Ξεκινάνε…., ποιοι και για που;

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΩΜΑ

Οικονομολόγου, π. Δημάρχου Υδρούσας, π. Προέδρου ΔΣ Άνδρου

 Ξεκινάμε!

Με αυτή την φράση έκλεισε την πολύ-αναμενόμενη εδώ και καιρό ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ο Θ Σουσούδης.

Ξεκινάει όμως τι και προς τα που;

Μετά από 20 σχεδόν χρόνια στην πολιτική η αλλαγή του μισού ονόματος μιας δημοτικής παράταξης δεν αποτελεί αλλαγή και ανανέωση. Περισσότερο μοιάζει προσπάθεια διαγραφής του παρελθόντος παρά ένα νέο ξεκίνημα.

Κάθε νέο ξεκίνημα απαιτεί νέες ιδέες, αυτοκριτική αλλά και στήριξη του έργου του παρελθόντος, που πρέπει να αποτελούν την βάση για το μέλλον.

Αυτοκριτική δεν υπήρξε αφού η γενικόλογη φρασεολογία του στυλ κάναμε λάθη χωρίς να αναφέρει κάποιος πια συγκεκριμένα είναι αυτά τα λάθη δεν αποτελεί αυτοκριτική

Την ίδια στιγμή έγινε ένα «άλμα στον χρόνο» με τον Θ. Σουσούδη να προσπαθεί να διαγράψει ότι υπήρξε δημοτικός σύμβουλος, αντιπολίτευση, Δήμαρχος. Με συγκεκριμένες επιλογές. Για τις οποίες δεν είπε λέξη. Και δω γενικόλογα ανέφερε ότι έγιναν έργα! Ποια; Και πολλά ήταν έτοιμα! Ποια; Και η παρούσα διοίκηση αργεί να ολοκληρώσει! Τι;

Βέβαια δεν θα έλειπε η γνωστή καραμέλα περί απ’ ευθείας αναθέσεων. Η γνωστή κατηγορία προς την σημερινή διοίκηση ότι προχώρησε σε απ’ ευθείας αναθέσεις έργων ύψους 3 εκατ. ευρώ από κάποιον ο οποίος έκανε πάνω από 9 εκατ. απ’ ευθείας αναθέσεις! Τα 3 εκατ. ευρώ απέδωσαν συγκεκριμένα έργα. Είναι εκεί και είναι μετρήσιμα. Τα 9 εκατ. ευρώ πήγαν σε χιλιάδες κατατμήσεις που δεν ολοκλήρωσαν τίποτα. Χάθηκαν. Αυτά είπε κι αυτά δεν είπε. Είπε γενικότητες λοιπόν και ο καθένας ότι κατάλαβε, κατάλαβε…

Ποιες είναι όμως οι προτάσεις για το αύριο του νησιού;

Και δω γενικόλογη έκθεση ιδεών. Πρόταση σημαίνει κοστολόγηση, διαδικασία, αρχή, μέση και τέλος. «Το γενικώς θα κάνουμε» αφορά προγράμματα των περασμένων δεκαετιών. Τίποτα δεν έχει να προσφέρει στο νησί. Ξεκίνησε με γενικότητες κάποτε. Συνέχισε με γενικότητες. Πολυδιασπάστηκε με γενικότητες. Έκανε αντιπολίτευση με γενικότητες. Και σήμερα – μετά 20 χρόνια – «λες και δεν πέρασε μια μέρα» συνεχίζει με γενικότητες και καταγγελίες. Του φταίνε όλοι. Δεν φταίει πουθενά ο ίδιος.

Καμιά συγκεκριμένη πρόταση δεν ακούστηκε στην ομιλία του για τα απορρίμματα, για τα νερά, για τις ανεμογεννήτριες, για το οδικό δίκτυο, για την οικονομική ανάπτυξη, για το χωροταξικό του νησιού.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, δηλαδή…

Όλα θα ειπωθούν στην πορεία. Φαντάζομαι πως περιμένει να τα πει λίγο πριν τις εκλογές όπου όλα τότε πολύ μικρότερη αξία θα έχουν μέσα στην ένταση και στην πόλωση της περιόδου.

 

Από κοντά αλλά και δήθεν από μακριά και η ομάδα  Καπάκη!

Πέρασαν 3,5 χρόνια απόλυτης συμπόρευσης των Γ Καπάκη-Θ Σουσούδη σε όλα! Στην Αναπτυξιακή, στις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου, στην άρνηση τους στον Αναπτυξιακό Οργανισμό, στην σπέκουλα περί των δήθεν απ’ ευθείας αναθέσεων, στην ανυπαρξία προτάσεων, στις προσπάθειες να σταματήσουν ότι έργο έγινε και γίνεται και στη βιοτεχνία αγωγών για φίμωση των μέσων ενημέρωσης.

Μόλις προχτές το βράδυ αρχίζει η προσπάθεια να πειστούμε ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους!!!

Η Άνδρος της Ζωής τους  βγάζει ανακοίνωση ότι θα είναι παρούσα χωρίς όμως να μας λέει ο ίδιος ο Γ Καπάκης εάν θα είναι παρών ο ίδιος!

Βροχή τα τηλέφωνα σε συντοπίτες να αναλάβουν την αρχηγία της παράταξης της Ζωής τους! Κληρονομική διαδοχή, απ’ ευθείας ανάθεση ή απλά παλιά κόλπα να συσπειρώσουμε κόσμο; Θα δείξει……

Εσχάτως μάλιστα η Άνδρος της Ζωής τους προχώρησε σε ανακοίνωση-απειλή εναντίον της παραπληροφόρησης! Προσπάθεια επιβολής «σιγής ασυρμάτου». Μάλιστα…

Τις τελευταίες ώρες και μετά από 3,5 χρόνια συμπόρευσης όλοι στην Άνδρο της Ζωής τους διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι καμία σχέση δεν έχουν με τον Θ Σουσούδη. Ξαφνικά κοιτιούνται από απέναντι!!!

Μην κάνετε δηλώσεις παιδιά και εκτίθεστε, κρατείστε και μια πισινή, πολιτική είναι αυτή!!

Οι «εξαφανισμένοι  πολιτικά» Β Αδάμης – Σ Τσαούσης δεν εμφανίστηκαν στην συγκέντρωση του Θ Σουσούδη.  Μετά από 3,5 χρόνια ομοτράπεζοι και συνοδοιπορούντες κρατάνε αποστάσεις. Μετράνε αποστάσεις και υπολογίζουν τι τους συμφέρει. Να υπάρξει μια τρίτη παράταξη μπας και κοντύνουν τον σημερινό δήμαρχο των έργων. Υπολογισμοί μιας άλλης εποχής.

Εδώ θα είμαστε και το επόμενο διάστημα να τα ξαναπούμε!

Να δούμε τι θα τους κάτσει τώρα που δεν υπάρχει η απλή και διαλυτική αναλογική. Και που πια δεν υπάρχει «η μια εκτός περιοχής ψήφος». Που με την γνωστή «γραμμή» της Άνδρος  της Ζωής τους κατάφερε και εξέλεξε δύο καταψηφισθέντες στην περιοχή τους, αλλά που έλαβαν βοήθεια από το απέναντι κοινό. Ο λόγος για τους απεραντολογούντες και προχειρολογούντες Β. Αδάμη και Σ. Τσαούση, που εξελέγησαν σε Χώρα και Κόρθι με μεταφερόμενους ψήφους!   

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά μπορούμε να δούμε πως η προεκλογική περίοδος που για τις ομάδες Θ. Σουσούδη και Γ. Καπάκη δεν τέλειωσε ποτέ από το 2019!

Τώρα βέβαια πρέπει να προσθέσουμε στα παραπάνω και τις προσωπικές στρατηγικές, τις κομματικές γραμμές, τις παραταξιακές λογικές ενός εκάστου.

Τι λείπει σήμερα; Αυτό που δεν είχαμε επί 3,5 χρόνια έναν ουσιαστικό διάλογο για τα προβλήματα και το μέλλον του Νησιού. Δεν είχαμε και δεν έχουμε και από τους δύο συνοδοιπόρους επί 3,5 χρόνια σοβαρές προτάσεις, δρομολόγηση λύσεων, που θα βοηθούσαν την Άνδρο.

Όλα αυτά τα θυσίασαν χρόνια τώρα και θα συνεχίζουν να τα θυσιάζουν στον βωμό των άγονων και προσωπικών αντιπαραθέσεων για μια χούφτα ψήφους!

Το σύνθημα τους θα μπορούσε να είναι: Για την καρέκλα, ρε γαμώτο!