Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Μουσική, ποίηση και λόγος στην παρουσίαση της μελέτης του Δ. Μπασαντή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση από τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Ραφήνας της μελέτης του Διαμαντή Μπασαντή (Εκδόσεις Γαβριηλίδης). Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί με μουσική και τραγούδια και αποσπάσματα από μελοποιημένα ποιήματα. Αναλυτικά:

Την Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019 στις 7 μ. μ. στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Μακ Τζώρτζ (Ευβοϊκού 35, Ραφήνα) ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής Ραφήνας παρουσιάζει το βιβλίο του Διαμαντή Μπασαντή «Η ποίηση στο ελληνικό τραγούδι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη του Μπασαντή, ξεκινώντας από τις πολυετείς και αλλεπάλληλες  προσπάθειες (1829 – 1865) μελοποίησης του Ύμνου εις την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμου από το συνθέτη Νικόλαο Μάντζαρο, η έκτη και τελευταία από τις οποίες αποτελεί τον εθνικό ύμνο της χώρας μας, διερευνά γλαφυρά και ευκολοδιάβαστα την ιστορία της μελοποίησης του έργου Ελλήνων ποιητών, τις πολιτιστικές επιπτώσεις του φαινομένου, τις παραμέτρους και τις αλληλοεπιδράσεις με την τεχνολογία, την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή της χώρας.

 

 

Για τη μελέτη ο συγγραφέας θα κουβεντιάσει με τον γιατρό και συγγραφέα Ευάγγελο Μαυρουδή ενώ ο τραγουδιστής Σταύρος Αβράμογλου και οι μουσικοί Γιώργος Αρσενίδης (πιάνο), Ζαφείρης Μπεκιαρίδης (μπουζούκι) και Ανδρέας Χαλκιάς (κιθάρα) θα ερμηνεύσουν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Γκάτσου, Τάσου Λειβαδίτη σε προσαρμογή και ενορχήστρωση Ανδρέα Χαλκιά.

Αποσπάσματα από τα ποιήματα θα διαβάσει η Αρετή Μπέκα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.