Να μην θυσιαστεί  η  Άνδρος  στον βωμό των δημοτικών εκλογών

Του Κυριάκου Θωμά

Οικονομολόγου - π. Δημάρχου-π. Προέδρου Δ.Σ.

 

(Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την ορκωμοσία της διοίκησης Σουσούδη την Παρασκευή 23/8. Τότε οι εικονιζόμενοι, Χρήστος Βουραζέρης και  Κυριάκος Θωμάς, αποτελούσαν του δύο βασικούς πολιτικούς στυλοβάτες του. Ο Κυριάκος Θωμάς π. Δήμαρχος Υδρούσας, είχε πολιτευτεί μαζί του από το 2010 και πήρε 908 ψήφους και ήταν επίσης βασικός πολιτικός σύμβουλος του και το 2014 περίπου 700 ψήφους. Ανέλαβε μετά τις εκλογές του 2014 τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Παραιτήθηκε και αποχώρησε τον Μάρτιο του 2016 διαφωνώντας με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του Θ. Σουσούδη. Εξέφρασε και εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του Θ. Σουσούδη. Ο Χρήστος Βουραζέρης υπήρξε δημοτικός σύμβουλος Κορθίου με 350 ψήφους το 2010 και πρώτος δημοτικός σύμβουλος Άνδρου με 800 ψήφους το 2014. Ανέλαβε Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Παραιτήθηκε και ανεξαρτητοποιήθηκε το Νοέμβρη του 2017 για τους ανερμάτιστους πολιτικούς χειρισμούς του Θ. Σουσούδη, που οδήγησαν στην διάλυση της Αναπτυξιακής Άνδρου. Εξέφρασε και εκφράζει δημόσια τις διαφωνίες του με την καταστροφική πολιτική του Θ. Σουσούδη. Από το 2019 μέχρι σήμερα βασικοί πολιτικοί στυλοβάτες του Θ. Σουσούδη είναι ο Γ. Καπάκης και η ομάδα του - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Με θλίψη και απογοήτευση παρακολούθησα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Ιανουαρίου 2023 έναν πρώην Δήμαρχο της Άνδρου, τον Θ. Σουσούδη , να μην επιτρέπει ΟΥΤΕ να συζητηθεί η λήψη νέων χρηματοδοτήσεων για το Νησί μας. Δικαιολογία αποτέλεσε ότι δεν του άρεσε η διαδικασία με την οποία ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο! Διάβασα  ανακοίνωση του με την οποία «διαρρηγνύει τα ιμάτιά του» για τις απ’ ευθείας αναθέσεις της διοίκησης Λοτσάρη!  Από κοντά και αντίστοιχη ανακοίνωση του Γ Καπάκη. 

«Ασυδοσία» «σκάνδαλο» «σπατάλη» οι «φοβεροί» τίτλοι και των δύο χωρίς βέβαια στοιχεία και αποδείξεις. Στόχος σαφής:  να μην γίνει κανένα έργο μέχρι τις εκλογές. Καταγγελίες προς κάθε κατεύθυνση.

Από τον Γ Καπάκη το περίμενα. Ήταν η τακτική που εφάρμοσε απέναντι στον Θ Σουσούδη μέχρι 30 μέρες πριν τις εκλογές του 2019. Θυμάμαι ακόμα  τα έγραφα που έκανες  εσύ Θεοδόση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και ζητούσες να προστατεύσει η Κρατική Διοίκηση  τον Δήμο και τους εργαζομένους από τις καταγγελίες του Γ Καπάκη. Ζητούσες να  μείνει χρόνος στους εργαζομένους να δουλέψουν για το Νησί μας και να μην απαντάνε μόνο στις καταγγελίες του.

Κάπως έτσι για παράδειγμα σταμάτησε η τσιμεντόστρωση του δρόμου προς Πισωλιμιώνα. Δρόμος ο οποίος θα είχε τσιμεντοστρωθεί με δωρεά ιδιώτη σταμάτησε το 2018-2019, για τυπικούς λόγους, μετά από καταγγελία της ομάδας Καπάκη. Κατ ουσία  μόνο και μόνο για να μην κάνει έργο τότε ο Θ Σουσούδης. Και έρχεσαι εσύ σήμερα Θεοδόση -ως άριστος μαθητής του Γ Καπάκη-και κάνεις ακριβώς το ίδιο. Καταγγελίες για  ανύπαρκτα πράγματα μόνο και μόνο για να σταματήσεις τα έργα.

Αναρωτιέμαι πως μπορείς να μιλάς για απ’ ευθείας αναθέσεις όταν:

- Έκανες - με συντηρητικούς υπολογισμούς - απ’ ευθείας αναθέσεις άνω των 9 εκατ. ευρώ(!!) κατά την διάρκεια της θητείας σου

- Υπήρξες ίσως ο πρωταθλητής των κατατμήσεων με πάνω από 3.500 αναθέσεις.

- «Ονόμασες» τα πάντα «εργασίες» και «προμήθειες» για να μπορείς να κάνεις απ’ ευθείας αναθέσεις!

- Έχεις ρωτηθεί κατ’ επανάληψη που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα. Η απάντηση είναι μόνιμα: θα σας πω… Ακόμα όμως και μετά τέσσερα χρόνια δεν  έχεις πει ΤΙΠΟΤΑ!!!

- Ποτέ δεν δημοσιοποίησες  τους διαγωνισμούς που έκανες ο ίδιος ως Δήμαρχος στα 5 χρόνια της θητείας σου, γιατί πολύ απλά ΠΟΤΕ δεν έκανες «κανέναν» διαγωνισμό. 

Αποκρύπτεις σήμερα ότι:

- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θέτει το Νησί η Πολιτεία και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν το θέτει ο Δήμαρχος. Όταν το Νησί είναι σε έκτακτη κατάσταση προβλέπεται ΝΟΜΙΜΑ η ανάθεσή των έργων με την διαδικασία  της ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ! Στη διαδικασία ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ καλεί  ο Δήμος εργολάβους να δώσουν προσφορές και κάθε έργο ανατίθεται με έκπτωση.

- Σε όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα, η όποια έκπτωση του εργολάβου, δεν επιστρέφει στον Δήμο για να κάνει περισσότερα έργα. Η έκπτωση πάει στο ευρωπαϊκό ή ελληνικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το έργο. Όμως εσύ Θεοδόση λες ψέματα ή ακόμα δεν  έχεις καταλάβει - μετά από 20 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – πως τα χρήματα της έκπτωσης δεν γυρνάνε στο ταμείο του Δήμου.

- Αντιθέτως με τα χρηματοδοτούμενα έργα, τα χρήματα που μπαίνουν στο Ταμείο του Δήμου, όπως η ΣΑΤΑ, η οποία δίδεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, η διοίκηση σου δεν  τα αξιοποίησε.  Σήμερα με τα χρήματα αυτά γίνονται διαγωνισμοί για μεγαλύτερα έργα στο σύνολο του νησιού. Γίνονται  έργα που αποδίδουν, ενώ συνάμα γίνεται και οικονομία στα χρήματα του Δήμου, αφού σ αυτήν την περίπτωση πράγματι η έκπτωση παραμένει στο ταμείο για νέα έργα και δράσεις.

-Το επιχείρημα ότι εσύ έκανες απ’ ευθείας αναθέσεις σε μικρά έργα ενώ, η διοίκηση σήμερα κάνει σε μεγάλα έργα δεν είναι υπέρ σου. Όταν κάνει κανείς απ’ ευθείας αναθέσεις σε μικρά έργα ( όπως έκανες εσύ) αυτά εκτελούνται χωρίς μελέτη, επίβλεψη, παραλαβή από μηχανικό. Όταν αντίθετα γίνεται  απ’ ευθείας ανάθεση ( όπως γίνεται σήμερα με διαπραγμάτευση) σε ένα μεγάλο έργο, τότε και εκπτώσεις δίνονται από τον ανάδοχο και  μελέτη υπάρχει, καθώς και  επίβλεψη από μηχανικό και γίνονται στο τέλος επιμετρήσεις και παραλαβή από την τεχνική υπηρεσία.

Ποιος σπατάλησε λοιπόν χρήματα σε απ’ ευθείας αναθέσεις τα τελευταία χρόνια στο Νησί; Προφανώς κατασπαταλήθηκαν χρήματα την περίοδο 2014-2019. Είναι σαφές και το επιβεβαιώνεις  μόνος σου Θεοδόση.

Μετά απ’ όλα αυτά:

ΖΗΤΑΣ μονότονα τώρα εδώ και 4 χρόνια η ΣΑΤΑ να σπάσει σε μικρά έργα. Λογικό αυτό έχεις μάθει. Να γίνονται μικροέργα  με κατατμήσεις, και να μην υπάρχει ένα συνολικό έργο για το νησί.

ΖΗΤΑΣ να  δοθεί η ΣΑΤΑ με απ’ ευθείας αναθέσεις και όχι με διαγωνισμούς. Αναμενόμενο αφού ποτέ δεν έκανες διαγωνισμούς για την ΣΑΤΑ εξυπηρετώντας μικροσυμφέροντα.

ΖΗΤΑΣ να συνεχίσει ο Δήμος να κοροϊδεύει τους πάντες και κυρίως τους Προέδρους των Κοινοτήτων, όπως έκανες εσύ επί 5 χρόνια, αφού αυτή η πολυδιάσπαση των χρημάτων, εκτός από παράνομη, είναι και ατελέσφορη. Δεν οδηγεί πουθενά. «Μάρτυρας» η ανυπαρξία σημαντικών  έργων σε όλα τα χωριά κατά την θητεία σου.

Θεοδόση Σουσούδη τόσο εσύ όσο και ο Γιάννης Καπάκης-σε απόλυτη αρμονία μεταξύ σας -γράφετε ολόκληρες «πραγματείες» για το πως θα καθυστερήσουν τα έργα στο νησί ή ακόμα καλύτερα για το πως δεν θα γίνουν καθόλου!

Κρίμα!

Αυτό που έχει ανάγκη το Νησί είναι να βοηθήσουμε όλοι την διοίκηση να κάνει έργα και δράσεις που αναβαθμίζουν την Άνδρο! Ίσως βεβαία τα έργα που γίνονται να είναι τελικά αυτό που ενοχλεί. Ασφαλτοστρώσεις, νέα σχολεία, δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης, παιδικούς σταθμούς και παιδικές χαρές, ανακατασκευές εγκαταλειμμένων δημοτικών κτιρίων κτλ.

Οι πολίτες  διαβάζουν, ενημερώνονται, καταλαβαίνουν και γνωρίζουν. Υπάρχει πληροφόρηση. Οι «απαντήσεις» για λογαριασμό της αντιπολίτευσης από ανώνυμα ή και επώνυμα παπαγαλάκια του διαδικτύου δεν πείθουν κανένα. Το ίδιο και η λάσπη τους, με ανώνυμα κείμενα  και με συνεχείς προσωπικές επιθέσεις στο facebook. Ή, ακόμα και μέσα από τις σελίδες των δημοτικών παρατάξεων: της δικής σου Θεοδόση και του συνοδοιπόρου σου Γ Καπάκη.

Η Άνδρος έχει διοίκηση, αλλά χρειάζεται και αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση, που να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.  Είναι τραγικό λάθος να πιστεύει κανείς ότι οι  πολίτες  είναι αμνήμονες.

Η σαφής έλλειψη πειστικού πολιτικού αφηγήματος έχει μετατρέψει την αντιπολίτευση σε καταγγέλλουσα των πάντων. Με στόχο την πλήρη αδράνεια του Νησιού. Το σταμάτημα των έργων.  Και μέσα από την αποτυχία του Νησιού την διεκδίκηση της ψήφου των Πολιτών

Μια παλαιοκομματική μέθοδος της δεκαετίας του ’80 ή ακόμα παλαιότερης. Λογική κατάληξη Θεοδόση με τους συνεταίρους που  έχεις αποκτήσει τα τελευταία χρόνια.

Σ αυτήν την μακρά προεκλογική περίοδο  που επιλέξατε  εδώ και 3 ολόκληρα χρόνια εσύ Θεοδόση και ο συνοδοιπόρος σου Γ Καπάκης  αδιαφορώντας για το νησί, οφείλουμε όλοι εμείς που είχαμε και έχουμε λόγο στα κοινά να  προστατεύσουμε την Άνδρο. Να μην την θυσιάσουμε για μια χούφτα  ψήφους.