Ήταν όλοι εκεί: στα εγκαίνια του νέου ανοιχτού θεάτρου Άνδρου

Ήταν όλοι εκεί. Αυτή τη φορά όλοι μαζί τίμησαν όσους συνέβαλαν στο νέο μεγάλο έργο του ανοιχτού θέατρου. 

Ήταν όλοι στα εγκαίνια του νέου ανοιχτού θεάτρου Άνδρου. Μάλλον γιατί όλοι τα περίμεναν. Αυτό έδειξε η προσέλευση 1000 περίπου ανθρώπων στον χώρο του θεάτρου. Ίσως γιατί το ανοιχτό θέατρο σαν ιδέα πάει πίσω 15 χρόνια. Σαν σχέδιο πάει πίσω 8 χρόνια. Σαν κατασκευή πάει πίσω …1 χρόνο!!! Μόλις πέρσι τέτοιες μέρες στον χώρο που συγκεντρώθηκαν 1000 άνθρωποι χτες ήταν μια απλή εκσκαφή και μερικά μπετά. Δηλαδή …μια υπόσχεση!!! Και χτες ήταν ένα πολύ κομψό και καλοτοποθετημένο στον χώρο θέατρο!!!

Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Σαν μαγική εικόνα γράψαμε την πρώτη φορά που το είδαμε ολοκληρωμένο. Και σαν μαγική εικόνα και ο χώρος. Πρέπει να μπεις μέσα για να δεις το καλά «κρυμμένο» θέατρο μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Στον έναν χρόνο που κατασκευάζεται ελάχιστοι το είχαν δει. Ίσως γι’ αυτό τα κείμενα και οι φωτογραφίες του «εν Άνδρω» τις 3-4 φορές που γράψαμε γι' αυτό ξεπερνούσαν πολύ εύκολα τους 2.000 αναγνώστες σε 1-2 μέρες.

Το ενδιαφέρον, λοιπόν, ήταν μεγάλο. Και φάνηκε από την προσέλευση του κόσμου. Και να σκεφτεί κανείς πως από τις άλλες περιοχές της Άνδρου, εκτός της Χώρας, η προσέλευση ήταν περιορισμένη μιας και η Παρασκευή ήταν εργάσιμη και το καλοκαίρι στο φόρτε του, καθώς πλέον οι παραθεριστές και οι επισκέπτες είναι σχεδόν όλοι εδώ. Άρα η σεζόν στο φουλ.

Το θέατρο χωρά περίπου 900 θεατές. Αν σκεφτεί κανείς πως υπήρχε πλήθος ορθίων που δεν μπόρεσε να καθήσει τότε λογικό είναι πως ήταν εκεί 1000 άτομα. 

Ήταν εκεί 1000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Ήταν εκεί άνθρωποι που για θέατρο άκουγαν και δεν πίστευαν χρόνια. Ήταν εκεί όλοι χρόνια τώρα στα φαρδιά σκαλιά της Θεοσκεπάστου παρακολουθούσαν καλοκαιρινές συναυλίες και εκδηλώσεις ονειρευμένοι ένα πραγματικό θέατρο. Ήταν εκεί όλοι όσοι παρακολουθούσαν χρόνια τώρα θεατρικές παραστάσεις των διαφόρων θεατρικών ομίλων της Άνδρου στο κλειστό θέατρο της Χώρας με αιρ-κοντίσιον!!!

Το σημαντικότερο ήταν εκεί ο διαχρονικός χορηγός, αλλά και οι τέσσερις δήμαρχοι που όλοι συνέβαλαν, καθένας με τον τρόπο του, να γίνει το θέατρο. Γιατί τέτοια έργα είναι μια πολιτική σκυταλοδρομία. Ο ένας δίνει την σκυτάλη στον άλλον. Έτσι μόνο ολοκληρώνονται. Αλλιώς μένουν όνειρα. Ο λόγος για τον Αλκιβιάδη Τάτο, τον Δημήτρη Γιαννίση, τον Μανώλη Βάμβουκα, τον Γιάννη Γλυνό και τον Θεοδόση Σουσούδη.

Αυτοί που δεν ξέρετε: οι αρχιτέκτονες Κ. Λούκος, Κ. Κονδυλάτου και ο σχεδιαστής των μακετών του θεάτρου. Και κάτι που δεν είναι γνωστό: το θέατρο μελετήθηκε και οπτικά από τους αρχιτέκτονες έτσι ώστε από κάθε γωνιά να έχει ο θεατής καλή θέα στη σκηνή. Για τον λόγο αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις οι κερκίδες είναι ελαφρά ανισοϋψείς!

Και οι τεχνίτες του συνεργείου πέτρας ήταν εκεί. Ο Παντελής Βούλγαρης επέλεξε να φωτογραφηθει με αυτούς τιμώντας την δουλειά τους.

Και ακόμα ήταν εκεί οι αρχιτέκτονες που το σχεδίασαν και οι μηχανικοί που το κατασκεύασαν. Αλλά και οι τεχνίτες που έχτισαν την πέτρα και διαμόρφωσαν το τσιμέντο με τρόπο μοναδικό να δένουν όλα μαζί σε ένα εξαιρετικό σύνολο. Ήταν εκεί όλοι. Ακόμα και εκείνοι που δεν ήρθαν γιατί είχαν δουλειές ήταν εκεί νοερά. Αρκετοί μάλιστα μας προέτρεψαν το βράδυ στην αγορά: γράψτε και βάλτε και πολλές φωτογραφίες. Να δούμε κι εμείς κάτι. Γράφουμε, λοιπόν, και βάζουμε και πολλές φωτογραφίες από την «επίσημη πρώτη» του νέου ανοιχτού θεάτρου Άνδρου που από την άλλη εβδομάδα ξεκινά σε αυτό το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου.

Τα εγκαίνια

Ο παπα-Γιάννης με δύο ιερείς στον αγιασμό. Πίσω οι Θ. Σουσούδης, Α. Τσατσομοίρου και Α. Τάτος.

Αρχικά έγινε αγιασμός από τον παπά-Γιάννη Στάμο με την συνοδεία δύο ιερέων. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Αθηνά Τσατσομοίρου ως υπεύθυνη εκ μέρους του Δήμου Άνδρου και καλωσόρισε με έναν περιεκτικό λόγο τον κόσμο. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης έκανε μια σύντομη αναφορά στην κατασκευή του θεάτρου και στον χορηγό και στους προκατόχους του που αγκάλισαν την ιδέα. Μετά ο χορηγός, Αλκιβιάδης Τάτος, συγκινημένος έκανε την δική του αναδρομή μιλώντας για τις προσπάθειες και για την συνεισφορά όλων των συντελεστών που όλα αυτά τα χρόνια μελέτησαν, σχεδίασαν, έτρεξαν, για να ξεκινήσει το έργο και στο τέλος επέβλεψαν και την κατασκευή του.

Ο Αλκιβιάδης Τάτος

Ο Θεοδόσης Σουσούδης

Ο Δημήτρης Γιαννίσης

Ο Γιάννης Γλυνός

Οι της τοπικής αυτοδιοίκησης Δημήτρης Λοτσάρης, Μανώλης Βάμβουκας, Νίκος Θεολόγου, Γιάννης Καπάκης

Ανάμεσα σε άλλους διακρίνονται και οι Γιάννης Γλυνός, Δημήτρης Γιαννίσης, Λευτέρης Πολέμης και Διαμαντής Θεοδωράκης.

Μετά ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Γιαννίσης είπε για την αγορά του νέου δημαρχείου και του χώρου του νέου θεάτρου και για την αίσθηση της αγκαλιάς που αποπνέει όπως κλείνει γύρω από την ορχήστρα/σκηνή. Ακολούθως ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Γλυνός στάθηκε κυρίως στην ολοκλήρωση ενός έργου που βοήθησε να ξεμπλέξει γραφειοκρατικά και έβαλε τα θεμέλια για να το δει σε χρόνο ρεκόρ έτοιμο. Φυσικά τόσο η υπεύθυνη του Δήμου όσο και οι τρεις δήμαρχοι ευχαρίστησαν τον χορηγό τονίζοντας την μεγάλη χορηγική παράδοση της Άνδρου που συνεχίζεται και σήμερα με το θέατρο.

Εξαιρετική εικόνα, εξαιρετική οπτική, εξαιρετικός φωτισμός. Η Άνδρος έβαλε τα παραδοσιακά της και χόρεψε για τα εγκαίνια. 

Και η φιλαρμονική ήταν εκεί...

Ο Παντελής Βούλγαρης που σκηνοθέτησε την βραδιά, αλλά "σκηνοθετεί" και το φεστιβάλ 'Ανδρου ως καλλιτεχνικός διευθυντής

Ακολούθησε σύντομη συναυλία με την χορωδία του Μουσικού Συλλόγου, μετά παραδοσιακοί χοροί με τον Σύλλογο Γυναικών Άνδρου και η μουσική παρέλαση ολοκληρώθηκε με την Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου. Τέλος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Παντελής Βούλγαρης προλόγισε το υπέροχο τρέιλερ του 1ου Φεστιβάλ Άνδρου που παίχτηκε και το οποίο ήταν σκηνές από ελικόπτερο γύρω από την Άνδρο από τα γυρίσματα του εξαιρετικού φιλμ «Μικρά Αγγλία» που είχε σκηνοθετήσει…

 

Η Άνδρος από ψηλά στο τρέιλερ του φεστιβάλ που έχει αναφορά στην ταινία "Μικρά Αγγλία"

Μια ευχή και μια πληροφορία

 

Η ευχή: Καλορίζικο το νέο θέατρο και καλοτάξιδο το νέο φεστιβάλ για το οποίο θα γράψουμε πολλά στη συνέχεια. Καλοτάξιδο και το νέο θέατρο που πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Για να γίνει «κύτταρο πολιτισμού» το νέο θέατρο όπως το αποκάλεσαν η υπεύθυνη εκ μέρους του Δήμου και ο σημερινός δήμαρχος θα πρέπει να γίνει βήμα για όλους και για όλες τις προσπάθειες. Βήμα για όλη την Άνδρο και αναφορά για όλες τις Κυκλάδες. Χωρίς περιορισμούς και χωρίς αποκλεισμούς. Ένα «κύτταρο» είναι παραγωγικό όταν είναι ζωντανό και αναπτύσσεται και αναπτύσσει τον χώρο στον οποίο ζει…

Και η πληροφορία: Τα εισιτήρια για όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Άνδρου προπωλούνται στα δύο ταξιδιωτικά πρακτορεία της Χώρας, το πρακτορείο Πλόες και το πρακτορείο Andros Marine Travel, στον πεζόδρομο της Χώρας. Και στο πρακτορείο Στυλιανού στο Γαύριο.  

 

"εν Άνδρω"