Χριστουγεννιάτικο κάλεσμα Ευδόκιμου μ' ένα ανδριώτικο έθιμο...

Αγαπητά μου παιδιά,

Όπως κάθε χρόνο το μοναστήρι της Παναχράντου σας περιμένει στην πανηγυρική θεία λειτουργία ανήμερα των Χριστουγέννων, που θα ξεκινήσει στις 05:00 και θα τελειώσει στις 08:00. Μετά την πρωινή λειτουργία, τηρώντας το έθιμο, θα σερβιριστεί στους επισκέπτες το παραδοσιακό κοκορόζουμο.

Πρόκειται για ένα παλαιό ανδριώτικο έθιμο που έχει να κάνει με την χριστιανική παράδοση της λήξης της νηστείας αυτών των ημερών. Μαζί με το κοκορόζουμο θα προσφερθεί κοτόπουλο, τυρί, σαλάτα και κρασί.

Η σχετική προετοιμασία για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ξεκινά κι εφέτος από τις 23 Δεκέμβρη όταν θα πάρουμε τα πετεινάρια - προσφορά φίλων της Μονής. Στην προετοιμασία, αλλά και στο γιορτιμό τραπέζι, θα βοηθήσουν, όπως κάθε χρόνο,  εθελοντές από όλη την Άνδρο, που έρχονται στην Πανάχραντο αυτή την ξεχωριστή μέρα.

Με ανοιχτή αγκαλιά, όπως πάντα, σας περιμένω κι εφέτος, μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και την Άνδρο, να γιορτάσουμε μαζί τα Χριστούγεννα. Χριστούγεννα αλληλεγγύης και αγάπης σε έναν ταραγμένο κόσμο. Και να συμπροσευχηθούμε για την ειρήνη στην περιοχή μας που δοκιμάζεται από τόσα δεινά αυτές τις μέρες.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναχράντου.

Αρχ. Ευδόκιμος Φραγκουλάκης