Η Σύρος, η Κρήτη και ο Δομήνικ...
Της Δανάης Μπασαντή   Η εικόνα στην εκκλησιά της Παναγίας των Ψαριανών στη Σύρο με την υπογραφή: "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο δείξας". Το θέμα της εικόνας είναι: «H Κοίμηση της Θεοτόκου». (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στη Σύρο όπου σώζεται το σπουδαιότερο σωζόμενο έργο της Κρητικής περιόδου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου: η Κοίμηση της Θεοτόκου. Το έργο του Θεοτοκόπουλου, στη Σύρο, αποτελεί μαρτυρία της πνευματικής και καλλιτεχνικής προσωπικότητας ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών. Μια προσωπικότητα που είχε, όπως αποδεικνύεται από το ευρεθέν έργο του στην Ελλάδα, διαμορφωθεί πριν φύγει για Βενετία και από εκεί για Ισπανία όπου μεγαλούργησε. Η εικόνα αυτή είναι μια από τις τρεις που διασώθηκαν από την κρητική περίοδο του Ελ Γκρέκο. Την εικόνα αναλύει σε πτυχιακή  εργασία της στο ΕΚΠΑ της Δανάης Μπασαντή, η οποία δούλεψε την εργασία της στη συνέχεια σε λογοτεχνικό ιστορικό βιβλίο με εικονογράφηση για παιδιά. Το βιβλίο εκδόθηκε αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις 24 Γράμματα και το παρουσιάζουμε σε διπλανή ανάρτηση μας. Να σημειώσουμε πως η νεαρή συγγραφέας του κατάγεται από την Άνδρο. Καλοτάξιδο το βιβλίο Δανάη... - "Εν Άνδρω")
"Ο Δομήνικος από την Κρήτη"......
  Πώς ξεκίνησε ο ζωγράφος; Ποιο το σκηνικό της εποχής; Πώς έφυγε από την Κρήτη; Η Δανάη Μπασαντή - με καταγωγή από την Άνδρο - θα μας μεταφέρει σε εκείνη την περίοδο της Κρήτης και θα δείξει με ένα παραμύθι ότι όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, βρίσκεις κατανοητούς και απλούς τρόπους να εξηγήσεις την ιστορία και την τέχνη σε μικρούς και μεγάλους...
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: Στιγμές από το ...
Ήταν ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για την Μονή Παναχράντου αυτό των "Πρωταγωνιστών" του Σταύρου Θεοδωράκη στον Alpha το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας. Το μοναστήρι σε όλη την θεαματικότητα του. Και σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής του. Με την Μονή Παναχράντου της Άνδρου μπήκε τηλεοπτικά ο Alpha στην Μεγάλη Εβδομάδα.  
Δρομολογήθηκε η διάσωση του Πύ...
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥ  Την χρηματοδότηση του έργου «Στερέωση και μερική αποκατάσταση αρχαίου Πύργου στον Αγ. Πέτρο Άνδρου» αποφάσισε και ανάρτησε σήμερα στο Διαύγεια του ΥΠΠΟ η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 450.000,00€ και δικαιούχος είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ: Συναυλία φιλαρμον...
Η συναυλία των δύο Φιλαρμονικών, του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και του Δήμου Χαλανδρίου, στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο, ήταν η τελευταία εκδήλωση των τριήμερων εορτασμών για την Θεοσκέπαστη, την πολιούχο της νήσου Άνδρου. Η Φιλαρμονική του ΜΟΥΣΑ πήρε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει αυτή του Δήμου Χαλανδρίου και να πορευτούν μαζί μουσικά σε αυτό το έντονα εορταστικό τριήμερο. Ήταν μια πρόσκληση που στηρίχτηκε από πολλούς και ανάμεσα τους το Ίδρυμα Κυδωνιεώς, τα καταστήματα Αγοράς, τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, μεμονωμένους χορηγοί, τον Δήμο Άνδρου, το Επαρχείο Άνδρου, την Θεοσκέπαστη της Άνδρου κλπ.  
Oldest City in Europe Is Strof...
By Philip Chrysopoulos Greek Reporter - January 21, 2023 The excavation of Strofilas, the oldest city in Europe, from above. Credit: Strofilas Excavation/Facebook (O φίλος αναγνώστης Σταμάτης Τηνιακός που ζει στο Εδιμβούργο κι έχει σπίτι στις Μένητες στέλνει κατά καιρούς θέματα πολύ ενδιαφέροντα. Αυτή τη φορά βρήκε στο ελληνοαγγλικό σάιτ Greek Reporter μια σημαντική προβολή του Στρόφιλα της Άνδρου, της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης στα αγγλικά. Πηγές του δημοσιεύματος κείμενα της αρχαιολόγου Χριστίνας Τελεβάντου, που ανακάλυψε τον Στρόφιλα πριν 30 περίπου χρόνια και το Εν Άνδρω που με κείμενα, φωτογραφίες και ιδίως ένα βίντεο άνοιξε τον Στρόφιλα στον κόσμο. Ευχαριστούμε τον Σταμάτη Τηνιακό για την αποστολή του συνδέσμου από το αγγλόφωνο περιοδικό το κείμενο του οποίου αναδημοσιεύουμε εδώ μαζί με τις φωτογραφίες και το κείμενο. Για περισσότερες πληροφορίες στα ελληνικά αναζητήσετε "Στρόφιλας" στις "αναζητήσεις" του ιστότοπου μας - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΝΕΡΑΪΔΩΝ ΕΝ ΑΝΔΡΩ!.....
Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ Ήμουν εξάχρονος όταν άκουσα - πρώτη φορά - από τον ανδριώτη ναυτικό πατέρα μου να αφηγείται στο σπίτι μας στην Αθήνα για τις "ανεραΐδες" της Άνδρου. Μίλαγε για ώρα με έναν ανιψιό του - ξάδελφο μου - ναύτη τότε στο Πολεμικό Ναυτικό. Κι εγώ άκουγα σιωπηλός και μαγεμένα φοβισμένος. Οι ιστορίες ήταν εντυπωσιακές. Οι μεγάλοι θεώρησαν πως "το παιδί δεν καταλάβαινε"...
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΧΩΡΑΣ 2023...
Κυρίαρχο στοιχείο στο καρναβάλι της Χώρας - που έγινε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια - ήταν η επανεμφάνιση του κόσμου με καρναβαλική διάθεση. Πάνω από 1000 άτομα άπλωσαν γύρω από τα άρματα στην πάω πλατεία και μέχρι την αστυνομία περιμένοντας την έναρξη της παρέλασής που άρχισε με 20 λεπτά καθυστέρηση, αλλά είχε σφυρίγματα, μουσικές, γέλια, τραγούδια και τρελές μασκαράτες. Αν θα έπρεπε να τονίσουμε στο τι ξεχώρισε στο καρναβάλι της Χώρας θα λέγαμε οι τρελές μασκαράτες...