Συναυλία "Γιορτής Λεμονιού" - Χώρα 2018

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ 27/5 στη Χώρα  οι εκδηλώσεις της "γιορτής λεμονιού" με συναυλία εντέχνου. Ίσως λόγω του καιρού (είχε λίγη ψύχρα), ίσως λόγω του εισιτηρίου (5 ευρώ), ίσως γιατί το σχήμα που έπαιζε δεν ήταν γνωστό ούτε είχε γίνει προσπάθεια γνωριμίας του μέσω των τοπικών ΜΜΕ, κάτι που αποτυπώνεται και στην ελάχιστη προώθηση/δημοσιοποίηση της εκδήλωσης (είχε ανακοινωθεί από τον δήμαρχο στο facebook και υπήρχαν και μερικά πανώ), ίσως γιατί και το γραφείο Τύπου του Δήμου ή η αρμόδια Πολιτισμού δεν θέλησαν να το κοινοποιήσουν (δεν λάβαμε ποτέ ειδοποίηση για λόγους που ξέρουν οι ίδιοι. αλλά και δεν είδαμε και κανένα άλλο ΜΜΕ εκεί), ίσως, ίσως... Κάπως έτσι και το θέατρο ήταν... σχεδόν άδειο! Εκτός αν οι διοργανωτές είναι ικανοποιημένοι με τους περίπου 150 θεατές που προσήλθαν... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 

Είχε προηγηθεί το πρωί εκδήλωση για την γιορτή στον χώρο του παλιού  Παγοποιείου του ξενοδοχείου Παράδεισος όπου προσήλθαν αρκετές εκατοντάδες επισκέπτες να δουν και να αγοράσουν από τα εκθέματα συλλόγων ή άλλων παραγωγών που συτμμετείχαν. Το λεμόνι υπήγρξε για εκατοντάδες χρόνια βασικό εξαγωγικό προϊόν της Άνδρου. Κάποτε καλλιεργούντο στο νησί χιλιάδες στρέμματα λεμόνια. Σήμερα είναι μόνο μερικές εκατοντάδες. Χιλιάδες είναι οι εγκαταλειμένες λεμονιές. Μια γιορτή για ένα τόσο σπουδαίο προϊόν - που οφείλουμε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο - πρέπει π.χ. με επίκεντρο το παλιό Παγοποιείο να απλώνει σε όλη την πόλα σαν ένα λαϊκό πανηγύρι. Όπως έγινε στο Μπατσί όπου συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι. Διαφορετικά μια αγροτική "γιορτή" σε κλειστούς χώρους μάλλον σε εκδήλωσεις μνήμης παραπέμπει. Και μέσα στην γενική παθητικότητα στο τέλος όλο θα βρεθεί κάποιος (που ίσως θα τον πονά και η μέση του) και θα παρακολουθήσει την συναυλία του έντεχνου ξαπλωμένος (!) στις άδειες κερκίδες!!!...(φωτ. Εν Άνδρω)

 Το μουσικό σχήμα "ΕΜΕΛΟΝ" πλαισιώθηκε χθες και από χορωδία. Εδώ το σχήμα, η χορωδία και ο δήμαρχος που απευθυνόμενος στο ακροατήριο της εκδήλωσης εκφράζει την ικανοποίηση του για την καθιέρωση της γιορτήες λεμονιού... (φωτ. Εν Άνδρω).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Επισυνάπτουμε και τις παρατηρήσεις δύο αναγνώστριών μας για την "γιορτή λεμονιού", αλλά και τις λίαν ενδιαφέρουσες προτάσεις τους:

1. Tatiana Dermati Food for thought από μια μικρή χώρα της Δυτικής Ευρώπης που ζούσα μέχρι πρόσφατα και θα ξαναπάω σύντομα: η γιορτή του μήλου είναι ένα highlight του φθινοπώρου με τεράστια προσέλευση. Οι καλλιεργητές ανοίγουν τα περιβόλια τους στο κοινό, το οποίο μπαίνει, κόβει όσα μήλα θέλει μόνο του, και βγαίνοντας τα ζυγίζει και τα αγοράζει. Επι τόπου μπορεί κανείς να αγοράσει φρεσκοστυμμένο χυμό μήλου και παρασκευάσματα γύρω από το μήλο. Υπάρχουν και καντίνες με φαγητό αλλά και βόλτες με γαϊδουράκια για παιδιά, καθώς και πώληση άλλων προϊόντων (πχ καρύδια). Ιδέες για του χρόνου ελπίζω! Μετά λύπης έχασα τη γιορτή στο Μπατσι γιατί δεν ήξερα τίποτε ενώ ήμουν 4χλμ μακριά, ενώ η γιορτή στη χώρα, αν και συμπαθής και ο χώρος όμορφος, θα μπορούσε να γίνει σε πολύ πιο άνετο περιβάλλον. Αν είναι να γίνεται πλέον του Αγίου Πνεύματος, που είναι πάντα αργά την άνοιξη, μπορεί σίγουρα να γίνει σε ανοιχτό χώρο. Πάντως συγχαρητήρια στους διοργανωτές και των δυο, και του χρόνου με καλύτερη ενημέρωση ελπίζουμε.

2. Sophie N. Cotzia Τι ωραιες ιδεες! Μακάρι να δουμε κατι τετοιο απ του χρονου. Κ γω απογοητευτηκα που δεν ξεραμε για τη γιορτή στο Μπατσι κ ειμασταν δίπλα. Τρεξαμε μεχρι τη Χωρα πολλά χλμ μακριά κ αυτο διαπιστωσαμε και μεις ομορφο αλλα μικρο το σκηνικο οχι απλωμενο κλπ

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"