Στης Αγίας Μαρίνας το μέγα μοναστήρι...

Ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας στο ομώνυμο εντυπωσιακό μοναστήρι στ' Αποίκια της Άνδρου. Πρώτον γιατί έγινε ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση του με την ανακαίνιση του Ιερού του και της Αγίας Τράπεζας του. Δεύτερο για τον εορτασμό που βρέθηκε εν μέσω κορονοϊού και είχε λιγότερο κόσμο από τα προηγούμενα χρόνια. 

Η ουρά τον αυτοκινήτων και στον εσπερινό και στη δοξολογία έφτανε μέχρι την στροφή του δρόμου. Μια απόσταση 500-600 μέτρων. Άλλες χρονιές έφτανε πάνω από 1500 μέτρα. Ο κορονοϊός παρενέβη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και στην εκκλησιαστική κοινωνία.

Άλλοτε δεκάδες περπατούσαν στον δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι. Εφέτος υπήρξε μια σχετικά διακριτική προσέλευση και μια μεγαλύτερη προσοχή. Στη φωτογραφία προσέρχονται οι καθυστερημένοι προς το τέλος της δοξολογίας.

Βέβαια στους στενούς διαδρόμους και το απόγευμα στον εσπερινό (όπως δείχνει η παραπάνω φωτογραφία) και το πρωί στην δοξολογία (όπως δείχνουν οι φωτογραφίες των αυτοκινήτων) υπήρξε αρκετός κόσμος γύρω και μέσα στην εκκλησία που γιόρταζε και εγκαινίαζε το ανακαινισμένο Ιερό και την Αγία Τράπεζα. 

Φυσικά για μια ακόμα φορά χοροστάτησε ο μητροπολίτης Δωρόθεος ΙΙ συνεπικουρούμενος από πολλούς ιερείς της περιοχής της Χώρας, ενώ παραβρέθηκαν και πολιτικοί παράγοντες του εθνικού κοινοβουλίου και της τοπικής πολιτικής.

Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί που ενοχλούνται από τα έργα που έχει κάνει ο ηγούμενος της μονής Κυπριανός όμως όλοι πρέπει να ομολογήσουν πως παρέλαβε ένα μοναστήρι διαλυμένο και ξεχασμένο από πάσης απόψεως και σήμερα έχει φτιάξει μέγα μοναστήρι που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη και τον πιστό που προσέρχεται έχοντας δώσει σπουδαία φήμη στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Κυρίως στην Κύπρο από όπου και οι περισσότερες χορηγίες η φήμη του μοναστηρίου είναι εντυπωσιακή (σε άλλη ανάρτηση μας εξηγούμε αναλυτικά του πως απέκτησε αυτή την φήμη). Και βεβαίως για μια ακόμα φορά - παρά τον κορονοϊό - αρκετοί ήταν οι Κύπριοι που προσήλθαν. Αν και όχι τόσοι τα προηγούμενα χρόνια. Τα πούλμαν που ανέμεναν έδειξαν κάτι από την προσέλευση τους.  

Τέλος με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε από την αναγνώστρια μας Ρούλα Δευτερέου δύο ωραίες φωτογραφίες με ένα ευγενικό σημείωμα-υπενθύμιση και για ένα από τα εντυπωσιακότερα εξωκλήσια της Αγίας Μαρίνας στο δρόμο προς το Βιτάλι. Το σημείωμα έγραφε: "Καλησπέρα σας! Της Αγίας Μαρίνας σήμερα και μου ήρθε στην μνήμη το όμορφο εκκλησάκι της στο δρόμο προς το Βιτάλι!" Επιχειρήσαμε μια "καλλιτεχνική" σύνθεση των δύο φωτογραφιών της σε μια και την αναρτούμε για να θυμίσουμε και τις άλλες λιγότερο επίσημες με πολύ εντυπωσιακές με την βοήθεια της φύσης περιοχές της Άνδρου και αναφορές στην Αγία Μαρίνα στο νησί μας...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"