Από την «Λευκή Νύχτα» στην θεμ...
Φωτογραφία από την συνάντηση στην Χώρα.
Πίσω από την κάμερα του Selfie...
 Μετά την Σύρο στην Άνδρο. Με την συμβολή του Δήμου Άνδρου - που βρήκε χορηγία από το ξενοδοχείο Περάκη και έτσι ανταποκρίθηκε στην πρόταση του τηλεοπτικού παιχνιδιού Selfie της ΕΡΤ - το νησί ξαφνικά ζωντάνεψε, πήρε χρώμα, άρχισαν οι ετοιμασίες, οι χορωδίες, οι χοροί. Ήρθαν οι κάμερες του Selfie και ένα κοιμισμένο - το Νοέμβριο - νησί ξύπνησε. Και μπήκε στο παιχνίδι... 
Το Selfie στην Άνδρο!!!...
 Σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου το τηλεπαιχνίδι της ΕΡΤ Selfie είναι στην Άνδρο και κάνει γυρίσματα στην Χώρα με δύο παίκτριες από το νησί: την Αμαλία Τηνιακού και την Γεωργία Ξανθού. Το Εν Άνδρω ήταν εκεί σήμερα το πρωί στην σχετικά πολύβουη Χώρα και είχε μια συζήτηση με την παραγωγή της εκπομπής. Όλοι δέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό να ποζάρουν και να μιλήσουν για τα γυρίσματα και την Άνδρο. Οι εντυπώσεις από την φθινοπωρινή φύση της Άνδρου άριστες. Οι εντυπώσεις από την εικόνα εξαιρετικές. Και στο τέλος όλο το team πόζαρε για μια αναμνηστική, αλλά και για μια φωτογραφία και ένα βίντεο στο Εν Άνδρω καλώντας τους ανδριώτες σήμερα το απομεσήμερο στις 15:00 στον Αφανή Ναύτη για τα γυρίσματα...
Μεγάλη επιτυχία της θεατρικής ...
Του Βασίλη Πομόνη   Από την καλοκαιρινή παράσταση του Πλούτου της Λαϊκής Σκηνής «Ηθοποιός σημαίνει φως». Το τραγούδι ύμνος του Μάνου Χατζιδάκι στην ανεπανάληπτη και αξεπέραστη εκτέλεση του Δημήτρη Χορν ήταν αυτό που και φέτος χαρακτήρισε την 31η συνάντηση των ερασιτεχνών θεατρανθρώπων του Αιγαίου. Συνάντηση που έγινε στη Ρόδο με όλα και μόνο αυτά, τα πλεονεκτήματα, που προσφέρει σ’ έναν τουριστικό τόπο η έλευση και παραμονή - εκτός σαιζόν μάλιστα – επισκεπτών (700 περίπου διανυκτερεύσεις), που βεβαίως μπορεί και να ξαναρθούν.
Ενίσχυση της ανασκαφής στην Πα...
  Από την συνάντηση της ΓΓ Νησιώτικης Πολιτικής Χ. Καλογήρου με την αρχαιολόγο Λ. Παλαιοκρασσά (ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ: Στην κατάφυτη πλαγιά της Παλαιόπολης είχε αναπτυχθεί η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, που ονομαζόταν Άνδρος. Τα αρχαιότερα ευρήματα από την περιοχή χρονολογούνται στην 4η χιλιετία. Η πόλη όμως οργανώθηκε από τα τέλη του 8ου αι. π.Χ., με περιόδους ακμής τα τέλη του 6ου, τον 5ο και τον 4ο αι. π.Χ. Ιδιαίτερη άνθηση γνώρισε κατά τον 3ο και 2ο αι. π.Χ., ενώ εντυπωσιάζουν τα κατάλοιπα βασιλικών, δηλαδή χριστιανικών ναών του 5ου  αι. μ.Χ. Η πόλη εγκαταλείφθηκε τον 7ο αι. μ.Χ., έχοντας διανύσει ζωή 14 αιώνων. Η αρχαιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Παλαιόπολη, που ξεκίνησε το 1987, έχει αποκαλύψει σε τρία σημεία της κατάφυτης πλαγιάς, τμήματα του τείχους της πόλης, που κτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ., σπιτιών των Ανδρίων, του 4ου-2ου αι. π.Χ., και κυρίως δημόσια κτήρια και πλακόστρωτους δρόμους στο χώρο της αγοράς, δηλαδή του διοικητικού/πολιτικού, εμπορικού και κοινωνικού κέντρου της πόλης - Λυδία Παλαιοκρασσά)
Από τον Στρόφιλα στο Ακρωτήρι ...
Της Χριστίνας Α. Τελεβάντου ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ - 28 Οκτωβρίου 2019   Βραχογραφία έξω (βόρεια)του τείχους του Στρόφιλα με παράσταση επάλληλων πλοίων  (Μια ακόμα επιστημονική δημοσίευση της αρχαιολόγου Χριστίνας Τελεβάντου στο αρχαιολογικό Blog ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ για τον Στρόφιλα. Η δημοσίευση έγινε στις 28/10/19. Συγκρίνει τις βραχογραφίες του Στρόφιλα με αυτές άλλων κυκλαδίτικων νησιών αναδεικνύοντας πέρα από κάθε αμφιβολία την σπουδαιότητα και την μοναδικότητα του οικισμού της Άνδρου. Την αναδημοσιεύουμε προς πληροφόρηση των ανδριωτών που στην συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν να αξιοποιηθεί κάποια στιγμή ένας τόσο ξεχωριστός αρχαιολογικός χώρος που θα βάλει και πρακτικά την Άνδρο στον αρχαιολογικό χάρτη της Ελλάδας και της Ευρώπης με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού μας. Αυτοί που θέλουν τον Στρόφιλα χωματερή είναι λίγοι, δεδομένοι, απομονωμένοι. Η Άνδρος πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Αυτό έδειξαν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών όπου όλοι οι υποψήφιοι πλην ενός έδειξαν θέληση να κάνουν το βήμα της απελευθέρωσης της Σταυροπέδας και του Στρόφιλα από το άγος των σκουπιδιών - Εν Άνδρω)
Ο Άγιος Νικόλαος των ναυτικών....
Ο Άγιος Νικόλαος στο Ρότερνταμ. Αν είσαι Έλληνας κι έχεις ζήσει στο εξωτερικό ξέρεις πολύ καλά πως η εκκλησιά είναι το κέντρο της κοινωνικής ζωής όλων που ζουν εκεί. Είναι κέντρο αναφοράς για πιστούς και... απίστους! Για θρησκευόμενους και... μη θρησκευόμενους! Το βλέπεις και την Ευρώπη και στην Αμερική. Το έζησα: στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Κάνσας Σίτι, στο Ντένβερ. Αν όμως είσαι και από ένα ναυτικό νησί - όπως η Άνδρος - τότε σε πλημμυρίζει η συγκίνηση όταν συναντάς διάσπαρτες ανά την υφήλιο εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Νικόλαο των ναυτικών. Αυτή την ιδιαίτερη συγκίνηση ένιωσα μπροστά στον Άγιο Νικόλαο: την ελληνική εκκλησία του Ρότερνταμ... 
Ανασκαφή Στρόφιλα Άνδρου 2019:...
Στρόφιλας Άνδρου: η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, οικισμός της νεολιθικής εποχής (αεροφωτογραφία). Εικονίζονται ο οικισμός, το αρχαίο λιμάνι (το έχουν θάψει τα σκουπίδια) και το εναλλακτικό λιμάνι του οικισμού (ανάλογα με τον καιρό). (Παρά τις αντιξοότητες του καιρού, των χρημάτων και των σκουπιδιών οι αρχαιολόγοι συνέχισαν και εφέτος τον Σεπτέμβριο 2019 το έργο της ανασκαφής ενός εκ των σημαντικότερων οικισμών του Αιγαίου Πελάγους της νεολιθικής περιόδου. Όπως μας πληροφορεί το blog Ανασκαφή εφέτος ανασκάφηκε ο χώρος δίπλα στο μεγάλο ιερό του Στρόφιλα, το Αψιδωτό Ι. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη ναυτιλιακή ρίζα του οικισμού (καμπυλόσχημα πλοία κλπ). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απεικόνιση ανθρώπινων μορφών με ποδήρες ένδυμα σε στάση δέησης, ενδεχομένως παράσταση λατρευτικού χορού στην ύπαιθρο όπως σημειώνουν οι αρχαιολόγοι. Για μια ακόμα φορά το site μας επισημαίνει την άμεση ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα του ΧΥΤΥ για να απαλλαγεί ο σπουδαιότατος αυτός αρχαιολογικός χώρος του Αιγαίου και της Ελλάδας από το σημερινό άγος. Ελπίζουμε η εφετινή βοήθεια των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών να αποτελέσει μεγαλύτερη κατανόηση της κοινωνίας της Άνδρου στα του αρχαίου πολιτισμού της - Εν Άνδρω)
ΣΥΡΟΣ: Ένας άλλος πολιτισμός γ...
Πολλοί έχουμε πάει πολλές φορές στη Σύρο. Για δουλειές με το δημόσιο μιας και η Ερμούπολη είναι η διοικητική πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Για εκδρομή καθώς η Ερμούπολη είναι από τις πιο όμορφες νεοκλασικές πόλεις της Ελλάδας. Για υποχρεώσεις μιας και είναι έδρα πανεπιστημίου. Για όλων των ειδών τους λόγους μιας και υπάρχει πάντα λόγος να πας σε μια τόσο όμορφη και ιστορική πόλη. Λίγοι όμως θα ξέρετε πως η Ερμούπολη έχει έναν από τους πιο οργανωμένους και εξαιρετικούς σταθμούς για τους επιβάτες που περιμένουν το πλοίο. Ανώτερο και από γνωστούς σιδηροδρομικούς σταθμούς του εξωτερικού!!!