Μήπως ήρθε η ώρα το ιστορικό Ξενία να ξαναγίνει το στολίδι της Χώρας;

 

Το Ξενία όπως είναι σήμερα

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπάρχει σοβαρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον από σημαντικό ανδριώτη οικονομικό παράγοντα για το ιστορικό Ξενία στην Πλακούρα της Χώρας Άνδρου! Πρόκειται για κίνηση, που θα αλλάξει την εικόνα και το γίγνεσθαι όλης της Χώρας.

Η κίνηση είναι «ματ» κι έρχεται σαν «μάνα εξ ουρανού» μιας και το ένδοξο κτίριο - που καταγράφηκε ως το πρώτο Ξενία στην αρχιτεκτονική και τουριστική ιστορία της Ελλάδας – στέκει εδώ και 45 χρόνια ημικατεστραμένο και ερειπωμένο στην ιστορικότερη προβλήτα της Χώρας.

Για την ιστορία

 

Το Ξενία στις καλές μέρες του

Το κτίριο κτίστηκε πάνω στο χώρο που μέχρι το 1943 δέσποζαν τα ιστορικά κτίρια των Εμπειρίκων, τα οποία κατεστράφησαν από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς. Το οικόπεδο παραχώρησε η οικογένεια των Εμπειρίκων. Το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1958 από τον διάσημο Έλληνα αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη με εντολή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή που φιλοδοξούσε μαζί με όλα τα Ξενία που έγιναν στη συνέχεια να αποτελέσουν κοσμήματα της τότε εκκινούσας τουριστικά Ελλάδας.

 «Υπήρξε έργο πρωτοποριακό πανευρωπαϊκής αναγνώρισης». Όπως έγραψε η αρχιτέκτων Μαρία Σγουρίδη στο Εν Άνδρω το 2015 το κτίριο «δημιούργησε τομή στην μέχρι τότε τυπολογία των ξενοδοχείων… με την χρωματική κυβιστική εικόνα του που κοιτούσε το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, χωρίς να διαταράσσει την παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική. Έχει φιλοξενήσει επιφανείς προσωπικότητες και αποτελεί αναμφισβήτητα κτίριο σταθμό της Xώρας; Άνδρου.»

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»