Η εορτή της Αγίας Όλγας και η παρακαταθήκη του Φώτη Κόντογλου στην Άνδρο

Της Αγίας Όλγας σήμερα και η σκέψη στέκεται για λίγο στην Αγία Όλγα της Χώρας της Άνδρου. Η πλατεία Αγίας Όλγας είναι πολύ γνωστή στην Άνδρο γιατί εκεί είναι το τέρμα των λεωφορείων του ΚΤΕΛ. Με την ευκαιρία της σημερινής αναφοράς στη γιορτή του μικρού ναού δύο λόγια.

-  Πόσοι αλήθεια από τους δεκάδες χιλιάδες που χρησιμοποιούν το ΚΤΕΛ ετησίως έχουν προσέξει το ξεχωριστό εκκλησάκι που είναι στο πίσω μέρος του κατάφυτου περίβολου του Εμπειρίκιου Γηροκομείου;

-  Πόσοι ξέρουν πως τις αγιογραφίες του μικρού κομψού αυτού ναού τις έχει ζωγραφίσει ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες ζωγράφους/αγιογράφους του 20ου αιώνα, ο Φώτης Κόντογλου;

Το εκκλησάκι - δωρεά και αυτό της οικογένειας Εμπειρίκου - το έχει ζωγραφίσει ο Κόντογλου. Ο Φώτης Κόντογλου (γαννήθηκε Αϊβαλί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1895 και πέθανε στην Αθήνα το 1965) υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της «Γενιάς του ’30». Μαθητές του ήταν ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Εγγονόπουλος, κ.ά.

 

Το εκκλησάκι φέρει το όνομα της Όλγας Εμπειρίκου. Ανηγέρθηκε από τα παιδιά της στη μνημη της και στη μνημη του πατέρα τους όπως γράφει η εντοιχισμένη πλάκα στην είσοδο του.

Η σχέση του Φώτη Κόντογλου με την Άνδρο και με επιφανείς Ανδριώτες ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του '30, λίγο πριν από το Β' Παγκόσμειο Πόλεμο. Την περίοδο εκείνη ο καλλιτέχνης ανέλαβε την εικονογράφηση του Ναού της Αγίας Όλγας που βρίσκεται πίσω από την πλατεία Γηροκομείου και εντός του περιβάλλοντος χώρου του Εμπειρίκιου Γηροκομείου της Άνδρου.

 

Το 1951 ανετέθη στον αγιογράφο και η εικονογράφηση του ναού της Φανερωμένης των Λουριών που ολοκληρώθηκε το 1964, ένα χρόνο πριν το θάνατο του καλλιτέχνη.

Άλμπουμ/βιβλίο προσφορά των αδελφών Τάτου με αναφορά στο έργο στις δύο εκκλησίες της Άνδρου του Φώτη Κόντογλου. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο επισκέπτης αυτών των δύο εκκλησιών της Άνδρου μπορεί να κατανοήσει την εικαστική εξέλιξη του Κόντογλου στον χώρο της βυζαντινής εικονογραφίας βλέποντας στα δύο έργα δύο διαφορετικές, αλλά πολύ γόνιμες περιόδους της καλλιτεχνικής δημιουργίας του σπουδαίου αγιογράφου.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet