ΧΟΡΕΥΑΝΔΡΟΣ μακεδονικά και περιδιαβαίνοντας ελληνικά την μαγεμένη νύχτα

Αργά λίγο πριν τα μεσάνυχτα ανέτειλε ξαφνικά από την θάλασσα ένα παράξενο φεγγάρι κρεμασμένο ανάποδα από τον σκοτεινό ουρανό: κάτι σαν λιθάρι σπασμένο ή σαν φρούτο κομένο άτσαλα στη μέση. Η 25η Μαρτίου 2019, που αυθόρμητα αφιερώθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στην Μακεδονία, έφευγε με τρόπο παράξενο και μαγικό. Και με συναισθήματα κρεμασμένα κι αυτά ανάποδα στο τσιγγέλι του πολιτικού προκρούστη της κυβέρνησης που αποκαλεί ασυλόγιστα και αδιάντροπα το 75% ενός λαού "φασίστες". Μια λεπτομέρεια: αυτοί οι "φασίστες" την εξέλεξαν... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Νωρίτερα στην Χώρα της Άνδρου το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών ΧΟΡΕΥΑΝΔΡΟΣ είχε κλίσει τους εορτασμούς της μέρας με μια σειρά εθνικούς χορούς από όλη την Ελλάδα. Επικεφαλής ένας "εκ μεταγραφής" Ανδριώτης από την Βόρεια Ελλάδα. Ήταν μια μουσική νότα από το παρελθόν ενός λαού που πελαγωμένος με όσα βλέπει και ακούει έχει στρέψει αμήχανος στην παράδοση αναζητώντας από κάπου να κρατηθεί... (φωτ. Εν Άνδρω).

Στην άδεια βραδινή Χώρα, την ώρα που τα καράβια γέμιζαν με τους τελευταίους πιστούς επισκέπτες της Άνδρου, στην Χώρα 130-140 θεατές παρακολουθούσαν δημοτικούς χορούς και τραγούδια. Περίπου 80 χορευτές μετρά ο ΧΟΡΕΥΑΝΔΡΟΣ. Μικρούς και μεγάλους. Που χόρεψαν δίνοντας μια ανάσα για την ξεχασμένη Άνδρο του χειμώνα, που βρίσκει πολιτιστική διέξοδο στους παραδοσιακούς χωρούς και στις πρόβες των θεατρικών ομίλων της (φωτ. Εν Άνδρω).

 Παρούσα πάλι η Μακεδονία στους χορούς. Οι μισοί χορευτές ντυμένοι με μακεδονικές φορεσιές χόρεψαν και μακεδονικούς χορούς και καταχειροκροτούμενοι από τους θεατές. Θεατές που συγκινήθηκαν και που μάλλον δεν ήταν "φασίστες" όπως με ευκολία αποκαλούν όλους όσους συγκινούνται οι "διεθνοπώλες" (αυτοί που πουλάνε με το καντάρι "διεθνισμό" έχοντας βγει από τα σύνορα μόνο για τουρισμο) και "διεθνοκάπηλοι" (πουλάνε με το στρέμμα κάθε είδους διεθνιστική πολιτική ορθότητα) που κυβερνούν "ισοπεδώνοντας τα όλα"... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Χόρεψαν και τα μικρά παιδιά της Άνδρου "ποντιακούς πολεμικούς χορούς". Προς μεγάλη θλίψη φανταζόμαστε της κ. Ρεπούση και άλλων περιπλανώμενων "γεφυροποιών", "γεφυρολάγνων" και "γεφυρολόγων" του συρμού που έχουν λανσάρει χρόνια τώρα στην "προοδευτική άποψη" περί του "μεγάλου συνωστισμού στην προκυμαία της Σμύρνης" το 1922... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Η 25η Μαρτίου ολοκληρώθηκε με ένα λαό και με μια Άνδρο που διάβαζε και άκουγε στα ΜΜΕ όλης της Ελλάδος πως χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς καμία συνενόηση, υπήρξε μια πανελλαδική έκφραση συγκίνησης για την Μακεδονία. Αυτή που "δεν την ήξερε κανένας υπουργός Νίκος Παππάς και κανένας άλλος Συριζαίος κυβερνήτης. Ευτυχώς όπως φάνηκε σε όλη την Ελλάδα και την Άνδρο την ήξερε αυτός ο λαός που τον προσβάλλουν και τον διχάζουν καθημερινά αυτοί που κυβερνούν και τον αποκαλούν "φασίστα"... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Κοιτώντας αργά το βράδυ κοιτώντας το αναποδογυρισμένο φεγγάρι πάνω από την θάλασσα και σκεφτόμενος όσα συνέβησαν χτες 25η Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Άνδρο, θυμήθηκα ένα ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ που γράφτηκε στην αλήστου μνήμης Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία) μετά από κια εξέγερση του λαού κατά του μονοκομμματικού καθεστώτος, αλλά "ταιριάζει γάντι" με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα (φωτ. Εν Άνδρω).

«Η Λύση» 

Ύστερ’ απ’ την εξέγερση της 17 του Ιούνη,
ο γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών
έβαλε και μοιράσανε στη λεωφόρο Στάλιν προκηρύξεις
που λέγανε πως ο λαός
έχασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης,
και δεν μπορεί να την ξανακερδίσει
παρά μονάχα με διπλή προσπάθεια. Δε θα’ ταν τότε
πιο απλό, η κυβέρνηση
να διαλύσει το λαό
και να εκλέξει έναν άλλον;

Μπέρτολτ Μπεχτ, 1953, μετάφραση Μάριος Πλωρίτης.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"