Η Άνδρος γύρισε σελίδα. Το προς τα που, μένει να φανεί…

 

Ημέρες εκλογών στην Άνδρο...

Η Άνδρος γύρισε σελίδα. Μια τυπική φράση, που μπορεί να σημαίνει πολλά. Μπορεί να σημαίνει και τίποτα. Γύρισε την πλάτη οριακά στον νυν δήμαρχο κι επέστρεψε πίσω στον πρώην δήμαρχο. Για 27 ψήφους είπε ΟΧΙ στην νέα πορεία που χάραξε πριν τέσσερα χρόνια ο Δημήτρης Λοτσάρης. Μια πορεία μελετών και έργων, που «αναστάτωσαν» το νησί. Και δέχτηκαν σκληρή κριτική. Είτε γιατί «άργησαν»! Είτε γιατί δεν «έγιναν όλα»! Είτε γιατί "έγιναν" κι ενόχλησαν αυτούς που πέρασαν και δεν ακούμπησαν! Και το νησί επέστρεψε πίσω στην «θαλπωρή της ηρεμίας» και του ενός έργου τον χρόνο, για να μην ταραζόμαστε…

Για του λόγου το αληθές: ο Δ. Λοτσάρης πήρε ένα πρόγραμμα από τον τότε κλυδωνιζόμενο Θ. Σουσούδη (είχε μείνει με 6 συμβούλους από τους 13) με προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ. Και το έφερε στο τέλος της τετραετίας του στα 25.000.000 ευρώ. Αυτά είναι τα υπό εκτέλεση έργα σήμερα.

Η Άνδρος διάνυσε όλη αυτή την διαδρομή από το 1,6 εκατ ευρώ στα 26 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα κλίμα δύσκολο, μειοψηφικό και εχθρικό στο δημοτικό συμβούλιο. Το παλιό δεν είχε καταθέσει τα όπλα του. Αναδυθήκαν αυτά τα χρόνια όλοι οι παλιοί ξεπερασμένοι τοπικισμοί (οι Χωραϊτες και οι άλλοι). Οι παλιοί ταξικοί διαχωρισμοί (ο ταβερνιάρης και ο γιατρός, οι ισχυρές φαμίλιες και οι άλλες)! Αλλά και οι εμφυλιοπολεμικές αντιπαλότητες (τα μιάσματα και οι καλοί)! Όλα αυτοί που τα κυοφορούσαν επί 4ετία οι της αντιπολίτευσης δεν είχαν πει τον τελευταίο λόγο τους.

Στις εκλογές του 2023 αντιπαρατέθηκαν δύο αντίθετες νοοτροπίες: αυτή της παραγωγικής Άνδρου (του τι μπορεί να κάνει κάποιος) με την άλλη του τοπικισμού, της ταξικότητας και της εχθροπάθειας της σοσιλμιντιακής Άνδρου (από ποια περιοχή είσαι και ποια είναι η φαμίλια σου) ! Λίγο ρατσιστική η δεύτερη, αλλά δεν πειράζει αν την λένε οι οι "φαμίλιες" και οι παρατρεχάμενοι τους!!!

Η πρώτη νοοτροπία ήθελε να συνεχίσει το έργο που γινόταν. Και να αλλάξει την Άνδρο και τις νοοτροπίες. Η δεύτερη ήθελε να επιστρέψουν στην «παλιά καλή ηρεμία» αλλοτινών εποχών. Και στη σιωπή των αμνών! Αυτά αποτυπώθηκαν και στους προεκλογικούς λόγους και στις προεκλογικές προτάσεις των δύο υποψηφίων. Οι μεν πρόταξαν απολογισμούς και προγραμματισμούς, οι δε την «απαλλαγή» και την επιστροφή στην «υπέροχη ηρεμία» του χτες.

Κέρδισε οριακά η δεύτερη νοοτροπία. Με την βοήθεια και… του κοινού: του αθηναϊκού κοινού! Οι ετεροδημότες που μετακινήθηκαν κατά εκατοντάδες ανέτρεψαν την δημοσκόπηση. Τι ήταν άλλωστε το 7% διαφορά της δημοσκόπησης στους 6.000 ψηφοφόρους ενός νησιού που φθίνει αδιάκοπα εδώ και χρόνια; Μόλις 420 ψήφους διαφορά. Φέρνεις με τις δυνατότητες που έχουν οι Στενιές και η Χώρα πάνω 600 άτομα με εισιτήρια από την Αθήνα εσύ που μπορείς. Και πολύ κάτω από 300 ο αντίπαλος σου, που δεν μπορεί. Και κερδίζουν οριακά την μάχη… οι Στενιές και η Χώρα.

Έτσι κερδίζει «ο καλύτερος»!!! Όπως αποφάνθηκε «σοφός γέροντας» που ζει στη δεκαετία του 1960 αυτοεξόριστος στα Ιμαλάια της Ευρώπης. Βέβαια στην Ευρώπη ο »καλύτερος» ορίζεται από το έργο του. Στην Άνδρο ο «καλύτερος» ορίστηκε από… το μεταφορικό έργο του. Στον 21ο αιώνα ο "καλύτερος" ορίζεται από τις προτάσεις του. Στην Άνδρο ο «καλύτερος» ορίστηκε από τον τοπικισμό παρελθούσης εποχής (οι Στενιες βγάζουν δήμαρχο), τις παλιές ταξικές αντιθέσει (ταβερνιάρης – γιατρός). Κανένα πρόβλημα από εμάς αν μια κοινωνία επιθυμεί να ορίζει με κριτήρια του 20ου αιώνα τους "καλύτερους" της... στον 21ο αιώνα!!!. Έχουν οι κοινωνίες και οι αιώνες τα δίκια τους.

Το Εν Άνδρω έκανε αντιπολίτευση στον πρώην και επερχόμενο δήμαρχο επί χρόνια: για τις αβελτηρίες του, για την αδιαφορία του, για την αναποτελεσματικότητα του, για την εχθροπάθεια του. Αλλά και τον στήριξε σθεναρά στην υπόθεση του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα, όταν τον κατεδάφιζαν και αποχωρούσαν μαζικά οι τότε σύμβουλοι του και... σημερινοί συνοδοιπόροι του!!! Να δούμε τι θα κάνει με τις υποσχέσεις του ως προς αυτούς. Μπορεί να τα καταφέρει. Μπορεί και όχι. Εμείς απλώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Κι αν χρειαστεί θα σχολιάσουμε. Είτε θετικά είτε αρνητικά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο κ. Σουσούδης με τον δικό του τοξικό τρόπο, τις ατέλειωτες καταγγελίες επί 4ετία εναντίον όλων (και του Εν Άνδρω) κέρδισε τις εκλογές. Μένει να αποδείξει πως μπορεί να διοικήσει αυτή τη φορά. Κάτι που απέτυχε την πρώτη φορά. Ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία. Και οριακά την πήρε. Μένει να δούμε αν μπορεί να την διαχειριστεί. Την πρώτη φορά ήταν δήμαρχος της παρέας του. Μένει να δούμε αν καταφέρει την δεύτερη φορά να γίνει δήμαρχος όλης της Άνδρου. Απομένει βεβαίως να αντιληφθεί ότι κέρδισε μόνο με 27 ψήφους! Σε ένα εκλογικό σώμα και μια κοινωνία βαθιά διαιρεμένη από την δική του επί 4ετία τοξικότητα. Αναμένουμε να δούμε τι μηνύματα πήρε...

Ο κ. Λοτσάρης ως δήμαρχος δημιούργησε με το έργο του τις προϋποθέσεις για μια νέα Άνδρο. Μένει να συνεχίσει αυτό το έργο ως μια σωστή και ορθολογική αντιπολίτευση. Χωρίς την τοξικότητα και την εχθροπάθεια που επέδειξε επί 4ετία ο κ. Σουσούδης. Η Άνδρος εκτός από διοίκηση χρειάζεται και σωστή αντιπολίτευση. Κάτι που στερήθηκε επί 4ετία. Οψόμεθα λοιπόν…

Καλή τύχη στην Άνδρο της επόμενης μέρας…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»