Άνδρος: πρωτοχρονιάτικα κάλαντα με παραδοσιακά όργανα (βίντεο)

Με λύρα, τσαμπούνες, λαούτο, τύμπανα και φλογέρα είπαν τα κάλαντα σήμερα παραμονή πρωτοχρονιάς και αποχαιρέτησαν το 2017 υποδεχόμενοι το 2018 στην Χώρα της Άνδρου. Με την λύρα του μικρού Οδυσσέα και την κομπανία του Τριανταφυλλάκη από τους Κατακαλαίους είπαν οι παραδοσιακοί οργανοπαίκτες τα κάλαντα στους εναπομείναντες εφέτος Χωραΐτες.

Ήταν απρόσμενο στη Χώρα ένας μικρός με παραδοσιακή λύρα να πει τα κάλαντα. Όπως ήταν απρόσμενο ο μικρός Οδυσσέας την ώρα που όλοι οι συνομήλικοι του μάθαιναν τόσα άλλα όργανα αυτός να επιλέξει την λύρα. Ένα όργανο που ανθεί κυρίως στην Κρήτη και έχει μεγάλες αναφορές στον Πόντο. Το πιο παράξενο ήταν πως ο μικρός δεν έχει αναφορά ούτε στην Κρήτη ούτε στον Πόντο. Αλλά έχει ρίζες... από την Άνδρο!

Η λύρα, λοιπόν, έγινε σύντροφος του τα δυόμιση τελευταία χρόνια. Κι εφέτος νάτος στην Χώρα να λέει τα κάλαντα με αυτή. Μια άλλη ξεχωριστή νότα. Όπως είπε ο Αντώνης Στυλιανός όταν άκουγε τα κάλαντα: "μιλάμε μάλλον για αποκλειστικότητα στο νησί μας. Δεν ξέρω πολλούς να παίζουν λύρα... ".

Τον πρόσεξαν όμως και οι παραδοσιακοί οργανοπαίκτες του νησιού, ο Τριανταφυλλάκης με την κομπανία του. Και τον σχολίαζαν: "ήταν κάποιος μικρός με λύρα"!!! Με την λύρα λοιπόν ξεκινάμε τα κάλαντα για τη νέα χρονιά κι αμέσως μετά περνάμε στην παρέα του Τριανταφυλλάκη από τους Κατακαλαίους που όλοι μαζί κατεβηκαν από τα ορεινά να πουν τα κάλαντα στους εναπομείναντες εφέτος Χωραΐτες.

  

Την κομπανία την βρήκαμε βρήκαμε στην πλατεία Γηροκομείου. Πήγαιναν όλοι μάζί να πουν τα κάλαντα στους γεροντες και στις γερόντισες του Εμπειρικείου Γηροκομείου. Εκεί στη σκάλα είπαν με τα παραδοσιακά όργανα τους τα κάλαντα για το Εν Άνδρω. Μερικές λήψεις, λοιπον, από την κομπανία και δύο λήψεις του μικρού λυράρη, η μια από το Υψηλού με φόντο την Χώρα και η άλλη στο μαγαζί του Γιώργου Σακελλάρη στη Χώρα. Και με το παραπάνω βίντεο με τα κάλαντα κλείνουμε την τελευταία ανάρτηση μιας χρονιάς που φεύγει απόψε και σας ευχόμαστε:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ κι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"