Ένα βήμα πιο κοντά στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαυρίου - Παρέμβαση πολιτών
Περίπου 800 άτομα παρακολούθησαν την συναυλία του Φιλοπρόοδου Ομίλου μα τον Μίλτο Πασχαλίδη καθισμένα στις κερκίδες και στον προαύλιο χώρο του παλαιού δημοτικού στο Γαύριο. Χωρ'ις τον χώρο αυτόν δεν θα είχε γίνει ποτέ η συναυλία στο Γαύριο. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία το παλιό κοντέινερ με τον όγκο του στο προαύλιο εμποδίζει την εκδήλωση...
Το κτίριο του παλιού δημοτικού στο Γαύριο, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να γίνει πολιτιστικό κέντρο. Σε αυτή την απόφαση συνέκλιναν οι συσκεπτόμενοι στην Τοπική Κοινότητα την Τρίτη 10/5. Αυτό φάνηκε σε μια ευρεία σύσκεψη στο Γαύριο όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος και τα μέλη της ΤΚ Γαυρίου, τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής (Βόσσος, Μαμάη, Βολίκα, Ψωμάς), οι πρόεδροι του Φελλού και του Μακροταντάλου και ο δήμαρχος. Όπως μάθαμε δεν ενεφανίσθη η Λένα Πολίτου και απουσίαζε στο εξωτερικό η Νίκη Μαμαή.
Μετά από πολύωρη συζήτηση (που κάλυψε και άλλα θέματα) συμφώνησαν πως η πρόταση για πολιτιστικό κέντρο όπως έχει διατυπωθεί από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο είναι και λογική και οικονομικά συμφέρουσα. Γιατί αναλαμβάνει και το κόστος συντήρησης του κτιρίου, καθώς και της τελικής διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου έτσι ώστε να φιλοξενεί παραστάσεις και συναυλίες. Αναμένουν όλοι το επόμενο βήμα του Φιλοπρόοδου με την διατύπωση της τελικής πρότασης ώστε να υπάρξει μια συμφωνία.
Το πρόβλημα είναι πως στην συνάντηση που πάρθηκε αυτή η απόφαση δεν ήταν παρούσα η πλευρά της εκκλησίας που διεκδικεί τον προαύλιο χώρο για άλλη χρήση. Είναι γνωστό από τον πρώτο γύρο αντιδικιών για το θέμα πως ο ιερέας του Αγίου Νικολάου π. Καλλίνικος έχει εκφράσει αντιρρήσεις τόσο για την αποξήλωση του παλιού κοντέινερ που χρησιμοποιήθηκε για αίθουσα διδασκαλίας όσο και για την χρήση του προαύλιου χώρου.
Μερικοί μάλιστα προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως υπάρχει πρόβλημα και με τις κερκίδες που τις χαρακτήρισαν παράνομες μιας και δεν υπάρχει πολεοδομική άδεια. Οι κερκίδες είχαν φτιαχτεί επί προεδρίας της Τασούλας Μαμάη και μέχρι σήμερα είναι ο μόνος χώρος σε όλη την Υδρούσα που διατίθεται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και αυτό γίνεται φανερό και από το γεγονός πως το Φεστιβάλ Άνδρου αποδεχόμενο προτάσεις πονα συμπεριλάβει στις εκδηλώσεις του και το Γαύριο αναμένεται να ανακοινώσει στην συνέντευξη που έχει προγραμματιστεί στις 19 Μαΐου και αυτόν τον χώρο.
Από τα παραπάνω είναι προφανές πως ναι μεν το θέμα άνοιξε αυτή τη φορά σωστά με την ευρεία σύσκεψη του Τοπικού (όχι όπως την πρώτη φορά που πάρθηκε μια αυθαίρετη απόφαση του ΔΣ) όμως πρακτικά η όλη συζήτηση δεν έχει μπει ακόμα στο αυλάκι καθώς η εκκλησία δεν έχει επισήμως τοποθετηθεί επί των μέχρι σήμερα απαιτήσεων της. Πριν κανείς πει περισσότερα πρέπει να περιμένουμε και την τοποθέτηση και της εκκλησίας ώστε να σχηματιστεί η τελική άποψη για το τι θα γίνει οριστικά με το νεοκλασικό κτίριο και τον προαύλιο χώρο του.
Πάντως η πλέον λογική πρόταση είναι να γίνει Πολιτιστικό Κέντρο όλος ο χωρος (κτίριο και προαύλιο) γιατί όπως είπε ένας από τουα παρισταμένους: «το Γαύριο δεν έχει σήμερα πολλές διεξόδους για τους νέους, ένα πολιτιστικό κέντρο την ευθύνη συντήρησης και διοίκησης του οποίου θα έχει ένας σύλογος είναι μια σημαντική διέξοδος για την νεολαία και μια σημαντική βοήθεια προς τον Δήμο…»
«Εν Άνδρω»
Υπάρχει μια παράκληση από αναγνώστες ένα σχόλιο να περάσει στην κεντρική αρθρογραφία του Εν Άνδρω. Ανταποκρινόμαστε στην πρόταση και αναδημοσιεύουμε το σχόλιο κάτω από το ρεπορτάζ για το Πολιτιστικό Κέντρο Γαυρίου.
Λαός και κλήρος ενωμένοι και όχι διχασμένοι
Κρίμα, πολύ κρίμα για τον αξιοσέβαστο πάτερα Καλλίνικο εδώ στο Γαύριο, που στην σπουδή να δημιουργεί, έχει διχάσει μέσα και έξω από την εκκλησία μας τους συγχωριανούς μας, με μια λάθος του επιμονή.
Μία επιμονή που φαίνεται ότι δεν θέλει να ακούσει αυτό που όλοι του λένε, ότι κακώς επιβουλεύεται το προαύλιο του σχολείου για δήθεν ανάγκες της εκκλησίας και με μανδύα αυτή του την επιμονή, ακυρώνει την ομολογουμένως πετυχημένη του πορεία στο τόπο μας.
Ας κατανοήσει έστω και τώρα ότι τον ιερέα μας τον θέλουμε, ως υποστηρικτής των συνανθρώπων στον πνευματικό και ηθικό αγώνα, πολύ περισσότερο μάλιστα τούτες τις δύσκολες εποχές και όχι διασπαστή της κοινωνικής μας συνοχής μικρής ή μεγάλης δεν έχει σημασία.
Ας κατανοήσει και κάτι ακόμα ότι ο ιερέας δεν έχει μόνη αποστολή την τέλεση των ιερών μυστηρίων, αλλά και την υποστήριξη των ανθρώπων, όχι την διαίρεση τους, ώστε να μπορέσουν, αν θέλουν, να πλησιάσουν το Θεό και να ενωθούν με αυτόν.
Μην ξεχνάει κανείς μας λοιπόν ότι την υποστήριξη αυτή ο ιερέας την πραγματοποιεί κυρίως με τρεις τρόπους: με την προσευχή του υπέρ όλου του λαού, με την επεξήγηση και την διδασκαλία του ορθόδοξου πνευματικού δρόμου – ώστε να τον γνωρίσει κάθε άνθρωπος και να μπορεί να επιλέξει αν θέλει να τον ακολουθήσει – και με το μυστήριο της εξομολόγησης.
Ας μην λοιπόν συνεχιστεί άλλο αυτό το σκηνικό στο τόπο μας και σίγουρα μέσα από την ομόνοια και την συνεργασία όλων μας, το Γαύριο, μα και ολόκληρη η περιοχή της Υδρούσας, να αποκτήσει έναν χώρο για εκδηλώσεις χειμώνα και καλοκαίρι.
Και από την στιγμή μάλιστα, που ο προαύλιος χώρος σε μεγάλες εορταστικές θρησκευτικές και εθνικές εκδηλώσεις θα παραμένει ανοικτός για τις ανάγκες της ώρας λειτουργίας της εκκλησίας μας, που στην ουσία τότε και μόνον τότε, θα χρειαστεί ο ιερός ναός μας.