Χρώματα κι αρώματα της γης και της θάλασσας στο Εμπειρίκιο

Του Διαμαντή Μπασαντή

Σαν ορθάνοιχτο παράθυρο σε ωραία γειτονιά με αγνάντι τη θάλασσα και τη γη είναι η έκθεση της Αΐντας και της Φούλης από τον Νέο Βουτζά που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο Εμπειρίκιο Γυμνάσιο Άνδρου. Σαν ορθάνοιχτο παράθυρο σε πολύχρωμα μεγάλα σιδερένια καράβια και ωραίες ξύλινες παλιές βάρκες και σε σκυμένα από τον αέρα δέντρα, ελιές πέυκα, και σε μερικές περιπτώσεις απομεινάρια δέντρων. Ότι άφησε πίσω ο αέρας και η φωτιά. Φωτιά κι αέρας που πέρασε από το Νέο Βουτζά και το Μάτι και τα αφάνισε.

Η Αΐντα διάλεξε το ταξίδεμα στη θάλασσα ως θεματολογία, η Φούλη διάλεξε ως θεματολογία την εικόνα της γης σκαλισμένη πάνω στα δέντρα. Άλλοτε χαρωπή κι άλλοτε σκληρή. Και οι δύο κυρίθες συνθέτουν για μια ακόμα φορά (έχουν εκθέσει και παλαιότερα στην Άνδρο) ένα τοπίο πολιτισμού στη γειτονιά του... πολιτισμού! Την οποία συνθέτει η μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος Κυδωνιέα και απέναντι του οι περιφερειακές εκθεσεις που γίνονται στο Εμπειρίκιο Γυμνάσιο.

Τοπιογραφίες καραβιών και βαρκών. Τοπιογραφίες της θάλασσσας.

Τοπιοφραφίες της γης. Δέντρα στην άκρη της θάλασσας. Ελιές και πεύκα. Ανθισμένα, γέρικα, ανεμοδαρμένα, καμένα. Δέντρα, κομμάτια ζωής που άντεξε...

Πλοία σε γεωμετρικά σχήματα και χαρούμενα χρώματα. Μια αύρα θάλασσας...

Δέντρα στην άκρη μιας θάλασσας. Χρώματα γήινα. Από το πορτοκαλί μέχρι το μπλε. Χρώματα που αναδύουν μια ανάσα καλοκαιριού...

Και σαν υπογραφή το απομεινάρι μιας ταπεινής κυψέλης που στα χέρια της δημιουργού έγινε καράβι που ταξιδεύει την επόμενη ζωή του... Αξίζει να επισκεφτείτε την έκθεση μόνο και μόνο για την καλαισθησία με την οποία είναι στημένη η έκθεση. Και αξίζει κάποιοι που έχουν καταστήματα εστίασης ή αντίστοιχα να κοσμήσουν τους τοίχους τους με κάτι από τα χρώματα και τα αρώματα που αναδύουν οι πίναμες σε τιμές λίαν προσιτές.