Η Ελλάδα στο Γαύριο με τον Χορευτικό Υδρούσας...

 Σχεδόν όλη η Ελλάδα βρέθηκε στο Γαύριο χτες βράδυ χάρη στον Χορευτικό Όμιλο Υδρούσας. Σε ένα ανεπανάληπτο μουσικοχορευτικό θέαμα και ακρόαμα που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ένα σπουδαίο νεανικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής και 150 χορευτές από την Άνδρο χόρεψαν  παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα ταξιδεύοντας τους εκατοντάδες θεατές σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια.

Στον προαύλιο χώρο του παλιού δημοτικού Γαυρίου υπήρξε το αδιαχώρητο. Και από άποψης θεατών, αλλά και από άποψης χορευτών. Αλλά και το "αδιαχώρητο" και από τις έντονες εντυπώσεις της παράστασης που ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη και οπτικοακουστικά άρτια παίζοντας με τους φωτισμούς και τις οθόνες...

Στην παράσταση κυριάρχησε το νεανικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής "πεντάηχον" και υπήρξαν ενδιαφέροντα ενδιάμεσα αφηγηματικά στάσιμα που έβαζαν από ενότητα σε ενότητα τους θεατές στο θεατρικό κλίμα. 

Με την παράσταση αυτή ο Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας - παρά την ολιγόχρονη παρουσία του - έδειξε πως και θέλει και μπορεί η παρουσία του στο Γαύριο και στην Άνδρο να αποτελέσει πολύ μεγάλη αναφορά για τα δρώμενα του νησιού.

Η παράσταση αυτή έδειξε το πόσο σημαντική είναι η παρουσία στο Γαύριο ενός δραστήριου τοπικού πολιτιστικού συλλόγου έξω και πέρα από τα αθηναιοκεντρικά σχήματα του καλοκαιρινού πολιτισμού που δρουν μόνο κατά την περίοδο των διακοπών.  

 Το ότι η μεγάλη αυτή μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο "Αρώματα και Θύμησες" δόθηκε μια Παρασκευή του Ιουνίου λέει πολλά. Λέει πολλά γιατί οι εκδηλώσεις πολιτισμού δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο τις 15-20 μέρες της κορύφωσης του καλοκαιριού. Λέει πολλά γιατί η Άνδρος ζει εδώ όλο τον χρόνο. Μπορεί να μην έχει χώρους για μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις τον χειμώνα. Όμως έχει ανάγκη από μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το καλοκαίρι. 

Το ότι ο Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας με την παρουσία του ξεπέρασε και αυτή τη φορά, όπως και αρκετές άλλες ακόμα το "καλοκαιρινό φράγμα" των 15-20 ημερών και απλώθηκε και στον Ιούνιο δείχνει τον δρόμο για μια νέα αναφορά για μια άλλη καλοκαιρινή Άνδρο. 

 Κατά τα άλλα οι εκατοντάδες θεατές που πλημμύρισαν τον προαύλιο χώρο και τις μικρές κερκίδες του παλιού δημοτικού έζησαν ωραίες στιγμές με χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία μέχρι την Μακεδονία. Και από τις Κυκλάδες μέχρι τα Δωδεκάνησα. Σχεδόν όλη η Ελλάδα κατάφερε και χώρεσε στο ευρύχωρο προαύλιο σε "χορούς κυκλωτικούς", που λέει ο ποιητής...  

 Ανάμεσα στους εκατοντάδες χορευτές και δεκάδες παιδιά (αγόρια και κορίτσια) που έδειξαν πως η παράδοση δεν χάθηκε. Και πως συνεχίζει με τον τρόπο της μέσα στην ελληνική κοινωνία. 

 Και βεβαίως η μουσικοχορευτική παράσταση είχε και εξαιρετικό ντεκόρ ντυμένο με πολλά και εντυπωσιακά χρώματα, με πολλές και εντυπωσιακές χορευτικές φιγούρες με φωτεινά σχήματα και μια μεγάλη οθόνη με εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό να δίνει τον τόνο πίσω από τους χορευτές. 

Τα χορευτικά από άλλα μέρη της Ελλάδος ήταν εξαιρετικά...

  

Όπως εξαιρετική ήταν η παρουσία και του Χορευτικού της Υδρούσας σε ανδριώτικους χορούς που άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις...

 Οι χοροί με φόντο σπάνιες φωτογραφίες από ντο παρελθόν μαζί με την μουσική και τα τραγούδια - όπως φαίνεται και στην φωτογραφία - συνεπήραν το ακροατήριο...

 

 Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα και την χορηγία της Περιφέρειας (επαρχείο Άνδρου) και αρκετών τοπικών επιχειρήσεων...

  Στην πολύ επιτυχημένη και μαζική εκδήλωση του Γαυρίου παραβρέθηκαν ορισμένοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών (Δ. Λοτσάρης, Δ. Λάσκαρης, Α. Βολίκα, Μ. Μαμάη), ο λιμενάρχης Άνδρου, η αδελφότητα της Παναχράντου και άλλοι ιερείς. 

 Και η ψυχή της όλη διοργάνωσης ο Στάθης Κωστόπουλος με τον γέροντα Ευδόκιμο που έσπευσε να τον συγχαρεί μετά το τέλος της εξαιρετικής αυτής μουσικοχορευτικής παράστασης.

Φωτογραφίες: Χαρίδημος

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"