσει τις 123 και 124/2022 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που προσκάλεσε, προήδρευσε και αποφάσισε ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Μάλιστα ενημέρωσα ότι αυτές ακυρώθηκαν με το σκεπτικό που τους είχα στείλει όταν αρνήθηκα να συγκαλέσω το συμβούλιο για αυτό το θέμα της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ αφού άλλωστε για αυτά είχε αποφασίσει ήδη η γενική συνέλευση αυτής που είναι αρμόδια εκ του νόμου. Τα ίδια τους είχε πει και η νομικός σύμβουλος του Δήμου Άνδρου κ. Αικατερίνη Κυρτάτα. Εκείνοι όμως στον βωμό της μικροπολιτικής και εκμεταλλευόμενοι την πλειοψηφία που έχουν στο  Δ.Σ έκαναν το συμβούλιο.

Μας χάρισαν έτσι υπέροχες στιγμές γέλιου αφού δεν ήξεραν τι συζητούσαν και τελικά ακυρώθηκαν και οι δύο αυτές αποφάσεις τους με το σκεπτικό που τους είχα αναπτύξει στην άρνηση μου.  

Μετά ταύτα επικράτησε πανικός, κραυγές και απελπισία στην αντιπολίτευση που προσπάθησε με πολλά τεχνάσματα να ανατρέψει τα πράγματα και δεν το πέτυχε. Απλά πέτυχε τελικά να μένουν απλήρωτοι μέχρι και σήμερα  οι άνθρωποι στους οποίους χρωστάει η Αναπτυξιακή Άνδρου. Ροντέο και πάλι το συμβούλιο.

Τους ζήτησα λοιπόν στο μέλλον όταν ένα θέμα του συμβουλίου έχει νομική φύση να ακούνε του νομικούς (εμένα και την κ. Κυρτάτα, νομικό σύμβουλο του Δήμου) και όχι γιατρό και πυροσβέστη (Σουσούδη και Καπάκη) τους οποίους να ακούνε στα θέματα της αρμοδιότητας τους. 

Άλλη μια φωτογραφία εκείνο από το μακρινό, αλλά και σημαντικό περιστατικό, που σηματοδοτεί την πλήρη αποδιάρθρωση της δημαρχίας Σουσούδη ενάμιση χρόνο πριν το τέλος της θητείας του. Τώρα στην αντιπολίτευση σηκώνει όσο μπορεί τις αντιπολιτευτικές κορώνες και επιχειρεί να εμποδίσει κάθε εξέλιξη σε μια προσπάθεια αποσιώπησης της αποτυχημένης δημαρχίας του.

Στο σημείο αυτό αποχώρησε με φωνές περί αίσχους ο κ. Τρανάκος, που δεν είναι ούτε γιατρός ούτε πυροσβέστης!!! Ακολούθησε και ο κ. Σουσούσης, που είναι γιατρός!!! Σε εκείνη την μεγαλειώδη στιγμή θυμήθηκε και η κ. Τσατσομοίρου να απαντήσει σε μία τοποθέτηση του κ. Γιαννίση για τον κ. Σουσούδη που είχε γίνει στο προ μηνός σε άλλο συμβούλιο!!!. Απαντώντας λοιπόν η κ. Τσατσομοίρου παραλληλίζει τον κ. Γιαννίση με τον Χίτλερ!!! Λέγοντας ότι: ο κ. Γιαννίσης μιλά χωρίς να διαβάζει χειρόγραφο κείμενο, αλλά και ο Χίτλερ ήταν άριστος ρήτορας!...

Όλοι οι παραπάνω - που έκαναν ροντέο το προχθεσινό συμβούλιο - κατάφεραν να μην συζητήσουμε την απαραίτητη τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος για να λάβουμε την πρωτοφανή χρηματοδότηση αλλά και να περάσει στα ψιλά το σοβαρό θέμα για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών του νησιού μας. 

Αργότερα σίγουρα θα κατηγορούν εμάς και για αυτό. Ζήτησαν να πάει το θέμα της τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος μετά από 5 μέρες με την μορφή του τακτικού συμβουλίου. Έτσι και έκανα. Το θέμα της τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος πήγε σε συμβούλιο την Δευτέρα 23-1-2023 με πρόσκληση που εξεδόθη την ίδια μέρα 19-1-2023 το βράδυ με τακτικό συμβούλιο.

Για να δω αν θα έρθετε κύριε Σουσούδη σε  αυτό το συμβούλιο που ζητήσατε ή δεν θα έχουμε απαρτία από τις απουσίες σας; Απλά ρωτάω. Την απάντηση θα την έχουμε αύριο...

Κύριε Σουσούδη οι απειλές με εισαγγελείς δεν με φοβίζουν, αφού εγώ πρώτος προσφεύγω σε αυτούς για όλα τα θέματα παρανομίας. Θα έχει μεγάλο όμως ενδιαφέρον αν προσφύγετε για την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και των προγραμματισμένων και εγκριθέντων έργων στον εισαγγελέα. ‘Άλλωστε άνθρωπος είναι και αυτός, θα θέλει με κάτι να γελάσει… 

ΥΓ1. Ουδέποτε προέβην σε σχολιασμό επαγγελμάτων πόσο μάλλον να χλευάσω κάποιο απ αυτά ως κατώτερο του δικού μου. Έχοντας 36 χρόνια δικηγορίας, ακόμα και ο χειρότερος όλων να ήμουν, και μόνο λόγω εμπειρίας οφείλουν κάποια άτομα που το ΠΑΙΖΟΥΝ ειδήμονες να με ακούνε. Τέλος όσον αφορά οικογένειες, ουδέποτε πρόσβαλα κάποια όπως αναφέρετε στο οργίλο και απελπισμένο κείμενο σας, αντίθετα έχω δεχθεί εγώ επιθέσεις στο παρελθόν για την δική μου και τα παιδιά μου βρέθηκαν έρμαια σχολιασμών από ανεγκέφαλους.

ΥΓ2. Τελειώνοντας μην τα βάζετε με εμένα εσείς και κάποια μέλη της παράταξης σας, επειδή κατρακυλάτε παράλληλα με τον κ Καπάκη. Απλά τώρα έχει γίνει κατανοητό πως η Άνδρος μπορεί με δουλειά και με συνεργασία με την Περιφέρεια, με τα Υπουργεία και με δωρητές να λάβει ποσά που δεν τα είχατε καν φανταστεί εσείς. Συνεπώς μετά ταύτα, φυσικό και επόμενο, είναι να βγάλει βρώμα η ιστορία ότι... ξοφλήσατε!...