ΚΟΡΘΙ: Το μεγάλο πασχαλινό πανηγύρι των Τρομαρχίων

Την Δευτέρα του Πάσχα το Κόρθι γιορτάζει το μεγαλύτερο πανηγύρι του κι ένα από τα τελευταία παραδοσιακά πανηγύρια κατάλοιπο της αγροτικής κοινωνίας της Άνδρου: το πανηγύρι των Τρομαρχίων. Και εφέτος αυτή η μεγάλη γιορτή έφερε κοντά της μέγα πλήθος. Υπολογίζεται πως όλη την μέρα που κράτησε το πανηγύρι πάνω από 1500 άτομα πέρασαν, ενώ τα αυτοκίνητα στον μικρό στενό τσιμεντένιο δρόμο που οδηγεί στη Μονή Τρομαρχίων έφταναν το 1 χιλιόμετρο!!!

 

Το Κόρθι έχει τέσσερα πανηγύρια στενά συνδεδεμένα με την αγροτική του παράδοση: των Τρομαρχίων, του Αή Γιάννη στις Κρεμμύδες, της Μονής Φλετρών και της Αγίας Μονής. Καθόλου τυχαίο που όλα είναι στο Στενό όπου και για αιώνες ήταν η αγροτική "επαρχία" ή και ενδοχώρα του Κορθίου. Στο σημερινό μεγάλο πανηγύρι που ξεκίνησε με την πρωινή λειτουργία και κατά την παράδοση αμέσως μετά άρχισε το γλέντι, το τραγούδι, ο χορός και το φαγοπότι. Εκατοντάδες οι προσερχόμενοι. Και συνέχισαν να φτάνουν μέχρι το μεσημέρι. 

Στήθηκαν οι μουσικοί κι άρχισαν οι χοροί και τα τραγούδια. Πανηγύρι χωρίς χορούς και τραγούδια δεν γίνεται. Και χωρίς νησιώτικα αδύνατον. Δεν το καταλαβαίνουν οι Ανδριώτες και κυρίως οι Κορθιανοί που φημίζονται για το δέσιμο με τον τόπο τους. Συστατικό στοιχείο των νησιωτών, αλλά και της αγροτικής αναφοράς τους.

Χόρεψε και Χορευτική Ομάδα Κορθίου "Το Μουστάκειο". Το Κληροδότημα που βοήθησε πολύ στο παρελθόν και βοηθά και πάλι τα τελευταία χρόνια το Κόρθι και την Πίσω Μεριά.

 

 Το ωραίο ήταν πως ήταν πάρα πολλοί νέοι. Παρ' όλη την μεγάλη φυγή των νέων από την Άνδρο αυτές τις μέρες επιστρέφουν αναφορά στην πατρίδα και γλεντούν με τον παραδοσιακό τρόπο. 

 

 Στα Τρομάρχια και ο σοφός Γέροντας Ευδόκιμος με τον Έπαρχο που ως μέλος της διοικούσας του Κληροδοτήματος. Δεν ήταν δυνατόν να λείψει κανένας από τους δύο από το μεγαλύτερο πανηγύρι της Άνδρου σήμερα.

 Μια υπέροχη φωτογραφία. Στην άκρη του μοναστηριού εκατοντάδες μέτρα πάνω από το ηλιόλουστο Αιγαίο. Απομεσήμερο πια. Στο βάθος διακρίνεται η Σύρος... 

 

 Μια ακόμα φωτογραφία με το πλήθος μπροστά στις πρόχειρες τέντες για να προστατευθούν οι επισκέπτες και ιδίως οι πωλητές από τον ήλιο. 

 

 Σύμφωνα με πληροφορίες πουλήθηκαν κοντά 4.000 σουβλάκια!!! Η εικόνα αργά το απομεσήμερο πια μιλάει μόνη της.

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τις φωτογραφίες όπως και πολλά στοιχεία του ρεπορτάζ έστειλε ο αναγνώστης Γιάννης Ξανθός.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet