Το Aliki Force πέρασε και χαιρέτισε Χώρα και Αποίκια!...

Το mail που έφτασε στο Εν Άνδρω ειδοποιούσε πως τη Δευτέρα μεταξύ 12:00-14:00 θα πέρναγε πλοίο του καπετάν Λευτέρη Πολέμη από τ' Αποίκια και θα χαιρέταγε το χωριό του την Χώρα. Ο καπετάν Λευτέρης όμως δεν θα ήταν στο νησί. Ένα πρόβλημα υγείας τον κρατάει μακριά από την Άνδρο που τόσο αγαπάει. Θελήσαμε λοιπόν να του κάνουμε δώρο το βίντεο και τις φωτογραφίες του πλοίου που θα περνούσε και θα χαιρετούσε την Άνδρο ευχόμενοι του καλή ανάρρωση. Την Κυριακή το μεσημέρι ώρα 13:00 περίπου φάνηκε βόρεια ένα πλοίο πλησιάζοντας και σφυρίζοντας προς τα Γιάλια. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιου ήταν το πλοίο και γιατί ερχόταν από βόρεια. Πήραμε την μηχανή και αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε με το αυτοκίνητο τον κατήφορο τραβώντας κατά διαστήματα φωτογραφίες.

 Εντυπωσιακοί οι 3-4 κύκλοι που έκανε το πλοίο μπροστά στη Χώρα για περίπου 20-25 λεπτά χαιρετώντας με την μπουρού το νησί του καπετάν-Λευτέρη.

 Κατεβαίνοντας πήραμε τηλέφωνο τον καπετάν Λευτέρη που απόρησε κι αυτός. Ιδίως γιατί το πλοίο ερχόταν νωρίτερα και φάνηκε παράξενο να έρχεται από τον βοριά μιας και ερχόταν από Ιταλία. Το μυστήριο λύθηκε όμως. Ο καπετάνιος ήρθε γρηγορότερα και δεν θέλησε να περάσει το Στενό, αλλά ήρθε στην Χώρα από τον Κάβο Ντόρο. Το πλοίο τελικά ήταν το Aliki Force  του καπετάν-Λευτέρη. Ξάφνιασε κι εμάς κι αυτόν η ταχύτερη και αντίθετη προσέγγιση του στην Άνδρο...

 

Όμως έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα μπορέσαμε και πήραμε μια σειρά φωτογραφίες από διάφορες αποστάσεις δίνοντας μια άλλη προοπτική στο ταξίδεμα του πλοίου ως προς την Άνδρο. Φωτογραφίσαμε σκηνικά που ποτέ δεν θα είχαμε πάρει αν είχαμε πάει εξ αρχής στην Αγία Τριάδα. Για παράδειγμα η Αγία Τριάδα έγινε μέρος του σκηνικού μας. Οι φωτογραφίες της μαζί με το πλοίο από διαφορετικές αποστάσεις δημιουργούν μια άλλη αίσθηση της σχέσης του μεγάλου πλοίου με το νησί... 

Για την ιστορία δύο λόγια για το ταξίδι και το πλοίο: το ALIKI FORCE είναι φορτηγό και έχει ναυπηγηθεί το 2011 (9 χρόνων). Η χωρητικότητα του πλοίου είναι 34.402 κόροι και το τονάζ 58.419 τόνοι. Το μήκος του είναι 196 μέτρα και το πλάτος του είναι 32.26 μέτρα. Το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι TORRE ANNUNZIATA της Ιταλίας στις 30/4 στις 18:00 και κατευθύνεται με 12 μίλια την ώρα για το λιμάνι NOVOROSSIYSK της Ρωσίας όπου θα φτάσει στις 6/5. Θα φορτώσει μεταλλεύματα και θα κατευθυνθεί για Κίνα.

 Από τις αρχές της ανδριώτικης ναυτιλίας οι σχέσεις των ανδριωτών καπεταναίων και πλοιοκτητών με την Ρωσία και τον Εύξεινο Πόντο ήταν στενές. Ήταν οι Εμπειρίκοι και μάλιστα ο σημαντικότερο εξ αυτών, ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, που έστησαν μεγάλες επιχειρήσεις στις παραδουνάβιες χώρες και στη Ρωσία. Βγάλαμε λοιπόν μια φωτογραφία του πλοίου που κατευθύνεται για Ρωσία και σε πρώτο πλάνο τον τάφο του Λεωνίδα Εμπειρίκου. Να θυμίσουμε ο γιος του, Ανδρέας Εμπειρίκος (ο ποιητής), μετέφερε το σώμα του πατέρα του στην Άνδρο κι έφτιαξε τον τάφο στην Αγία Τριάδα για να "βλέπει" την Χώρα... 

Άλλη μια εντυπωσιακή κλειστή στροφή του μεγάλου πλοίου μπροστά στην Αγία Τριάδα, το όριο ανάμεσα στις Στενιές και στην Χώρα.  

 Και μια στροφή όπου το πλοίο ήρθε πιο κοντά στον φάρο της Χώρας σφυρίζοντας ασταμάτητα τιμώντας μια παλιά ναυτική παράδοση της Άνδρου, που ήθελε τα πλοία να έρχονται κοντά στην ναυτική πόλη...

 Και μια φωτογραφία με τον φάρο Τουρλίτη ως διάμεσο ανάμεσα στο μεγάλο πλοίο και στο Μέσα Κάστρο της Χώρας. Απέναντι τους ο Νειμποριός.

Και μια τελευταία φωτογραφία σαν πίνακας. Μια ξεχωριστή θαλασσογραφία που περιλαμβάνει την καταπράσινη ανοιξιάτικη γη της Άνδρου την βενετσιάνικη Χώρα, το Μέσα Κάστρο, τον Τουρλίτη και το πλοίο που φεύγει σφυρίζοντας βόρεια. Μια ακόμα διαδρομή που ένα ανδριώτικο πλοίο τίμησε την μακρά ναυτική παράδοση της Άνδρου. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"