Μαγειρεύοντας με τον πατέρα Ευδόκιμο και τον Ηλία Μαμαλάκη στο Κόρθι

Του Δημήτρη Αντωννέλου

 

Μαγειρεύοντας την περίφημη σάλτσα ο πατήρ Ευδόκιμος με τον Ηλία Μαμαλάκη (φωτο: Δ. Αντωνέλλος)

Ήταν ίσως η πιο μεγάλη και επιτυχημένη παρουσίαση βιβλίου που έχει γίνει στο Κόρθι αυτή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015η στον Όρμο Κορθίου. Ο λόγος για την πρώτη παρουσίαση στο νησί του βιβλίου «Μαγειρεύοντας με τον γέροντα Ευδόκιμο» που μόλις κυκλοφόρησε. Είναι ένα βιβλίο με συνταγές του γέροντα, γραμμένες με πολύ απλό τρόπο, με συστατικά από την ελληνική γη ή ακόμη καλύτερα και από τον κήπο του καθενός.

 

Τα τραπέζια όλα γεμάτα και κόσμος όρθιος στο βάθος (φωτο: Δ. Αντωνέλλος)

Η παρουσίαση έγινε στον υπέροχο χώρο του εστιατορίου Sea Satin nino, στην μέση του πεζοδρόμου του Όρμου Κορθίου, κάτω από τις μουριές . Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία .  Υπολογίζεται ότι την παρακολούθησαν περισσότεροι από 400 (οι 250 ήταν καθισμένοι στα τραπέζια του εστιατορίου και οι άλλοι όρθιοι στον πεζόδρομο). 

Πρωτοφανής η προσέλευση του κοσμου γέμιαε ακόμα και πεζόδρομος (φωτο: Δ. Αντωνέλλος)

Την έναρξη έκανε ο γνωστός ηθοποιός Πατρίκιος Κωστής, ο οποίος μετά το καλωσόρισμα έδωσε τον λόγο στην εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κα Λοτσάρη. Στη συνέχεια χαιρέτησε ο έπαρχος Άνδρου. Ακολούθησε ο Ηλίας Μαμαλάκης, που αναφέρθηκε και στην ανδριώτικη καταγωγή του, αλλά και στην φιλική σχέση που απέκτησε με τα χρόνια με τον γέροντα και την ιδιαιτερότητα  της κουζίνας του, που είναι γνωστή και πέρα από τα σύνορα της Άνδρου.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης μιλά στον κόσμο (φώτο: εν Άνδρω)

 

Ο γέροντας Ευδόκιμος, που συνέχισε μετά δεν δίστασε να ευθυμήσει τον κόσμο με το γνωστό πηγαίο χιούμορ του μιλώντας για την ζωή του, και την πορεία της Μονής μέσα στο χρόνο. Παρόλο που δεν κατάγεται από την Άνδρο, δήλωσε Ανδριώτης, μιας και στην Άνδρο έχει ζήσει εδώ 62 ολόκληρα χρόνια!

O πατέρας Ευδόκιμος μιλά στο Κόρθι

 

Καταλήγοντας την ομιλία του και πριν ξεκινήσει το μαγείρεμα αποκάλυψε το σημαντικότερο συστατικό της συνταγής της διάσημης μακαρονάδας του: την αγάπη! «Μόνο αυτό χρειάζεται!», δήλωσε, «Όταν μαγειρεύεις για αγαπημένους σου ανθρώπους, βάζεις όλη σου την αγάπη και το φαγητό γίνεται πάντα νόστιμο!»

 

Έτοιμη η μακαρονάδα. Μπουκιά και συγχώριο όπως είπαν και οι δύο μάγειροι με μια φωνή. Δίπλα τους ο παρουσιαστής τηε εκδήλωσης Πατρίκιος Κωστής (φωτο: Δ. Αντωνέλλος) 

Έπειτα μαζί με τον Ηλία Μαμαλάκη μαγείρεψαν μπροστά στον κόσμο της σάλτσα ντομάτας της μακαρονάδας! Μια σάλτα ντομάτας …χωρίς καθόλου κρεμμύδι, αλλά με σκόρδο!!! Όπως σχολίασε ο γέροντας «το σκόρδο με το κρεμμύδι δεν ταιριάζουν, είναι όπως ο σκύλος με την γάτα». Ο Ευδόκιμος λοιπόν προτιμά το σκόρδο. Από εκεί και πέρα η σάλτσα είχε και άλλα …μυστικά όπως π.χ. το αλεύρι!!! Οι καθήμενοι στο εστιατόριο είχαν την τύχη να δοκιμάσουν και από αυτήν την σάλτσα ως μέρος του πλούσιου μενού που είχε ετοιμαστεί για την συγκεκριμένη μέρα.

Ο Δ. Γιγίνης βραβεύει τον πατέρα-Ευδόκιμο (φωτο: Δ. Αντωνέλλος)

Τέλος την εκδήλωση έκλεισε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Δημήτρης Γιγίνης που βράβευσε το πατέρα Ευδόκιμο με την αναγνώριση του "Aegean Cousin", μια αναγνώριση που δίνει το επιμελητήριο Κυκλάδων σε όσους μαγειρεύουν για το κοινό με παραδοσιακές συνταγές και υλικά. Την εκδήλωση χαιρέτησε στο τέλος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χ. Βουραζέρης που υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να φτιαχτεί ο δρόμος προς το μοναστήρι.

Υπογράφοντας τα βιβλία στο τέλος (φωτο: Δ. Αντωνέλλος)

Καθ’ όλη την διάρκεια, αλλά ιδίως μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο κόσμος αγόραζε το βιβλίο του γέροντα για να ενισχύσει την Μονή. Τα βιβλία υπέγραψαν μετά την εκδήλωση ο πατήρ Ευδόκιμος και ο Ηλίας Μαμαλάκης. 

Η βραδιά κύλησε όμορφα, ο κόσμος έφαγε, συνομίλησε με τον γέροντα, τον Ηλία Μαμαλάκη και τους υπόλοιπους που παραβρέθηκαν. Η γλυκιά νύχτα, από πλευράς καιρού, βοήθησε στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

 Όμως η τόσο μεγάλη προσέλευση κόσμου βοήθησε και όλα τα εμπορικά και τα καταστήματα εστίασης και δημιούργησε μια όμορφη αισιόδοξη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα στην περιοχή, που όλοι είχαν ανάγκη, επαγγελματίες και μη…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σήμερα στις 20.30 ο πατέρας Ευδόκιμος και ο Ηλίας Μαμαλάκης θα μαγειρέψουν την περίφημη σάλτσα της γνωστής μακαρονάδας στην πλατεία Γηροκομείου στην Χώρα παρουσιάζοντας και το βιβλίο μαγειρικής του γέροντα. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο ηθοποιός Πατρίκιος Κωστής. Τα βιβλία του Ευδόκιμου υπάρχουν και στα βιβλιοπωλεία του νησιού μας.