Δύο ορόσημα για το Κορθι: το νέο Μουστάκειο και το Πολιτιστικό Κέντρο

Ένα εντυπωσιακό εκπαιδευτικό κτίριο (αρχιτεκτονικά, λειτουργικά, περιβαλλοντικά) στην Πίσω Μεριά όπως ήταν η θέληση του Π. Μπουστάκα (φωτ. Εν Άνδρω).

Παρελήφθη επισήμως το νέο κτίριο του Μουστακείου Κληροδοτήματος στην Πίσω Μεριά Κορθίου στις 16/10/18. Μετά από πολλές περιπέτειες παρελήφθη ένα κτίριο που υπήρξε όραμα του δημάρχου Κορθίου Γιάννη Γλυνού και το οποίο το ξεκίνησε σε συνεργασία με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Θεοχαράτο. Αρχικός στόχος να γίνει χώρος για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένα στόχος που χάθηκε στην πορεία.

Το κτίριο αυτό μαζί με το Πολιτιστικό Κέντρο, του οποίου η επίσημη παράδοση θα γίνει στο προσεχές διάστημα, αποτελούν τα δύο εμβληματικά κτίρια του Κορθίου, τα οποία σχεδιάστηκαν και ξεκίνησαν επί Γιάννη Γλυνού με στόχο να αξιοποιηθεί η αναπτυξιακή διάσταση της εκπαίδευσης (το νέο Μουστάκειο) και του πολιτισμού (το Πολιτιστικό Κέντρο).

Το νέο Μουστάκειο

Με την ευκαιρία της επίσημης παραλαβής του δύο λόγια για την ιστορία του. Το κτίριο σχεδιάστηκε το 2005. Ξεκίνησε να κτίζεται το 2006. Ολοκληρώθηκε το 2011. Με την κρίση που ξέσπασε το 2011 το Μουστάκειο Κληροδότημα ταρακουνήθηκε μιας και η περιουσία του ήταν ακίνητα. Οι αλλαγές του Καλλικράτη άφησαν την διοίκηση χωρίς στελέχη. Οι δυσκολίες πολλές. Το Κληροδότημα ξέμεινε και από χρήματα καθώς τα ακίνητα βρέθηκαν χωρίς απόδοση. Έτσι το κτίριο αν και ολοκληρωμένο από το 2011, καθυστέρησε η παραλαβή του.

 Μια πολύ εντυπωσιακή αίθουσα/πολυχώρος στο νέο Μουστάκειο (φωτ. Εν Άνδρω).

Το 2014 ανέλαβε η νέα τριμελής διοίκηση που διαμορφώθηκε με το νέο νόμο. Την απάρτιζαν ο έπαρχος Δ. Λοτσάρης, ο πρόεδρος της κοινότητας Κορθίου Γ. Τρανάκος και ο δικηγόρος Γ. Ξανθός. Αυτοί δρομολόγησαν σειρά αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο του Μουστακείου και το Κληροδότημα πήρε εμπρός.

Τα επόμενα χρόνια νοικιάστηκαν τα ακίνητα, υπήρξαν εισοδήματα και το κυριότερο πήραν πρωτοβουλία ο έπαρχος και ο πρόεδρος της κοινότητας και ξεκίνησαν ανοικτές συνελεύσεις (για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιδρύματος) όπου συμμετείχε όλο το χωριό. Υπήρξε έτσι διαφάνεια στον δημόσιο απολογισμό (διοικητικός, οικονομικός, εκπαιδευτικός). Στα πλαίσια των αλλαγών προχώρησαν και οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου και την επίσημη παραλαβή του κτιρίου τον Οκτώβρη του 2018.

Ένα εντυπωσιακό αμφιθέατρο για διδασκαλία (φωτ. Εν Άνδρω).

Με τα χρήματα που μπήκαν στο ταμείο ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες εργασίες και το κτίριο παραδόθηκε. Όμως ήδη η σημερινή διοίκηση είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του έπαρχου να βρει τρόπο αξιοποίησης μιας και η προηγούμενη στόχευση για το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε ακυρωθεί. Μια σειρά εκδηλώσεων, σεμιναρίων κλπ έλαβαν χώρα στο κτίριο που πήρε κάποια ζωή και άρχισε να μπαίνει στην κοινωνία του Κορθίου και της Άνδρου.

Σήμερα η πρωτοβουλία του επάρχου έχει φέρει στο ΔΣ τρεις προτάσεις για την αξιοποίηση του. Η πρώτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το πρόγραμμα Life. Η άλλη με μεγάλο εκπαιδευτικό ιδιωτικό ίδρυμα. Η τρίτη μελετάται αξιοποίηση του κτιρίου για εκπαιδευτικούς και παραγωγικούς στόχους του πρωτογενή τομέα.

Το πολιτιστικό κέντρο Κορθίου

Είναι το δεύτερο σύγχρονο και εμβληματικό κτίριο που ξεκίνησε κι αυτό επί δημαρχίας Γιάννη Γλυνού την περίοδο 2006-2010. Το κτίριο αρχικά μελετήθηκε για πολιτιστικός πολυχώρος μεταξύ 2002 και 2006 όταν στο Κόρθι ήταν πάλι δήμαρχος ο Γιάννης Γλυνος. Στόχος να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός πολυχώρος σε μια περιοχή στερημένη από κάθε αίθουσα εκδηλώσεων.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό κτίριο στο Κόρθι: το Πολιτιστικό Κέντρο. Σύγχρονο για πολλές δράσεις: εκδηλώσεις, συνέδρια κλπ. (φωτ. Εν Άνδρω).

Εντάχθηκε για χρηματοδότηση το 2007. Ο διαγωνισμός έγινε το 2008. Η σύμβαση κατασκευής και οι πρώτες εργασίες έγιναν μεταξύ 2009-2010. Οι εργασίες σταμάτησαν το 2011 μέχρι το 2013 λόγω θανάτου του εργολάβου. Ξανάρχισαν το 2013 με άλλον εργολάβο μέχρι το 2014 όπου έληξε η χρηματοδότηση. Το έργο ξανάρχισε το 2016. Κατάφερε και ολοκληρώθηκε το 2018 και αναμένεται προσεχώς η παραλαβή του.

Ήδη έχουν γίνει σε αυτό κάποιες εκδηλώσεις με βασική τα «μαγειρέματα» στις 12/10 που τα παρακολούθησαν 250-300 άτομα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία στόχευση και καμία προετοιμασία για το τι θα γίνει. Πως θα αξιοποιηθεί; Τι προγράμματα και εκδηλώσεις – πέρα από τρέχουσες της επικαιρότητας – θα φιλοξενεί για να ζωντανέψει;

Δύο εμβληματικά κτίρια

Πολιτιστικό Κέντρο: κτίριο για πολλαπλές δράσεις στην καρδιά του Όρμου, στην κεντρική πλατεία, δίπλα στην εκκλησία (φωτ. Εν Άνδρω).

Και τα δύο αυτά κτίρια που αποτέλεσαν οράματα του Γιάννη Γλυνού και ξεκίνησε η υλοποίηση τους επί των ημερών του την περίοδο 2006-2010. Ολοκληρώθηκαν με αρκετά περιπετειώδη τρόπο αρκετά χρόνια αργότερα...

Απο την πρώτη μεγάλη εκδήλωση του Κληροδοτήματος στο νέο Μουστάκειο με θέμα το ξεκίνημα της ανακατασκευής της ιστορικής εκκλησίας του Άγιου Ιωάννη Θεολόγου στο Κόρθι που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Π. Μουστάκα (φωτ. Εν Άνδρω).

Με τα δύο αυτά κτίρια το ξεχασμένο Κόρθι εμφανίζεται για πρώτη φορά στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χάρτη του νησιού μας. Όμως για να αφήσει ένα αποτύπωμα σε αυτό χρειάζεται στόχος και προγραμματισμός. Το θέμα δεν είναι να γίνονται εκεί μόνο κάποιες εκδηλώσεις, αλλά να αξιοποιηθούν σαν πολιτιστικά αναπτυξιακά εργαλεία της περιοχής. Αν δεν βρουν σταθερό άξονα αναφοράς με προγράμματα και εκδηλώσεις, αλλά και συνέργειες με άλλα ιδρύματα ώστε να αποτελέσουν πυλώνες πολιτιστικής ανάπτυξης και να λειτουργήσουν προσφέροντας έργο στην περιοχή και στην Άνδρο. Να αξιοποιηθούν και να μην υπολειτουργούν.

Από την πρώτη μεγάλη εκδήλωση για λογαριασμό της Περιφέρειας με την οποία άνοιξε τις πόρτες του στην Άνδρο το Πολιτιστικό Κέντρο Κορθίου (φωτ. Εν Άνδρω).

Στην περίπτωση του νέου Μουστάκειου ο έπαρχος και μαζί του όλη η διοίκηση του Μουστακείου Κληροδοτήματος το έχουν καταλάβει και κινούνται και ήδη μελετούν τρεις προτάσεις. Η επίσημη παραλαβή του κτιρίου δίνει τη δυνατότητα στο προσεχές μέλλον να ξεκινήσουν με κάποια από αυτές.

Στην περίπτωση του Πολιτιστικού Κέντρου Κορθίου ο δήμαρχος ακόμα δεν έχει βάλει στόχους. Ίσως γιατί με το έργο και την στοχοθέτηση του δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά ο ίδιος και η υπεύθυνη πολιτισμού του. Καλό θα είναι μετά την επίσημη παραλαβή που θα γίνει στο επόμενο διάστημα να έχουν κάποιες ιδέες και να αρχίσουν με κάποιους σοβαρές συζητήσεις. Διαφορετικά...

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»