Ίδρυμα Κυδωνιέως: η ελληνική ζωγραφική από το χτες στο σήμερα - Αύγουστος 2015

Από την συνέντευξη τύπου (1/8/2015)

Τα εγκαίνια ελληνικής ζωγραφικής του Ιδρύματος Κυδωνιέως αποτελούν παραδοσιακά πλέον (21 χρόνια) μια σταθερή καλοκαιρινή αναφορά της Άνδρου. Εφέτος και άργησαν και θα διαρκέσουν λίγο (από 1/8 μέχρι 31/8/2015). Όμως έγιναν. Και παρά τις αντιξοότητες θα αποτελέσουν μέρος των δρώμενων του εφετινού καλοκαιριού. Θέμα της το περιβάλλον ή μάλλον όπως είπε η μόνιμη επιμελήτρια της έκθεσης Αθηνά Σχινά "τα πολλάπλά περιβάλλοντα μέσα στα οποία ζουν οι άνθρωποι". Τίτλος της έκθεσης "Νυπενθή και Εωθινά". Στόχος να απαλύνει ο πόνος (νηπενθή) μπροστά στην σύγχρονη ζωή με την προσδοκία μιας αυγής (εωθινά).

Ράλλης Κοψίδης 

Μια σειρά έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες και εφέτος θα έχουν τη δυνατότητα να «συνομιλήσουν» με τους συναδέλφους τους δίπλα-δίπλα όπως είπε η τεχνοκριτικός Αθηνά Σχινά που εμπνεύστηκε την ιδέα, αλλά και με το κοινό. Από αυτή την άποψη η έκθεση του Ιδρύματος αποτελεί ένα βήμα αναφοράς σε μια εποχή που κανείς βρίσκει πια δύσκολα αναφορές για την κουλτούρα.

 Χρύσα Βεργή

Αλέξης Κυριτσόπουλος

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι ζωγράφοι Ράλλης Κοψίδης, Πέρης Ιερεμιάδης, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Χρύσα Βεργή, Σάββας Γεωργιάδης, Αντιγόνη Καββαθά, Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Κουβάκις, Αλέκος Λεβίδης, Φωτεινή Στεφανίδη, Αντώνης Τσακίρης, Μυρτιά Χέλλνερ.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Αθηνά Σχινά με την ζωγράφο Μυρτιά Χέλλνερ

 

Το μήλο της Μυρτιάς Χέλλνερ.

 Ο ζωγράφος Μάρκος Καμπάνης μπροστά στα "δέντρα" του 

Δύο από τους καλλιτέχνες έχουν σχέση με την Άνδρο. Είναι ο Μάρκος Καμπάνης και Μυρτιά Χέλνερ. Ο Καμπάνης με καταγωγή από Στενιές και η Χέλνερ που περνά χρόνια μαζί με τους γονείς της στο σπίτι τους στον Πιτροφό.

 

"εν Άνδρω"