Η ευτυχία της... "κυρά Ευτυχίας"! Τα ωραιότερα γλυκά στον παράδεισο της Παλαιόπολης.

 

Αν για οποιοδήποτε λόγο βρεθείτε στην Άνδρο και δεν σταματήσετε για γλυκό του κουταλιού και ελληνικό καφέ στην «κυρά Ευτυχία» στην Παλαιόπολη, χάσατε! Μέσα σε μια καταπράσινη όαση με μυρωδιές της φύσης και χαμογελαστούς ανθρώπους, θα δοκιμάσετε-ίσως- το ωραιότερο χειροποίητο γλυκό, από συνταγή που κρατάει από το…1950.

 

Κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο το δροσερό νερό της πηγής, που αναβλύζει από το βουνό, σε συνδυασμό με τον μοσχομυριστό καφέ, συμπληρώνει την… ευτυχία.

Δεν είναι απλώς ένα ακόμα καφενεδάκι. Είναι αξιοθέατο και μέρος της ιστορίας του νησιού. Εδώ και 67 χρόνια είναι ανοικτό κάθε μέρα από τις 7 το πρωί για να βρουν καταφύγιο τα παιδιά του σχολείου πριν περάσει το λεωφορείο να τα πάρει.

Να τα πουν αργότερα οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, να αγοράσουν τα τσιγάρα τους, να πάρουν τα γράμματα από τον ταχυδρόμο, να φάνε κάτι γρήγορο οι βιαστικοί και να ξαποστάσουν οι περαστικοί!

Προτού ο δρόμος για την Χώρα ασφαλτοστρωθεί, εκεί έκαναν στάση τα παμπάλαια λεωφορεία, που έσκιζαν τα λάστιχα τους στα χαλίκια, να… ξεζαλιστούν οι ταλαίπωροι επιβάτες και να πιουν μια πορτοκαλάδα, που πάγωνε από το τρεχούμενο νερό, σε μια αυτοσχέδια στέρνα.

Ωραίες ιστορίες… για αγρίους όμως! Η κυρά Ευτυχία δεν υπάρχει πια. Οι συγγενείς της όμως εξακολουθούν να τηρούν την γευστική παράδοση που κληρονόμησαν.

Τα γλυκά τους, από καρυδάκι, μήλο, λεμόνι, βερίκοκο, είναι μια γευστική πανδαισία. Όλα από τους κήπους της Παλαιόπολης, ενός ευλογημένου χωριού.

Όλοι μονιασμένοι. Ζουν αρμονικά δίπλα στις πηγές που τρέχουν ασταμάτητα, με τον αιωνόβιο πλάτανο που η ζωή του ξεπερνάει τα 200 χρόνια και με μαγευτική θέα στο απέραντο γαλάζιο.

Γι αυτό σας λέω. Αν βρεθείτε στην Άνδρο και δεν σταματήσετε στην «Ευτυχία» για λίγη... ευτυχία, εσείς θα χάσετε!

Χ.