Έκθεση Κολλίντζα: Εμβληματικά κτίρια και οικόσημα της Χώρας

Το περίτεχνο κτίριο Βογιαζίδη στην είσοδο της παλιάς αστικής Χώρας στολισμένο με τα οικόσημα του και την φαντασία του καλλιτέχνη.

Η συλλογή των έργων του αρχιτέκτονα, εικαστικού, σχεδιαστή Αθανασίου Κολλίντζα (εκτίθεται καθημερινά στο Γυμνάσιο Άνδρου μέχρι 15 Αυγούστου) αυτή τη χρονιά αντλεί την έμπνευσή του από τα οικόσημα. Τα οικόσημα ανά τους αιώνες, μας εξηγεί στην παρουσίαση του, αποτέλεσαν «πηγή συμπυκνωμένης οπτικής κωδικοποίησης στοιχείων». Ήταν «μια δημόσια ταυτότητα και αναγνώριση». Στην εφετεινή έκθεση του ο καλλιτέχνης εστιάζει σε εμβληματικά κτίρια της Χώρας της Άνδρου που μαζί με διάσπαρτα οικόσημα τα μετατρέπει σε σημαία αναγνωρισιμότητας του νησιού.

Χαρακτηριστικό κτίριο της παλιάς Χώρας πάνω από την θάλασσα μέσα σε ένα οργιαστικό πλαίσιο σχημάτων του καλλιτέχνη.

Η κάποτε αστική τάξη που οικοδόμησε τα σπίτια αυτά μαζί με τα οικόσημα της γίνεται μέρος των υφασμάτινα κολλάζ που συνθέτουν εντυπωσιακούς πίνακες δημιουργώντας έναν κόσμο περίτεχνο μέσα από υφασμάτινα εργόχειρα-κολάζ. Ένας κόσμος που ξεκινά από την χειροτεχνία και καταλήγει στην διακόσμηση. Ένας κόσμος που μιμείται την παιδικότητα που έχουν ανάγκη οι ενήλικες.

Οικόσημα και εικόνες κτιρίων της Χώρας μπλέκουν σε ένα φωτογραφικό-ζωγραφικό παιχνίδι. Κολάζ υφασμάτινα που γίνονται ιστορία. Γίνονται τέχνη και χαρά. Ένας πολύχρωμος και χαρούμενος κόσμος ενός παρελθόντος που ταξιδεύει στο μέλλον με πίνακες, με μαντήλια, με τσάντες, με μαξιλάρια. Κι όλα αυτά σε πολύ προσιτές τιμές. Μια τίμια, καλλιτεχνική και προσεκτική παρουσία στην εφετεινή Άνδρο του πολιτισμού, που μόλις σαλπάρει για καλοκαίρι.

Ο καλλιτέχνης και το έργο του.

Υπενθυμίζουμε πως ο καλλιτέχνης έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Άνδρο να εκθέσει τα πρωτότυπα έργα του μετά την περσινή λίαν επιτυχημένη καλλιτεχνικά και εμπορικά παρουσία του. Το Εν Άνδρω βρέθηκε για δεύτερη χρονιά κοντά στον καλλιτέχνη, που με περισσή ευγένεια μας ευχαρίστησε για την περσινή αναφορά μας (λίγοι έχουν την ευγένεια να θυμούνται σε αυτόν τον μάλλον αμνήμονα κόσμο).

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»