ΙΔΡΥΜΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ: Μεγάλοι Έλληνες της Διασποράς και πρώτη διασύνδεση δύο "αδελφών" μουσείων...

 Του Διαμαντή Μπασαντή

Μια έκθεση για όλες τις εποχές της αφαιρετικότητας στη τέχνη...

Είναι μια έκθεση έκπληξη. Ξεκίνησε να γίνει μια άλλη έκθεση. Τον Μάρτιο η πανδημία υποχρέωσε το Ίδρυμα Γουλανδρή να τροποποιήσει τα σχέδια καθ΄ οδόν. Κάπου εκεί ο Κυριάκος Κουτσομάλλης - επί 35 χρόνια υπεύθυνος του μουσείου μοντέρνας τέχνης της Άνδρου - σκέφτηκε μια έκθεση με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, που έζησαν και δημιούργησαν εκτός Ελλάδος και ανήκαν στις συλλογές του Ιδρύματος.

Σκηνογραφία για την Χρύσα, τη ζωή και το έργο της...

Το Ίδρυμα Γουλανδρή έχει στις συλλογές του μερικούς από τους πλέον σημαντικούς έλληνες διεθνείς εικαστικούς, που εκτίθενται στο νέο εντυπωσιακό μουσείο του στην Αθήνα. Η σκέψη – στο σκηνικό της κρίσης που έφερε ο κορωνοϊός – με τρεις μόλις μήνες πριν τον χρόνο που γίνονταν τα εγκαίνια της έκθεσης, ήταν να μεταφέρουν μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες της Διασποράς που υπήρχαν στο μουσείο της Αθήνας σε μια πρώτη έκθεση στην Άνδρο.

Ο Κυριάκος Κουτσομάλλης μιλά στο site για τα δύο μουσεία του Ιδρύνατος, της Άνδρου και της Αθήνας και τη σχέση τους μέσω του δημιουργού τους Βασίλη Γουλανδρη...

Η σκέψη εξαιρετική. Γιατί γινόταν και μια πρώτη διασύνδεση των δύο «αδελφών» μουσείων! Όμως, το εγχείρημα ήθελε τόλμη, ταχύτητα κι έξυπνο τρόπο παρουσίασης. Οι κινήσεις έγιναν γρήγορα. Και ο τρόπος παρουσίασης βρέθηκε «επί του πιεστηρίου», όπως λένε στη δημοσιογραφία. Δηλαδή επί τόπου: στο μικρό, κομψό, και σοφά διατεταγμένο μουσείο της Άνδρου.

Τάκις...

Εκεί δημιουργήθηκε «μια σειρά σκηνογραφιών αποτυπώνουν κάποια από τα έργα και κάτι από τους σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς της Διασποράς» εξήγησε ο Κ. Κουτσομάλλης στην ημίωρη συζήτηση που είχαμε στο γραφείο του στο μουσείο του Ιδρύματος στην Άνδρο.

Σκηνογραφική σύνθεση. Κώστας Ανδρέου...

Και προσέθεσε με έμφαση πως: «σε καμία περίπτωση τώρα που φτιάξαμε ένα μεγάλο μουσείο διεθνών προδιαγραφών στο κέντρο της Αθήνας δεν σκοπεύουμε να εγκαταλείψουμε το λίκνο της Άνδρου. Από εδώ ξεκίνησε ο Βασίλης Γουλανδρής. Εδώ επέλεξε να χτίσει τα πρώτα του μουσεία. Την Άνδρο έβαλε πρώτα στον διεθνή χάρτη των μουσείων. Εδώ ξεκίνησαν οι πρώτες μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Εδώ σε αυτό το λίκνο της ναυτιλίας και του πολιτισμού αναφερόμαστε και θα συνεχίσουμε να αναφερόμαστε…»

Κουνέλλης...

Χρόνια τώρα μέσα από παρουσιάσεις μας και αφιερώματα μας στην Άνδρο και στην Αθήνα έχουμε φέρει κοντά στην κοινωνία της Άνδρου και της Ελλάδας το πολιτιστικό έργο του Ιδρύματος Γουλανδρή. Και από το φθινόπωρο συζητήσαμε να ξεκινήσουμε σειρά παρουσιάσεων του έργου του Ιδρύματος και στην Αθήνα. Και το κυριότερο: να σταθούμε στην σχέση τους με την Άνδρο.

Πιερράκος...

Λ. Σαμαράς...

Σκηνογραφική σύνθεση. Lynda Belglis & Μπ. Βεκρής

Θ. Τσίγκος...

Αποτυπώσεις μοντέρνας τέχνης...

Θεωρούμε πως η εφετινή έκθεση – που ξεκίνησε λόγω της πανδημίας χωρίς εγκαίνια – και παρουσιάζει έργα πρωτοπόρων Ελλήνων καλλιτεχνών της διασποράς, που ανήκουν στις συλλογές του μουσείου Γουλανδρή της Αθήνας, είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα διασύνδεσης των δύο μουσείων: της Αθήνας και της Άνδρου…

Αμερικάνοι εξπρεσιονιστές ζωγράφοι σε μια εντυπωσιακή φωτογραφία. Ανάμεσα τους ο Θεόδωρος Στάμος

Σκηνογραφία αφηρημένου εξπρεσιονισμού - Θ. Στάμος...

Με την παρατήρηση αυτή ολοκληρώθηκε η συζήτηση με τον Κυριάκο Κουτσομάλη και ξεκινήσαμε την περιήγηση στην έκθεση. Μια έκθεση που από το πρώτο επίπεδο και με την πρώτη ματιά μπορεί να πει ο επισκέπτης πως ο τρόπος με τον οποίο είναι στημένη η έκθεση είναι άκρως «σκηνογραφικός».

Εικαστική παρουσίαση εξπρεσιονισμού. Τζον Χριστοφόρου...

Παρουσιάζονται δημιουργοί, ορισμένα χαρακτηριστικά έργα τους και αποσπάσματα της ζωής τους. Σε πρώτο επίπεδο η διεθνούς φήμη ελληνίδα εικαστικός Χρύσα. Στους επόμενους συναντάμε 18 ακόμα λίαν εντυπωσιακά έργα, ονόματα και μερικούς εξαιρετικά σκηνογραφικούς τρόπους παρουσίασης τους. Αυτός ο τρόπος παρουσίασης ενοτήτων ή μεμονωμένων έργων, που συνθέτουν ενότητες, ακολουθεί στους άλλους ορόφους όπου βρίσκουμε τον διεθνώς καταξιωμένο Τάκι, τον Λουκά Σαμαρά, τον Γιάννη Κουνέλλη, τον Παύλο, τον Θεόδωρο Στάμο, τον Κώστα Ανδρέου, την Σοφία Βάρη, τον Άλκη Πιερράκο, τον George Negreponte, τον Άρη Κουτρούλη, τον Νάσο Δάφνη, τον Θάνο Τσίγκα, τον Mark Χατζηπατέρα, τον Ντίκο Βυζάντιο, τον Μπάμπη Βεκρή (Elektros), την Lynda Benglis, τον Τζον Χριστοφόρου.

Μια παρουσίαση θεατρικού τύπου με εξαιρετικές σκηνογραφίες αφηρημένης μοντέρνας τέχνης που δεν πρέπει να χάσει κανένας... 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet