Aπλή αναλογική και απλή λογική συνέτριψαν τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Πάνου Σταθόπουλου

Αναδημοσίευση συνέντευξης στον Γιώργο Φυντικάκη – Liberal.gr

 

- Πόσες έδρες θα έβγαζε η ΝΔ αν οι εκλογές αυτές είχαν γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής αντί για απλή αναλογική;

Η ΝΔ με ποσοστό πάνω από 40% θα έκανε κυβέρνηση και με τεράστια πλειοψηφία 172 εδρών, καθώς η νέα Βουλή είναι πεντακομματική. Άλλωστε με το σύστημα του εκλογικού μπόνους της ενισχυμένης αναλογικής, από ποσοστό 40% και πάνω για το πρώτο κόμμα, είναι βέβαιη η αυτοδυναμία του. Αν μας δείχνουν κάτι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ότι οι πολίτες με την εκλογική τους συμπεριφορά του απέρριψαν και  το σύστημα της απλής αναλογικής.

Δεν μέτρησαν καθόλου για τους ψηφοφόρους οι προτάσεις για «κυβερνήσεις συνεργασίας» που άκουσε να πέφτουν στο τραπέζι, ενώ αποδεικνύονταν ανέφικτες σε σχέση με όσα έλεγαν τα ίδια τα κόμματα που υποτίθεται ότι θα «συνεργάζονταν».

 

- Εννοείτε ότι οι προτάσεις από «κυβέρνηση συνεργασίας» και «ανοχής» μέχρι «ειδικού σκοπού» λειτούργησαν ως μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ακριβώς, η απλή αναλογική συνέτριψε τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνοντας το διακύβευμα αυτών των εκλογών, την συγκυρία, τις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι, το εκλογικό σώμα έδωσε μια εκκωφαντική απάντηση υπέρ του κόμματος, το οποίο εμπιστεύεται να τον κυβερνήσει. Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ότι η προτίμηση του υπέρ του πρώτου κόμματος δεν μπορεί να εμποδίζεται από τα όποια τερτίπια του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής.

Επομένως, η ψήφος είναι μια απάντηση και για το σύστημα με το οποίο έγιναν οι εκλογές. Κανείς θα περίμενε να είχε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση από αυτές τις εκλογές, αποφεύγοντας μια ταλαιπωρία για τη χώρα, ενός μηνός, μέχρι να αναδειχθεί ο νικητής των εκλογών.

 

 

- Από πότε είχαμε να δούμε σε εκλογές στην Ελλάδα τέτοια διαφορά;

Αν εξαιρέσουμε τις έκτακτες και ειδικές συνθήκες του 1935, 1946, όπως και τις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης το 1974, θα πρέπει να γυρίσουμε στο 1928 όταν ο Βενιζέλος είχε κερδίσει με 23 μονάδες διαφορά. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σπάνιο να βλέπουμε αύξηση των ποσοστών ενός κόμματος που ήδη κυβερνά, με συντριβή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αύξηση των ποσοστών μιας κυβέρνησης είχε ξανασυμβεί το 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ πήρε περισσότερο έναντι των εκλογών του 1996, ωστόσο πολύ περισσότερο είχε πάρει και το δεύτερο κόμμα, η ΝΔ. Δεν θυμάμαι να ανεβάζει μια κυβέρνηση τα ποσοστά της και η αντιπολίτευση να χάνει 11,5%, αποτελεί πραγματικό «σεισμό»!

 

- Έχει ωριμάσει τόσο πολύ η ελληνική κοινωνία που δεν θέλει περιπέτειες; Είναι τα αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου; Που αποδίδεται αυτά τα αποτελέσματα;

 

Αποκάλεσα τα αποτελέσματα σεισμό και τα συνδυάζω με τις  διπλές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου 2012, όταν επίσης είχαμε μιλήσει δικαιολογημένα για σεισμό. Στην ουσία, ο νέος αυτός «σεισμός» τείνει να επαναφέρει τα πράγματα εκεί που περίπου ήταν την προηγούμενη δεκαετία. Όπως ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από μια δεκαετία καβάλησε το ρεύμα της οργής για να παίξει το ρόλο κόμματος εξουσίας, έτοιμο να κυβερνήσει με διαφορετική ρότα από εκείνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τώρα προφανώς εγκαταλείπεται από το εκλογικό σώμα.

Και αυτό, καθώς και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ επί μια 4ετία είχε εγκαταλείψει την πολιτική λογική, αντιπολιτευόταν ακραία την κυβέρνηση, επιχειρούσε να την παρουσιάσει ως τη χειρότερη που έχει ποτέ γνωρίσει ο τόπος, κατήγγειλε τα πάντα, γεγονός που ήταν αναξιόπιστο ακόμη και για τους οπαδούς του. Μιλούσε τη γλώσσα του παραλογισμού, έλεγε στον κόσμο της Αριστεράς πράγματα, τα οποία ούτε ο ίδιος μπορούσε να αποδεχθεί. Αυτό τιμωρήθηκε.

- Κλείνει οριστικά ένας πολιτικός κύκλος; 

Μαζί και με την μη είσοδο στη Βουλή του Βαρουφάκη, κλείνει ένας πολιτικός κύκλος. Χάνει συνολικά η λογική που διέπει τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μέρα 25. Κλείνει σαφώς αυτός ο κύκλος, ενώ, είναι πιθανό οι επόμενες εκλογές να έχουν διαφόρων ειδών νέες εκπλήξεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν το νέο κομματικό σύστημα της χώρας. Σε αυτό το νέο τοπίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξαναπαίξει ρόλο παρόμοιο με αυτόν της τελευταίας δεκαετίας. Η ελληνική κοινωνία στέλνει το μήνυμα ότι επιστρέφει στην κοινή λογική, τελείωσαν οι παραλογισμοί και τα παραμύθια.